De feesttherapeut blijft entertainen: “Dankzij mijn helm hou ik het veilig”

Irma Casier en feesttherapeut Jurgen De Witte met zijn zelf ontworpen veiligheidshelm. © Davy Coghe

Jurgen De Witte heeft een creatieve oplossing gevonden om toch wat dichter bij de mensen te komen. Een omgebouwde veiligheidshelm zorgt ervoor dat de oppasser toch een gezelschapsspelletje kan spelen met de mensen. “Het ziet er misschien grappig uit, maar het is natuurlijk bloedserieus.”

Voor De Feesttherapeut, alias voor Jurgen De Witte uit Aartrijke, zijn het kalme tijden. Toch in de weekends, want er worden geen feestjes meer georganiseerd en dus moet de Aartrijkenaar die ook niet entertainen.

Maar dat wil daarom niet zeggen dat De Feesttherapeut niet meer gek doet. “Ik werk bij de oppasdienst van I-mens, een bedrijf gespecialiseerd in zorg aan huis. Als oppasser ga ik thuis bij de mensen langs en dan doe ik hun boodschappen, warm hun eten op, geef hen wat ondersteuning in papierwerk,… of hou ik hen gewoon gezelschap”, vertelt hij. “Heel dikwijls ben ik ook een luisterend oor voor de mensen, nu in volle coronacrisis nog meer dan anders. De mensen zijn wat emotioneler. Ik kom bij verschillende soorten mensen: alleenstaanden, oudere mensen, kwetsbare mensen, mensen met een beperking…”

“Ik probeer de mensen gerust te stellen met bemoedigende woorden”

“Sommigen hebben al geen groot sociaal netwerk en nu voelen ze zich helemaal geïsoleerd. Ik ben de enige die zij nu zien. Er zijn al traantjes gevloeid bij de mensen, maar ik mag hen uiteraard niet letterlijk een schouder geven om op te huilen. Veel mensen zijn ongerust door wat ze horen in het nieuws. Ik probeer hen gerust te stellen met bemoedigende woorden, maar ook door een kluchtje te vertellen of een liedje te zingen. Keep on Smiling van James Lloyd zorgt écht voor een smile op het gezicht.”

“Wat natuurlijk ook zorgt voor een lach is mijn zelfontworpen veiligheidshelm. Die ziet er misschien wel grappig uit, maar de gedachte erachter is bloedserieus. Ik heb een bouwhelm die ik gebruikte in mijn shows omgebouwd tot een veiligheidshelm met plexiglas. Die helm zorgt ervoor dat ik onder extra veilige omstandigheden toch iets dichter bij de mensen kan komen.”

“De veiligheidsmaatregelen schrijven anderhalve meter afstand voor, aan een tafel van 90 centimeter mag je dus geen gezelschapsspelletje spelen met de mensen. Net dat zorgt nu voor ontspanning bij de mensen. Want naar buiten gaan en een wandeling doen, zit er momenteel niet in. Dankzij mijn helm kunnen we op een veilige manier spelen, zonder dat we daarvoor anderhalve meter van elkaar zitten. We kunnen iets dichter komen om contact te leggen.”