Ann Bentein houdt vrouwelijke eer hoog in schepencollege van Gistel

Ann Bentein (Open VLD) is de enige vrouw in het schepencollege en blaakt van ambitie. “Politiek kreeg ik al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Ik ben trots om voor onze prachtige stad te mogen werken.”

Vanop de tweede plaats op de lijst raakte Ann Bentein rechtstreeks als schepen verkozen. © TVA

Het college bestaat met burgemeester Gauthier Defreyne en schepenen Dries Depoorter (allen Open VLD), Wim Aernoudt (N-VA) en Michel Vincke (SP.A) bijna volledig uit mannen. Ann Bentein houdt de vrouwelijke eer hoog. Twaalf jaar lang zetelde ze in de OCMW-raad. “Ik was al trots dat ik twaalf jaar geleden in de voetsporen van mijn mama Hilda Raes mocht treden. Zij zetelde veertien jaar lang als liberaal in het OCMW en liet zich politiek vaak gelden. Zestien jaar geleden verongelukte mama. (emotioneel) Ik wou dat ze me nu kon zien, als schepen. Dat ik vanuit alle hoeken felicitaties krijg, doet enorm veel deugd. Ook papa Marcel was politiek actief. In 1976 kwam hij op voor de toenmalige PVV. Thuis werd vaak over politiek gesproken, van sociale thema’s tot verhalen van achter de schermen. Mijn mama kende Roland Defreyne goed en hij vroeg me om op de Open VLD-lijst te staan.”

Dubbele bevoegdheden

In de jongste gemeenteraad haalde ex-burgemeester Bart Halewyck (CD&V) uit naar Open VLD, als zouden de liberalen “vrouwonvriendelijk” zijn. “Ach, ik had zo’n uithaal wel verwacht, maar ze houdt weinig steek. Op de kieslijst van Open VLD stonden evenveel mannen als vrouwen. Het is de kiezer die finaal beslist en we hadden gewoonweg bekendere mannennamen op de lijst. Vanop de tweede plaats raakte ik rechtstreeks als schepen verkozen. Niemand moest dus afstand van een mandaat doen om mij schepen te maken. Dat sterkt me. Omdat Gistel door de bevolkingstoename één extra raadslid kreeg, maar ook één schepen minder, krijg ik de bevoegdheden van de ex-CD&V-schepenen Lieve Dehaemers en Erwin De Clercq.”

Bij ons thuis werd vaak over politiek gesproken

Ann Bentein is bevoegd voor onder andere Cultuur, Toerisme en Jeugd. “Ook de minder bekende, maar belangrijke portefeuille Europa is mijn bevoegdheid. Hierbij gaat het vooral om het binnenhalen van subsidies. Er staan vele projecten op stapel, zoals de omgevingswerken van het jeugddorp. Daar denken we een skatepark en balsportveld aan te leggen. We willen ook het fietsknopennetwerk uitbreiden, de aanleg van een fietsautostrade onderzoeken en werken aan een nieuw digitaal loket voor toerisme. De toeristische focus ligt vooral op Godelieve. (knipoogt) Gistel is echter meer dan Godelieve alleen, hé. En dan is er nog het heikele dossier van de Meerlaanmolen. Afbreken, restaureren of verhuizen en opknappen? We houden alle pistes open, maar het moet betaalbaar blijven.”

Tijd voor familie

Ann Bentein werkt al twaalf jaar bij tuincenter Defever. “Ik ben trots om onze mooie stad te mogen vertegenwoordigen en zal daarom deeltijds blijven werken.”

“Mijn aandacht gaat zoveel mogelijk naar mijn schepenambt. Ja, daar horen vele avondvergaderingen bij. Nu, mijn zonen Ryan (15) en Elian (18) zijn oud genoeg om alleen thuis te blijven. (lacht) Misschien zijn ze als pubers zelfs content dat ze het huis meer voor zichzelf hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.