Bastiaan Moeyaert uit Gits meteen hoofdverdachte in De Mol

© (foto Vier)
Bert Vanden Berghe

Na de eerste aflevering van De Mol werd Bastiaan Moeyaert (32) uit Gits al bijna meteen gebombardeerd tot hoofdverdachte. Bas blijft er echter nuchter onder, al is hij wel onder de indruk van de aandacht die met het tv-programma gepaard gaat. “Het was echt toeval dat ik mij inschreef.”

Je hoort het niet meteen aan zijn tongval, maar Bas(tiaan) Moeyaert is wel degelijk een volbloed West-Vlaming. Vandaag verblijft hij in Sint-Gillis, maar tot zijn achttiende woonde hij in Gits. De zoon van dokter Chris Moeyaert en Lieve Verschaeve heeft nog twee broers (Korneel en Benjamien), maar tegenwoordig komt hij slechts om de paar weken nog eens in zijn geboortedorp. Dat heeft veel te maken met zijn job. Als headhunter en wedding planner heeft hij meer dan zijn handen vol. “Ik keer wel graag terug, ja. Ik ben ook een trotse West-Vlaming. Steeds meer eigenlijk. Niet te veel blabla, maar gewoon doen. Met Martijn praatte ik West-Vlaams, alleen ben ik het zo gewend voor de job om op algemeen Nederlands over te schakelen.”

Digitale detox

Bas verraste zowat iedereen in zijn omgeving toen hij opdook in De Mol. Al scheelde het niets of Bas was niét te zien in deze reeks. “Ik had mij al eerder willen inschrijven, maar als ik zoiets doe, wil ik meedoen om te winnen. De kans was te groot dat ik er niet bij zou zijn. Maar op een gegeven moment moest ik met een collega naar een netwerkevent. Ik wilde nog eerst een brief in de bus stoppen, dus reden we rond. Die collega merkte in haar mails op dat het de laatste dag was om je in te schrijven voor De Mol. Waarna ze een filmpje maakte van mij, waarin ik moest zeggen waarom ik wilde deelnemen. Ik was het eigenlijk al vergeten, maar toen ik ‘s avonds naar de fitness wilde vertrekken, vroeg mijn trainer of ik anderhalf uur later wilde komen. Plots had ik wat tijd over, waarop mijn collega mij dat filmpje en de vragenlijst doorstuurde. Drie weken later kreeg ik het bericht dat ik op gesprek mocht komen. Uiteraard was ik tevreden, alleen was het lastig om dat niet meteen te kunnen delen.”

Mijn moeder heeft het wekenlang verzwegen voor mijn vader en broers

Weinigen waren dan ook op de hoogte van zijn deelname. “Enkel mijn bazin en mijn moeder. Mijn bazin moest ik inlichten voor mijn verlof. En mijn moeder… euh, die kan mij zolang niet missen. (lacht) Ik had mijn vrienden en collega’s verteld dat ik een maand lang een digitale detox zou doen in het buitenland. Daar keken ze niet vreemd van op, omdat ik dat een paar jaar geleden ook gedaan heb in Afrika. Maar mijn moeder moest wel weten waarom ze mij een maand lang niet kon bereiken. Mijn vader vernam het pas op het moment dat de rest van Vlaanderen het te weten kwam. Mijn ouders zijn heel plichtsbewuste en discrete mensen, zeker vanuit hun medisch beroep. Er wordt ook nooit onderling gesproken over patiënten, dus kon mijn moeder dit netjes stilhouden voor mijn vader en broers. Ik had wel wat geluk, want ik had vooraf gezegd dat ik waarschijnlijk naar Thailand zou gaan. Dat ik dan in Vietnam terecht kwam, was aardig meegenomen. Zo kon ik vertellen dat ik daar ook een paar dagen geweest was, zodat ik niet te veel moest liegen. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik me de weken na mijn thuiskomst volop gefocust heb op mijn job, waar het net heel druk was. Bovendien heb ik toen enkele feestjes bij vrienden vermeden. Enkele weken later hadden ze het al weer over andere dingen en moest ik niet te veel in detail treden. (grijnst) Ik ben wel onder de indruk van alle aandacht. Deze week nog werd ik aangesproken aan de kassa van de supermarkt, en ook tijdens het werk krijg ik al eens de vraag: heb ik u zondag niet gezien op tv?”

Hoofdverdachte?

Over zijn deelname kan en mag hij niets kwijt. Of toch niet veel. “Ik kan zeggen dat ik in de tweede aflevering te zien ben, maar dat is dan ook alles. Welk type kandidaat ik ben? Ik ga zeker niet over lijken. Het voordeel van mijn job is dat ik ook de juiste vragen moet stellen en mensen moet proberen te doorgronden en aan te voelen. Maar het is wel intens. Ik denk dat de kijker nog geen tiende ziet van hoe intens het aanvoelt als kandidaat. Er zijn zoveel verschillende lagen: het individueel belang, dat van de groep, het geld, de zoektocht naar de mol…”

Opvallend: na de aflevering werd Bas door het publiek in Café De Mol én priester Pieter (de Brugse Mol van vorig jaar, red.) genoemd als één van de hoofdverdachten. “Wel grappig, omdat ze dat doen op basis van bepaalde uitspraken, waar je zelf niet eens bij stil staat. Maar ik lig daar niet wakker van. Je kan bezwaarlijk iemands karakter of uitspraken op echtheid beoordelen in een programma waar liegen centraal staat.”