“We willen hem beschermen”: Geen Vlaams Belang-lijsttrekker Jackie Vercamer op debat Houthulst na advies partijbestuur

© Foto Kurt
Philippe Verhaest

Donderdagavond kruisen de politieke kopstukken van Houthulst de degens tijdens een debat. Daarbij één opvallende afwezige: Jackie Vercamer, lijsttrekker van Vlaams Belang die na een veelbesproken interview met deze krant in het oog van de storm staat. “Maar ik blijf lijsttrekker”, zegt hij. “Om voor onze mensen te vechten.”

Donderdagavond blazen de lijsttrekkers van alle politieke partijen van Houthulst verzamelen in het Stationshuis van Merkem om er tijdens een debat hun standpunten richting gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken.

CD&V, N-VA en Vooruit tekenen present, maar Vlaams Belang heeft beslist om het debat links te laten liggen. Normaal moest lijsttrekker Jackie Vercamer (74) er de kleuren van zijn partij verdedigen, maar na zijn druk becommentarieerd interview met deze krant deze week, zal hij er het podium niet bestijgen.

Niet laten afbreken

Dat hij van hogerhand teruggefloten zou zijn, wil Jackie niet bevestigen. “Maar het klopt dat ik niet aan het debat zal deelnemen”, zegt hij. “Ik wil me daar niet voor een volle zaal laten afbreken. Ik voel aan alles dat de andere partijen gewoon tegen ons zijn. Maar ik blijf achter mijn uitspraken staan. En ik blijf ook lijsttrekker. Om voor onze mensen te vechten. Daar verandert niets aan.”

“Jackie is het zwijgen opgelegd. Maar als lijsttrekker is hij kandidaat-burgemeester en dan moet je op het enige debat in je gemeente zijn” – organisatoren politiek debat

De organisatoren van het debat betreuren de afwezigheid van Jackie. “Het Vlaams Belang stuurt zijn kat en dat is bijzonder jammer. Jackie is het zwijgen opgelegd, zo simpel is het. Maar als lijsttrekker is hij kandidaat-burgemeester en dan móét je op het enige debat in je gemeente je boodschap komen verkondigen. Dat zal nu niet gebeuren.”

“Er wordt blijkbaar ook geen vervanger gestuurd. Nochtans is Vlaams Belang meer dan welkom bij ons, waarom niet de lijstduwer of de persoon op de tweede plaats (respectievelijk Cindy Versluys en Stefanie Sander, red.) de partij laten vertegenwoordigen? We hopen dat ze bij het Belang hun beslissing herzien. Ons debat gaat sowieso gewoon door. Ook al is dat dan met een lege stoel.”

Fundament van democratie

Ook burgemeester Jeroen Vandromme, lijsttrekker voor CD&V, wil er Vlaams Belang en Jackie liever bij. “Dat is toch het fundament van democratische verkiezingen? Dat je je mening kan én wil brengen? Als uitdager moet je in debat gaan, nu zal dat jammer genoeg niet mogelijk zijn.”

“Of we het Jackie verboden hebben? Hij is vrij om de keuze te maken, maar beseft ook hoe groot de polemiek rond zijn persoon is” – Vlaams Belang-kopstuk Stefaan Sintobin

“Het zou nochtans meer dan nuttig zijn om Jackie erbij te hebben. Zijn uitspraken hebben veel teweeg gebracht, hier in Houthulst. Heel veel mensen spreken me er over aan. Wel, tijdens het debat zou hij de kans hebben om een en ander te kaderen. Ik hoop dat hij nog bijdraait.”

Vuurlinie

Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang en lijsttrekker in Brugge, stelt dat ze vanuit het partijbestuur Jackie het advies hebben gegeven om niet deel te nemen. “Om hem wat te beschermen”, klinkt het.

“De man staat nu al een week in de vuurlinie en het hele debat zou rond hem en dat bewuste interview gedraaid hebben. Als Vlaams Belang willen wij deelnemen aan een sereen en inhoudelijk correct debat, maar dit lijkt in Houthulst momenteel onmogelijk.”

“Of we Jackie verboden hebben om deel te nemen? Neen, hij is vrij om die keuze te maken, maar hij beseft momenteel ook wel hoe groot de polemiek rond zijn persoon is. We bekijken nog de optie om iemand anders van onze Houthulstse lijst af te vaardigen, maar dat ligt nog lang niet vast.”