Debby Vyvey ruilde Knokke voor Tenerife: “We vangen hier mensen op die niets meer hebben”

In Tenerife werden Debby, haar echtgenoot en dochter geconfronteerd met een ander gevolg van corona, namelijk armoede.© gf
In Tenerife werden Debby, haar echtgenoot en dochter geconfronteerd met een ander gevolg van corona, namelijk armoede.© gf
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Het minste wat je kan zeggen is dat corona nogal wat veranderd heeft in het leven van Debby Vyvey. De geboren Knokse ruilde vorig jaar, samen met haar familie, ons land voor Tenerife. In het Westhaven hotel aan de Costa Del Silencio werd de Sales & Marketing director echter geconfronteerd met een ander venijnige kant van het corona-beest. Heel wat mensen werden er in bittere armoede en ellende gedompeld.

“Mijn vader wijlen Patrick Vyvey had een topfunctie bij Sabena. Logisch dat ik in zijn voetsporen trad. Twaalf jaar lang vloog ik met volle passie bij Brussels Airlines”, vertelt Debby Vyvey.

“Tijdens de eerste lockdown, begin 2020, werd er echter nog nauwelijks gevlogen. Daarom besloot ik om ontslag te nemen en met mijn gezin naar Tenerife te verhuizen. Waarom Tenerife? Het eiland had ons bij onze vorige bezoeken helemaal betoverd. Het eilandleven is fantastisch: heel relax, heel het jaar door zon. Dat mijn moeder die met pensioen is, besloot om samen met ons de stap te zetten, maakte het nog leuker.”

“Ondertussen woont ook mijn tweelingbroer Nick hier. Mijn dochter Alexi (6), spreekt nu al drie talen: Nederlands, Spaans en Engels. Mijn echtgenoot Dimitri werkt van thuis uit en ik werd Sales & Marketing director van een heel leuk Belgisch hotel Westhaven Bay aan de Costa Del Silencio.”

Huisjes ter beschikking

Snel werd duidelijk dat corona ook op een zonnig eiland genadeloos zijn venijnige kant toont en mensen in bittere armoede stort.

“Tenerife ging in lockdown, wat voor een pak problemen zorgde. Heel wat mensen geraakten geblokkeerd, kwamen zonder budget te zitten… Met het Westhaven Bay-hotel stellen we huisjes ter beschikking. Tot op dit ogenblik vangen we mensen op die echt niks meer hebben. Anders zouden ze op straat staan. Mensen zonder job hebben in Tenerife helaas niet zo’n vangnet als in ons land. Een alleenstaande moeder die technisch werkloos is, ontvangt hier 300 euro per maand. Daar kan je met moeite mee rond komen om te eten, laat staan huren….

“We lanceerden verschillende oproepen naar de lokale bevolking , waaronder heel wat Belgen, om mensen die het supermoeilijk hebben te helpen. Daaraan werd massaal gevolg gegeven. Er kwamen inzamelacties voor kledij, voor eten… Het meest schrijnende dat ik meemaakte? Een moeder met kinderen die het Westhaven Bay-hotel binnenstapte en me vertelden: ‘sorry maar wij hebben geen eten’. Als moeder breekt dan je hart.”

“Ondanks deze moeilijke tijden geloven we dat alles weer goed komt. Het leven herneemt zijn normale gang. Met het hotel bieden we superpromoties aan. Ondertussen helpen we waar we kunnen helpen. We beseffen elke dag meer en meer hoe fragiel het leven is. We moeten blijven genieten van het leven en soms is er een drastische beslissing nodig om dat te kunnen doen.”