Bibliothecaris Ronny Vandaele uit De Haan stoft zijn Marva-biografie af
In zijn biografie ‘Marva. Onvergetelijk!’ pende bibliothecaris Ronny Vandaele tien jaar geleden al het levensverhaal van de Haanse nachtegaal Marva Mollet neer. Naar aanleiding van haar 75ste verjaardag diept hij het boek nu weer op. De opbrengst gaat naar een goed doel.
Ronny Vandaele, sinds kort hoofdbibliothecaris in De Haan, schreef tien jaar geleden een officiële biografie over Marva waarvoor hij toen de persoonlijke zegen kreeg van de iconische zangeres. ‘De koningin van het Vlaamse lied’ had dan al in geen dertig jaar meer op de planken gestaan.
Vlissegem
“En toch bestond er nog altijd geen echte biografie van haar. Ik vond dat vreemd voor iemand die zo’n prachtige carrière achter de rug had. Marva was vooral tussen 1963 en 1980 erg populair in Vlaanderen in die tijd werd ze zelfs ‘de vrouwelijke Will Tura’ genoemd”, vertelt Ronny. Marva blijkt ook een beetje de Lady Gaga van haar tijd te zijn geweest. “Ze was best wel commercieel omringd. Ze maakte reclame voor appelsienen, had haar eigen T-shirts en een fanclub met twaalfduizend betalende leden die haar overal trouw volgden. Het was de tijd van de thé dansants, Marva trad om de twee dagen wel ergens op”, aldus Ronny.
Maar eigenlijk waren het vooral Marva’s Haanse roots die hem destijds tot het schrijven van haar biografie hebben aangezet: op 23 maart zal het 75 jaar geleden zijn dat ze er werd geboren. “Haar ouderlijk huis staat op de hoek van de Grotestraat en de Molendreef in Vlissegem. Ik heb er later vlak naast gewoond”, zegt Ronny.
Iconisch
De trotse Vlissegemnaars hadden een schat aan documentatie bewaard over hun bekende dorpsgenote, en Ronny ging ook te rade bij haar fans. “Ik ben zo’n beetje overal geweest, zelfs tot in de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Dat leverde vaak leuke anekdotes op, zoals dat verhaal van haar optreden ergens in West-Vlaanderen: omdat de publieke opkomst aanvankelijk wat tegenviel, sloten de organisatoren de geluidsinstallatie aan op een megafoon zodat Marva plots in het hele dorp te horen was. De mensen begonnen daarop in groten getale toe te stromen, best wel goed gevonden van die organisatie”, glimlacht hij.
Begin de jaren tachtig verdween ze uit de schijnwerpers, maar Marva is volgens Ronny nog lang niet vergeten. “Ze mag dan misschien ingehaald zijn door nieuwe generaties zangeressen, maar voor veel mensen is Marva onvergetelijk gebleven. Haar liedjes, waar ik destijds zelf ook mee opgegroeid ben, worden ook nu nog geregeld gedraaid op de radio. Ze zijn zo’n beetje immaterieel erfgoed geworden en in mijn ogen hoort Marva thuis in dat rijtje iconische Vlaamse artiesten als Tura, Ann Christy en Louis Neefs.”
Favoriet
Bekende hits van Marva zijn ‘Rode rozen in de sneeuw’, ‘Een eiland in groen en blauw’ en ‘Oempalapapero’. “Haar liedje ‘Herinneringen’ doet het dan weer goed bij uitvaarten”, zegt Ronny. “Maar mijn persoonlijke favoriet zal altijd ‘Zachtjes’ blijven. Omdat dat voor mezelf zo herkenbaar is.”
“In mijn ogen hoort Marva thuis in dat rijtje iconische Vlaamse artiesten als Tura, Ann Christy en Louis Neefs”
Onder meer door de ‘JackoBond zingt Marva’-tournee geniet de Haanse nachtegaal tegenwoordig van een hernieuwde belangstelling. “Ook mijn boek gaat plots weer verrassend vlot over de toonbanken. Ik denk dat we gerust van een Marva-revival mogen spreken”, aldus Ronny. Marva werd overigens, naar aanleiding van haar 65ste in 2008, de allereerste ereburger van De Haan. “Maar aan een comeback denkt ze niet meer. Ze is in schoonheid geëindigd, op een hoogtepunt in haar carrière, en dat wil ze liever ook zo houden. Je kan haar wel nog eens tegenkomen in haar winkel in Blankenberge, maar ze zoekt in de winter ook graag warmere oorden op”, klinkt het.
Meisje van de zee
Het ‘meisje van de zee’, zoals Marva ook wel werd genoemd, heeft een hele tijd in Tielrode gewoond maar keerde later dus weer terug naar de kust. Al in 1980 koos ze voor de anonimiteit. “Ze heeft ook een huis gehad in Nieuwmunster. Ze hield daar paarden”, weet Ronny. “Maar uiteindelijk vond ze weer rust in De Haan. Dat was niet altijd zo hoor, ze werd hier in haar bekende jaren voor van alles en nog wat gevraagd: van winkelopeningen tot de aftrap van voetbalwedstrijden.”
De opbrengsten van zijn boek schenkt Ronny integraal aan de lokale vzw Nesteling, een organisatie van ouders die kinderen hebben met een beperking en voor hen een eigen voorziening willen oprichten in de Vosseslag. “Ik heb zelf ook een adoptiezoon met een verstandelijke beperking en ben dus vertrouwd met de problematiek van de ellenlange wachtlijsten”, aldus Ronny.
(WK)
Het boek kost 7,5 euro en is verkrijgbaar bij koffiehuis ‘t Stil Genot, krantenwinkel Europress, AD Delhaize in De Haan-centrum en Wenduine, krantenwinkel Press Shop en Standaard Boekhandel Bredene. p>
Muziek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier