Bruggeling Jan Dedeyne bouwt 27Bflat uit tot jazzcafé en -club

Jan Dedeyne runt de 27Bflat in de Sint-Jakobsstraat. © Davy Coghe
Redactie KW

Sinds deze week kun je in de Sint-Jakobsstraat 15 aanbellen om binnen te gaan in 27 Bflat. Na drie jaar in de Katelijnestraat 27 een zaak uitgebaat te hebben, is zaakvoerder Jan Dedeyne verhuisd naar een nieuwe locatie. “Op een commerciëlere ligging wil ik 27 Bflat opwaarderen tot de jazzclub van Brugge door elke week twee optredens aan te bieden in de kelder van dit pand. Daarnaast komt er een serieuze opwaardering van de (wereld)keuken.”

De voorbije drie jaar baatte Jan Dedeyne (58) 27 Bflat Jazz & Blues-Eetcafé uit in de Katelijnestraat 27. Voor veel Bruggelingen was deze sfeervolle horecazaak een vast adres geworden. “Ik ben echter nooit tevreden geweest over de entree“, zegt Dedeyne. “Een lange gang vormde de toegang tot mijn zaak. Regelmatig hoorde ik van mensen dat ze tien keer waren gepasseerd en de toegang niet vonden.”

Wereldlijke Faam

Die onduidelijkheid zette Dedeyne ertoe aan om op zoek te gaan naar een nieuw pand. Dat vond hij een jaar geleden in de Sint-Jakobsstraat 15. Op deze locatie bevond zich jarenlang een kinesistenpraktijk. In opdracht van de eigenaar stripte een aannemer de benedenverdieping. Die kreeg een flinke facelift mee. De naam 27 Bflat verwijst naar een toonaard, waarin er heel wat jazzmuziek geschreven werd. “Ondanks de nieuwe locatie heb ik de naam van mijn zaak behouden, omdat 27 Bflat over de hele wereld ondertussen faam geniet. Elke week krijg ik mails binnen van jazzmuzikanten die vragen of ze bij mij mogen komen spelen”, schetst Dedeyne.

De nieuwe zaak is gecompartimenteerd in drie delen en biedt plaats aan een 50-tal mensen. De bar bevindt zich in het middelste gedeelte. Het geheel ademt de allure van een grand café. Vanaf maart komt er ook een terras met tien à twaalf tafels. “Op de vorige locatie konden mensen iets eten. Door de te beperkte ruimte van de keuken kon ik echter slechts een beperkte kaart aanbieden. Daar komt verandering in, want hier is er wel voldoende plaats om eten te bereiden. Ik heb een kok aangeworven die gerechten zal bereiden. Dagelijks komen er nieuwe suggesties van voor- en hoofdgerechten en desserts van een wereldkeuken”, aldus Dedeyne.

27 Bflat herbergt ook een kelder die omgebouwd werd tot jazzclub. Deze club werd van isolatiemateriaal voorzien om geluidshinder tegen te gaan. Behalve een podium staan er tafels en stoelen. De capaciteit ligt rond de 50. “Bedoeling is om binnen afzienbare tijd daar optredens te laten plaatsvinden. Voorlopig is dit nog niet mogelijk”, schetst Dedeyne. “Ik kies resoluut voor een kelder voor die optredens, omdat de gigs op de vorige locatie bij sommige klanten voor wat wrevel zorgden. De mensen die de optredens aandachtig wilden beleven, werden soms gestoord door klanten die enkel iets wilden drinken. En diegenen die enkel iets wensten te consumeren, werden verzocht om stil te zijn.”

Gezellig

In afwachting van de kelder vinden er concerten in het café plaats. “Voortaan zal ik enkel nog jazzoptredens programmeren, omdat jazz een gezellige en cosy sfeer oproept. Niet dat ik blues en rock afzweer, maar bij mij komen die genres niet meer aan bod. Het aanbod ga ik verdubbelen, want zowel op vrijdag- als zaterdagavond zullen mensen hier van kwalitatieve jazz kunnen proeven. De programmering voor de concerten op vrijdag neem ik voor mijn rekening. De zaterdagavonden neemt Kobe Gregoir voor zijn rekening. Deze jonge Bruggeling studeert momenteel Jazzdrums aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Kobe zal elke week met andere jazzmuzikanten optreden.”

Een toog staat er niet de kelder. Jazzfanaten zullen naar de bar op de benedenverdieping moeten gaan om drank te bestellen. Op die manier hoopt Dedeyne 27 Bflat niet enkel uit te bouwen tot een stemmig drank- en eetcafé, maar ook tot dé jazzclub van Brugge.

Wie 27 Bflat wil bezoeken, moet – opvallend – aanbellen. Dat heeft een reden. “Ik doe dit vooral voor mijn klanten. Ik wil immers niet dat ze bij een bezoek gestoord worden”, aldus nog de zaakvoerder. (SVV)

27 Bflat is in de week open van 15 uur tot middernacht. In het weekend is deze zaak tot 2 uur open. Gesloten op maandag en dinsdag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.