Al twaalf politie-interventies bij feestende studenten van het Europacollege

©FERNAND PROOT
©FERNAND PROOT
Stefan Vankerkhoven

Sinds maart heeft de Brugse politie 1711 corona pv’s uitgeschreven. Er waren twaalf politie-interventies voor lockdown feestjes in residenties van het Europacollege. Tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond kantten alle Brugse politieke fracties zich tegen het voorstel van provinciegouverneur Carl Decaluwé voor het inzetten van drones om corona inbreuken op te sporen tijdens de eindejaarsperiode.

Sedert de start van de corona-pandemie zijn er al 239 Bruggelingen overleden aan covid-19. In november waren er 26 overlijdens, in december al 12. Dat verklaarde de Brugse burgemeester Dirk de fauw maandagavond tijdens de gemeenteraad.

Geen drones

In november stelde de Brugse politie 390 pv’s op, waarvan 140 voor het niet dragen van een mondmasker en evenveel voor illegale samenscholingen. In totaal gaat het om 1711 corona pv’s sinds 13 maart. En toch hebben alle politieke fracties in de Brugse gemeenteraad zich openlijk gekant tegen het gebruik van drones om corona inbreuken in achtertuintjes te detecteren tijdens de eindejaarsperiode. Brugge fluit het voorstel van provinciegiouverneur Carl Decaluwé terug.

Diverse gemeenteraadsleden peilden naar het aantal interventies die gelinkt zijn met het Europacollege. Volgens Dirk De fauw zijn er al twaalf politietussenkomsten geweest, na klachten van buren over illegale feestjes. 36 studenten kregen een boete van 250 euro voor samenscholingen, twee voor het niet dragen van een mondmasker. Het Europacollege zelf is al vier keer beboet als organiserende instelling.

Repatriëring

Stefaan Sintobin (VB) vindt de houding van het Brugs stadsbestuur te laks en stelt voor dat de buitenlandse studenten, die een overtreding begaan hebben, naar huis gestuurd worden: “De speeltijd is voorbij, deze zogenaamde elite speelt met de gezondheid van de Bruggelingen.”

Voor burgemeester Dirk De fauw is zo’n verplichte repatriëring in de praktijk moeilijk: “Veertig studenten bijvoorbeeld mogen momenteel hun land van oorsprong niet binnen wegens corona. De rector heeft alle studenten persoonlijk aangeschreven en doet het nodige, maar ze kan niet in elke residentie een agent plaatsen. Het Brugs parket is wel bereid om recidivisten voor de politierechtbank te dagen, zodat zij een boete tot 4.000 euro riskeren.”

“De komende weken zullen er weinig Europacollege studenten aanwezig zijn in Brugge. De kerstvakantie staat voor de deur en in januari zal er online les gegeven worden. Het Europacollege is volledig overgeschakeld naar digitaal onderwijs. Wie teurgkeert uit een rode zone moet tien dagen in quarantaine”, besluit Dirk De fauw.