Cafébaas richt eigen geloof op: “Zo krijg ik toch 15 man in mijn zaak”

Xavier Troisi, cafébaas van de Crayon in Oostende, richt zijn eigen geloof op: het crayonisme. Het gaat om een ludieke actie. “Met 15 in een kerk of synagoge geen probleem, maar op café of restaurant gaan op voldoende afstand van elkaar, kan niet”, klinkt het boos.

Uitbater Xavier Troisi houdt wel van dit soort ludieke acties.©Jeffrey Roos (c)
Uitbater Xavier Troisi houdt wel van dit soort ludieke acties.©Jeffrey Roos (c)

“Volgelingen, aanbidders en andere fans. Wie in het Crayonisme gelooft, is voortaan elke zondag om 11 uur welkom om de viering bij te wonen. Mijn bloed en lichaam zullen u onder de vorm van een shotje Limoncello en een stukje lekkere pizza toebedeeld worden.” Dat stond afgelopen week op het Facebookprofiel van Xavier te lezen. Daar kreeg Xavier heel wat reactie op.

Handen in het haar

Xavier staat erom bekend om zijn mening te uiten als iets hem op de lever ligt. Hij baat al enkele jaren het bekende café uit op het Vissersplein. Door het oprichten van zijn eigen geloofsgemeenschap met zijn café als uitvalsbasis, zou ook hij misschien wel 15 mensen in zijn zaak kunnen toelaten. Al zou dat naar eigen zeggen niet voldoende zijn om de zaak draaiende te houden. “Wie klaagt en zaagt krijgt zijn zin en dat frustreert me”, opent Xavier. “Ik heb er zelf geen nood aan om met 15 samen in een kerk of synagoge te gaan zitten, maar het kan wel. Ik vind het niet kunnen dat men onder die noemer wel mag samenkomen. Dat terwijl sectoren zoals de horecasector, maar ook de beautysector, met de handen in het haar zitten.”

Niet consequent

Xavier zegt het ergens nog te begrijpen dat cafés nog niet mogen openen. “Al kan ook daar een maximum opgelegd worden en kan er perfect afstand worden gehouden”, gaat Xavier verder. “Maar erger nog… kappers en schoonheidsspecialisten werken één op één. Hoezo, dat kan niet? Ook die mensen krijgen het hard te verduren. Ik neem het niet alleen op voor onze eigen sector, maar voor alle sectoren die het nu moeilijk hebben. Men klaagt dat de bevolking niet meer meewerkt, maar men is niet consequent.”

Xavier vindt dat men de lijn moet doortrekken naar alle sectoren. “De regering ‘plooit’ omdat men beroep aantekent. Wat met alle protestacties die er al geweest zijn? Als men wil verstrengen, dan moet dat over de ganse lijn gebeuren en niet alleen in bepaalde sectoren. Afgelopen zomer zaten de terrassen op het Vissersplein vol. Men kon er broodje en drankjes nuttigen. Hadden we daar iets voorzichtiger geweest, dan stonden we nu misschien niet waar we nu staan. Ik sta zeker achter de coronamaatregelen en probeer ze te volgen.”

Dupe

En anders moet iedereen volgens Xavier maar zijn voorbeeld volgen: een eigen geloof oprichten. “Een gebedsruimte om eucharistievieringen te doen is snel ingericht. Laat ons samen misvieringen houden en zo gezellig samen zijn”, lacht de man. “We zijn met de hele sector inspanningen blijven doen en hebben zware investeringen gedaan om de hele zaak coronaproof te maken. Dat men ons dan nu niet in de steek laat. Uiteindelijk zijn wij het die door bepaalde versoepelingen zoals die bij de geloofsgemeenschappen de dupe zullen worden. Het zal ervoor zorgen dat we ons café nog langer dicht zullen mogen houden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.