Zwevegem Vooruit bundelt onafhankelijken, Antoon Vanassche is lijsttrekker

We herkennen v.l.n.r. Geo Verstichel, Antoon Vanassche, Hilde Deschuymer en Luc Vanassche. © GJZ
Axel Vandenheede

Begin deze maand raakte via onze krant bekend dat de onafhankelijken in Zwevegem hun eigen weg zouden zoeken. Lang heeft dat niet geduurd: Zwevegem Vooruit is intussen geboren. “De jongste twee jaar voelen we ons niet meer echt thuis bij Gemeentebelangen.”

De onafhankelijken in Zwevegem vormen al een tijdje een kartel met Open VLD. Met succes: in 2012 leverde Gemeentebelangen ondanks een mager resultaat (4 zetels op een totaal van 27) met liberaal Marc Doutreluingne toch de burgemeester. Bovendien werd Luc Vanassche schepen. Intussen is duidelijk dat Marc Doutreluingne uitpakt met een Lijst van de Burgemeester, terwijl de onafhankelijken alleen verder gaan onder de naam Zwevegem Vooruit. In Zuid-West-Vlaanderen bestaat er intussen al een Kortrijk Vooruit en een Harelbeke Vooruit, terwijl de onafhankelijken van Nieuw Kuurne zich eveneens aansloten bij het Vooruit Politiek Platform.

We zijn blij dat de onafhankelijken in Zwevegem zich bij ons aansluiten“, aldus Geo Verstichel, coördinator van het Vooruit Politiek Platform. “In Vlaanderen hebben we intussen al heel wat afdelingen en het zuiden van onze provincie blijft daarbij niet achter.”

Eigen koers

Bij de Zwevegemse onafhankelijken zelf is te horen dat het hoog tijd werd om een eigen koers uit te stippelen. “We krijgen de jongste tijd meer en meer vragen om alleen verder te gaan”, stelt Antoon Vanassche. Hij is de lijsttrekker van Zwevegem Vooruit. “We zijn sinds 1994 telkens in kartel naar de kiezer getrokken. In het begin was dat samen met Open VLD, SP.A en VU. Na een tijd stapten die laatste twee partijen eruit. Nu is het onze beurt.”

Huidig schepen Luc Vanassche, die zich niet meer verkiesbaar stelt, is het daar volmondig mee eens. “De jongste twee jaar is het moeilijk werken voor ons, onafhankelijken, in de gemeenteraad en OCMW-raad. Er wordt niet naar ons geluisterd. In die zin ben ik wel ontgoocheld, ja. Ik merk in het schepencollege ook dat de nationale partijbelangen spelen. Ik heb tijdens een zitting al meermaals gevraagd of ze een bepaald standpunt ingefluisterd kregen vanuit Antwerpen…”

Zwevegem Vooruit kan dan wel geen beroep meer doen op Luc Vanassche, kandidaten zoeken blijkt geen probleem. “We hebben al 18 mensen. Vrijwel evenveel mannen als vrouwen trouwens. Ons doel is natuurlijk om een volledige lijst samen te stellen“, besluit Antoon Vanassche die hamert op participatie. “Voor je een beslissing neemt, moet je overleggen met alle betrokkenen. Dat is essentieel.” (AXV/GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.