Vanaf maandag 8 september kunnen luisteraars van Radio 2 zich 46 afleveringen lang volledig inleven in persoonlijke verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Het project kreeg de naam Café Cuba mee en werd woensdag voorgesteld in Stuivekenskerke bij Diksmuide.
In de kerk van Stuivekenskerke werd het nieuwe hoorspel voorgesteld. Het volgt de belevenissen van een Antwerps gezin waarvan de drie kinderen aan het front belanden. Een realistisch luisterspel, gebaseerd op het leven aan het front, dat zich grotendeels in de Westhoek afspeelt. Onder andere Stuivekenskerke komt er duidelijk in voor.
Hoofdfiguur is Koenraad Verstockt, een rol gespeeld door Stef Aerts. Hij is een jonge kunstenaar, net afgestudeerd aan de academie en wordt meteen soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Al vrij snel leert hij er mondharmonicaspeler Pierre De Graeve (Bert Huysentruyt) kennen en worden de twee gezworen vrienden. Koenraad krijgt al vrij snel de taak de vijandelijke legers in beeld te brengen. De twee worden elkaars steun en toeverlaat.
Flack, Sercu en Bervoets
Op een dag krijgen ze het bezoek van de Amerikaanse reporter James Cullem (Herbert Flack), die meteen de waarde van het talent van Koenraad erkent. Ondertussen werkt Johanna (Ruth Bastiaensen) , de zus van Koenraad, als verpleegster in een hospitaal in De Panne. August (Jonas Vermeulen), de broer van Koenraad is ook soldaat, raakt gewond en wordt naar Engeland overgebracht. Hij zal van daaruit de oorlog op afstand meemaken.
De vader van Koenraad, François (Gène Bervoets) en zijn beste vriend Kamiel (Matthias Sercu) proberen ondertussen te overleven in het bezette Antwerpen. Hoe het met hen afloopt kan u volgen vanaf 8 september tot en met 11 november op Radio 2, elke dag vanaf 17 uur in Avondpost. Café Cuba is een realisatie van Radio 2 in samenwerking met het Geluidshuis en Gone West en met de steun van Westtoer en de provincie West Vlaanderen.
(ACK)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier