Burgemeester Staden niet te vermurwen: kleedkamers blijven dicht

Francesco Vanderjeugd. © (Foto BELGA)
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open Vld) besliste eerder deze week om de kleedkamers van alle sportverenigingen in Groot-Staden te sluiten. Hij doet dat na advies van zijn crisiscel. Staden lijkt de enige gemeente te zijn die de maatregel doorvoert. De CD&V-oppositie vroeg alsnog om overleg met de plaatselijke voetbalclubs zodat er nog een compromis uit de bus zou kunnen komen. De burgervader weigerde echter categoriek. “Daarover wordt niet gemarchandeerd”, aldus de burgervader.

Het was Miet Vandenbulcke (CD&V) die de maatregel tijdens het vragenkwartier van de raad aankaartte. “Ik vind uw beslissing om de kleedkamers te sluiten totaal absurd”, stelt het raadslid. “Blijkbaar zijn wij de enige gemeente waar zulke drastische maatregelen genomen worden. We denken niet dat er besmettingen zullen komen in de maximum 15 minuten dat de kleedkamer gebruikt wordt.”

Voldongen feit

“U zet onze 3 voetbalclubs meteen ook voor een voldongen feit. Omkleden zal niet in de kleedkamer gebeuren, maar in auto’s, in de tribune of in de cafetaria. De clubs hebben ook niet veel opties: forfait geven, uitwijken naar een veld buiten Staden of de wedstrijd laten doorgaan zonder kleedkamer.”

“We vinden het ook erg dat de beslissing genomen werd zonder voorafgaand overleg met de clubs. Kan er niet tot een compromis gekomen worden ?”

Volksgezondheid primeert

De burgemeester wees dat voorstel evenwel resoluut af. “Wat in deze primeert is de volksgezondheid.”, stelt de burgemeester. “Ik heb deze week de crisiscel samengeroepen na een alertfase. Zij hebben me duidelijk geadviseerd om de kleedkamers te sluiten omdat die omwille van het vochtig klimaat een broeihaard voor het virus zijn. Dat is ook specifiek vanuit het Agentschap Zorg gevraagd.”

“Wat in andere gemeenten gebeurt is mijn zaak niet. Ik ga er van uit dat de mensen die in de crisiscel zitten de juiste adviezen geven. Ik ga dan ook niet terugkomen op mijn beslissing en ga daar ook niet over marchanderen.”

CD&V-fraktieleider Ludwig Willaert probeerde nog door te stellen dat er niet buiten proportie gehandeld mag worden. “Vanuit Voetbal Vlaanderen wordt de burgemeesters ook gevraagd om niet af te stappen van wat op Vlaams en federaal niveau beslist wordt.”, aldus Ludwig Willaert.

“Er gaan dit weekend in Staden ook veel gevaarlijker activiteiten door dan zich douchen en omkleden in een kleedkamer. Ik wil ook pleiten voor een vrijstelling voor het gebruiken van de kleedkamers als er wedstrijden zijn. Op trainingen zouden de kleedkamers dan niet gebruikt kunnen worden.”

Voet bij stuk

De burgervader bleef evenwel voet bij stuk houden. “Ik ga niet marchanderen over hetgeen de crisiscel me adviseert.”, aldus de burgemeester. “Het sluiten van de kleedkamers behoort tot de toolbox van de lokale besturen. De maatregel is doorgegeven aan de gouverneur. Als de beslissing buiten proportie is, kan de gouverneur die schorsen, wat niet gebeurd is. We handelen ook niet om te pesten, maar om mensen te beschermen.”

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.