Een bloemetje voor memé Rita die altijd in de bres springt

Memé Rita met Andy, de partner van haar kleindochter Arrabel. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Memé verdient een bloemetje want ze staat altijd paraat voor ons”, schrijft Andy Van Nieuwkerke naar de redactie van KW. “Elk weekend komt ze met de fiets eens langs om haar achterkleinkinderen te zien, door weer en wind.”

“Als ik moet werken tijdens de vakantie komt memé Rita graag voor de kindjes zorgen”, gaat Andy verder. “Ze is 70 jaar maar doet nog alles zelf. Intussen is ze ook al 50 jaar samen en gelukkig getrouwd met pepé, Roland Logghe (75). Memé Rita is lief voor iedereen, ze heeft een gouden hart en met dit bloemetje willen we haar bedanken voor alles wat ze voor ons doet”, besluit Andy, de partner van Rita’s kleinkind Arrabel.

“Ik zit liefst van al thuis, gewoon bij mijn familie”

Rita Hemeryck is een echt familiemens. De moederkloek van de familie. Ze is mama van Peter (55) en Marijke (45), telt vijf kleinkinderen en intussen ook al drie achterkleinkinderen. “Hobby’s? Die heb ik niet”, lacht Rita als we in Eernegem langsgaan met een bloemetje. “Ik zit liefst van al thuis, gewoon bij mijn familie. Ik krijg altijd wel iemand over de vloer. Het is hier een beetje de zoete inval. Wat ik wel graag doe, is poetsen. Ik heb mijn leven lang als poetsvrouw gewerkt. Van mijn veertiende al, thuis bij gezinnen. Sommige periodes ging ik langs bij drie tot vier gezinnen in een week.”

Maar Rita heeft nog een favoriete bezigheid: zorgen voor haar naasten. “Ja, ik ga graag babysitten, daar kan je me niet mee straffen.” Maar zo heeft ze ook een kleine tien jaar voor haar papa gezorgd. “Ik ging dagelijks met eten en zorgde ook dat het huis proper was. Maar mijn ouders gingen plots snel achteruit. In tien maanden tijd zijn ze allebei gestorven.”

Rita weet hoe belangrijk familie is en komt dan ook regelmatig samen met de kroost. Voor een barbecue in de zomer of op zondag, voor de aperitief. Zolang ze maar dicht bij haar kroost is… (mlt)