Brugse AZ Sint-Lucas verlengt bezoekverbod met minstens een week

15% van de stalen in het Brugs triagecentrum zijn positief. Dubbel zoveel als het nationaal gemiddelde. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
15% van de stalen in het Brugs triagecentrum zijn positief. Dubbel zoveel als het nationaal gemiddelde. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De 300 patiënten die momenteel in het Brugse AZ Sint-Lucas verblijven, mogen nog altijd geen bezoek ontvangen. De reden is dat familieleden patiënten vorige maand op twee afdelingen in dit Assebroekse ziekenhuis met corona besmet hebben. Deze drastische maatregel gold aanvankelijk tot en met zondag 3 januari, maar is nu met een week verlengd tot 10 januari.

Medisch directeur Dirk Bernard benadrukt dat er op deze drastische maatregel drie uitzonderingen zijn: “Partners van een pas bevallen vrouw mogen uiteraard moeder en baby komen bezoeken. Een ouder mag zijn kind in het ziekenhuis opzoeken en familie van terminale patiënten is eveneens toegelaten. Voor alle andere gevallen geldt een strikt verbod op bezoek.”

“Het is een harde maatregel, maar we zijn niet alleen. Bij onze collega’s van het AZ Damiaan in Oostende geldt al twee maanden een bezoekverbod. Helaas hebben wij moeten vaststellen dat sommige bezoekers, ondanks eerdere oproepen, zich niet houden aan de veiligheids- en gezondheidsregels. Herinner u de recente oproep van de burgemeesters van Brugge en omliggende gemeenten: kom liever niet naar het ziekenhuis, indien u het toch doet, respecteer de maatregelen. Iedereen kent die nu toch al: hou afstand, draag een mondmasker en ontsmet uw handen.”

Contact tracing

“Welnu, een week na die oproep hebben wij twee afdelingen van ons ziekenhuis in lockdown moeten plaatsen. Op elk van die afdelingen werd een patiënt positief op covid-19 getest. Toen wij de contact tracing uitvoerden, kwamen wij tot de vervelende vaststelling dat die patiënten besmet werden door een te liefhebbend familielid. Tot overmaat van ramp, heeft één van die patiënten nadien zijn buurman in het ziekenhuis ook besmet.”

“Het gevolg was dat we die afdelingen hebben moeten afsluiten van de buitenwereld, andere dringende zorgen konden niet gegeven worden. Maar als patiënen met tumoren of orthepedische letsels niet tijdig hulp krijgen, worden hen levenskansen ontnomen of verliezen zij aan levenskwaliteit.”

iPads

“We proberen het bezoekverbod voor onze 300 patiënten zo menselijk mogelijk te maken. Op alle afdelingen zijn er iPads ter beschikking, zodat patiënten via skype contact kunnen hebben met hun familie. Er is een open wifi netwerk, zodat patiënten met hun iPhone ook kunnen chatten. In het ziekenhuis moeten verblijven is voor niemand leuk, zeker niet tijdens deze donkere dagen. Maar wie een verstandige familie heeft, wist al dat een familiaal kerstfeestje dit jaar toch niet toegelaten was.”

De directie van het AZ Sint Lucas heeft inmiddels geëvalueerd of het bezoekverbod kan opgeheven worden. Blijkbaar is het gezondheidsrisico nog te groot. Bijgevolg werd de maatregel met een week verlengd tot en met zondag 10 januari.

De Brugse cijfers evolueerden de voorbije weken minder goed dan het nationaal gemiddelde. Uit recente analyses van het triagecentrum in Brugge blijkt dat het positief percentage van het aantal geteste personen rond de 15% bedraagt. Het nationaal gemiddelde is amper 8% positieve tests”, zegt Dirk Bernard.

Solidariteit

“Gelukkig is er onder ons personeel veel solidareit, een aantal medewerkers toonde zich bereid om tijdens deze Kerstperiode vrijwillig vakantiedagen uit te stellen om te komen werken. Die solidariteit staat in schril contrast met het egoïsme van een kleine minderheid van de bevolking, die zich niet aan de regels houdt. Door die foute attitude moeten sommigen het met hun leven, ziekte of extra werkdagen bekopen”, aldus de directeur.