Voormalig kabinetsmedewerker van Stefaan De Clerck kiest voor Team Burgemeester

© LOO
Axel Vandenheede

De nieuwste naam op de lijst van Team Burgemeester, het project waarmee Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne op een tweede ambtstermijn mikt, is die van Ruth Vandenberghe. De 45-jarige ambtenaar is bereid haar functie op te geven en gaat vol voor een politieke carrière.

Ruth Vandenberghe (45) is getrouwd met Maarten Vanwalle en samen hebben ze twee zonen. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek“, vertelt ze. “Ik heb dan ook politieke en sociale wetenschappen in Gent gestudeerd. Toen ik mijn diploma had gehaald, kon ik meteen aan de slag op het kabinet van Stefaan De Clerck, toen minister van Justitie. Het was een korte, maar heel leerrijke periode. Heftig ook: op mijn eerste werkdag vonden ze de lichamen van An en Eefje.”

“In 1997 ging ik bij stad Kortrijk aan de slag. Eerst op het kabinet van burgemeester Emmanuel de Bethune, daarna op andere diensten. Nu ben ik al een aantal jaar bezig met Kortrijk Spreekt. Inspraak en participatie zijn heel belangrijk als het om het besturen van Kortrijk gaat. Maar ik zou nog een stapje verder willen gaan: buurtcomités kunnen een soort van miniparlementen worden die met een eigen budget aan de slag kunnen. Buurtcomités zijn enorm waardevol. Het spreekwoord zegt niet voor niets ‘beter een goede buur dan een verre vriend’.”

Ruth wil Kortrijk Spreekt verder helpen uitbouwen als lid van Team Burgemeester. “Ik ben 45 jaar, de tijd is nu rijp om mij politiek te engageren”, vertelt ze. “Dat ik een risico neem door mij verkiesbaar te stellen? Dat besef ik. Als ik verkozen raak, zal ik mijn functie bij de stad moeten opgeven (een ambtenaar van de stad kan niet in de gemeenteraad zetelen, red.). Dat zien we straks wel. Maar Team Burgemeester bruist van enthousiasme en dynamisme en ik ben blij dat ik er deel van mag uitmaken“, besluit Ruth die naast Kortrijk Spreekt nog andere speerpunten heeft. “Ik wil Kortrijk groener maken, er moeten parkjes bijkomen. Ook qua mobiliteit is er nog werk. Stiekem droom ik ervan om Uber naar hier te halen.”