Een bloemetje voor mantelzorger Gina (62) die “leeft voor een ander”

Echtgenoot Luc tipte ons waarom Gina een bloemetje verdient.© foto mlt
Echtgenoot Luc tipte ons waarom Gina een bloemetje verdient.© foto mlt
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Graag had ik mijn vrouw voorgedragen als kandidaat om een verdiend bloemboeket te mogen ontvangen. Zij is 62 jaar en leeft gewoon voor een ander”, lazen we in onze mailbox. Dus trokken we met een bos ruikers naar Koekelare.

“Ik sta daar niet bij stil”, mijmert Gina. “Je staat op en doet je ding. Maar als je het zo opsomt, dan lijkt het inderdaad wel een pak.”

Dat mag je zeker wel zeggen. Gina Verschooten gaat drie keer per dag langs bij haar 82-jarige mama Georgette Rivière die enkele honderden meter verderop nog altijd thuis woont. “‘s Morgens help ik bij het aankleden want ze heeft last van haar schouder. ‘s Middags spring ik eens binnen om te checken of ze iets nodig heeft en of alles in orde is en ‘s avonds steek ik dan weer een handje toe.” Gina doet ook boodschappen met haar moeder en op zondag gaan ze samen naar de mis. Daarna vind je Gina terug in de keuken waar ze een lekkere maaltijd kookt voor de familie.

Het ligt in mijn karakter om mensen te helpen

Het speelgoed in de keuken en living verraadt dat ook kleinzoon Alex hier een welkome gast is. “We vangen hem zo’n drie keer per week op, en als er geen school is. Ja, na zo’n dagje ben je wel moe hoor”, lacht de trotse oma. “Je moet zo’n ventje animeren, hé.”

Maar laat dat nu precies een van haar specialiteiten zijn, het animeren van mensen. Niet alleen staat ze achter de schermen echtgenoot Luc bij tijdens zijn optredens als Gino Di Lukaz, je kan haar soms nog op een braderie of bedrijfsfeest tegen het lijf lopen als ze verkleed als clown Bessie ballonnen plooit of kinderhartjes verovert met haar grime. Gina doet het allemaal met de glimlach.

“Het ligt in mijn karakter om mensen te helpen. Of ik zo nog tijd vind voor mezelf? Och, langer dan een week zal ik niet op reis gaan. Ik ben een familiemens, hé. Kijk, als ik mijn kruiswoordraadsel heb en een rustige zaterdagavond met een glaasje rode wijn en wat chips, ben ik al meer dan content.” (mlt)

Ken jij een vrijwilliger, een goeie buur of een duivel-doet-al in de vereniging die een bloemetje verdient? Laat het ons via mail weten op bloemetje@kw.be .