Een bloemetje voor Jan (58) die dagelijks komt helpen in het wzc

Directeur Koen Bellers en hoofdverpleegkundige Els Debruyne flankeren vrijwilliger Jan: “Eén uit de duizend”. © foto mlt
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Onze vrijwilliger Jan Decraene in het wzc Heilige Familie in Deerlijk is er één met het hart op de juiste plaats”, schrijft hoofdverpleegkundige Els Debruyne in een mail naar onze redactie. “Niets is hem teveel!” En dat verdient een bloemetje.

“Dagelijks komt Jan in de voormiddag en de namiddag helpen in de woonkamer om de bewoners te helpen bij het snijden van kiwi’s, tafels zetten, soep ronddelen, de koffietoer… Tussendoor voert hij ook nog bewoners naar het centrum voor dagverzorging. Ook tijdens uitstappen helpt hij om bewoners in de rolwagen rond te voeren. Dit alles zomaar, vrijwillig. Het is er één uit de duizend en daarom zetten we hem met veel plezier in de bloemetjes!”

Jan (58) is volop bezig met zijn soeptoer in de woonkamer wanneer we hem verrassen met een grote bos ruikers. “Ik doe dat graag, ik ben graag onder de mensen”, wuift hij de complimenten van Els weg. Jan woont in de nabijgelegen assistentenwoningen. Dagelijks komt hij naar het eerste verdiep van het wzc om een handje toe te steken. “Het is nu al een jaar of tien dat Jan komt helpen”, verduidelijkt Els. “Tijdens de pandemie had hij het wat moeilijker want toen mocht hij door de strenge maatregelen niet helpen.” Maar dan vond je hem terug op de parking. “Om bezoekers te wijzen op de mondmaskerplicht”, knipoogt de vrijwilliger.

Ik doe dat graag. Ik ben graag onder de mensen

“Niets is hem teveel”, vult directeur Koen Bellers aan. “Ik doe alles graag”, gaat Jan verder. “Ik help ook wat met de klusjesman en ik zetel ook in de gebruikersraad van de assistentiewoningen.”

Op woensdagavond kan je Jan vinden bij het plaatselijke koor Volta Deerlijk. “Ik help er wat bij het klaarzetten en afruimen. Nee hoor, ik zing niet. Maar ik ben wel een grote fan van André Hazes.” (mlt)

Ken je ook een vrijwilliger, een goeie buur of een duivel-doet-al in de vereniging die een bloemetje verdient? Laat het ons weten via mail op bloemetje@kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.