Welke oplossingen zijn er voor betaalbaar wonen in Oostende?: “Makkelijker een (sociale) woning huren of kopen”
In Oostende is de ruimte om nieuwe woningen te bouwen beperkt. De voorbije jaren werd met de verkaveling Baanhof de laatste grote zone voor eengezinswoningen ontwikkeld.
Op de Oosteroever is er nog volop ontwikkeling maar gezien de kostprijs daar is het niet evident voor bijvoorbeeld jonge gezinnen om zich daar te vestigen. Er zijn in de stad ook veel leegstaande en te renoveren sociale woningen. Welke oplossingen zijn er voor betaalbaar wonen in Oostende?
Vooruit
Vooruit wil een aandeel betaalbare woningen in grote projecten. John Crombez: “We hebben nood aan maatregelen die ervoor zorgen dat mensen, en niet het minst jongeren, weer makkelijker een woning kunnen huren of kopen. Wonen moet weer echt een basisrecht worden.”
“Betaalbaar en deftig voor iedereen. Als stad kunnen we daar een verschil maken met bijvoorbeeld premies, praktijktesten, opkoopbescherming of huurprijsrem. Het aantal sociale woningen moet omhoog en de leegstand omlaag. De woonmaatschappij is een belangrijke partner in het ontwikkelen van een globaal woonplan.”
“Als er in Oostende nog grote nieuwe projecten bijkomen dan moet een substantieel deel van de woningen beschikbaar worden gesteld als sociale en/of betaalbare woningen. Zo moeten private ontwikkelaars bijvoorbeeld 25% betaalbare woningen voorzien in nieuwe projecten van een zekere grootte.”
N-VA
N-VA wil voor probleemdossiers soepel werken en de controles op sociale woningen aanhouden. Charlotte Verkeyn: “Voldoende aanbod op de huurmarkt is een uitdaging. We willen daarom stedelijk meer kunnen bijspringen wanneer energetische ingrepen nodig zijn of de focus kunnen verleggen naar minnelijke oplossingen in handhavingsdossiers.”
“Want nu heeft de stedelijke handhaving op de private markt soms het omgekeerde effect. We willen daarin uitgaan van de goede trouw van de mensen en oplossingsgericht werken. Op de koopmarkt staan we welwillend tegenover het omzetten of ontwikkelen van eengezinswoningen met nevenfuncties waardoor gezinnen meer financiële ademruimte kunnen creëren.”
“We willen actief deelnemen aan proefprojecten inzake betaalbaar wonen. We gaan in gesprek met de sociale woonmaatschappij rond renovatie van het patrimonium en het ter beschikking houden van de woningen voor wie het echt nodig heeft. Het aanhouden van de controles door de woonmaatschappij is daarom essentieel.”
Vlaams Belang
Vlaams Belang wil met premies jonge gezinnen aantrekken om de vergrijzing af te remmen. Tom Lamont: “Een herstructurering van onze sociale woonmarkt dringt zich op. Volgens de laatste cijfers staan er meer dan 4.000 mensen in Oostende op een wachtlijst voor een sociale woning. En dat terwijl er verschillende woningen langdurig leegstaan en andere woningen in erbarmelijke staat zijn.”
“Voorts moeten privéhuurders beter ondersteund worden. Het stelsel van huurpremies en huursubsidies moet uitgebreid en vereenvoudigd worden en er moeten stimulerende maatregelen komen om jongeren en jonge gezinnen in Oostende te houden. Zo denken we aan de introductie van een premie voor jonge gezinnen die een woning kopen in Oostende en een uitbreiding van de huurpremie. Enkel op deze manier kunnen we de vergrijzing in Oostende afremmen.”
PVDA
PVDA pleit voor een controle op de kwaliteit van huurwoningen. Dirk Vanmassenhove: “Bouwpromotoren krijgen vrij spel en voorrang om luxeappartementen te bouwen voor de happy few. Daartegenover is er een groot tekort aan kwalitatieve en betaalbare huur- en koopwoningen.”
“Meer dan 4.000 gezinnen staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Dit terwijl er meer dan 200 sociale woningen al jaren leegstaan. Op de privéhuurmarkt swingen de huurprijzen de pan uit en een woning kopen is voor veel mensen een verre of onbereikbare droom geworden. De stad moet de huurprijzen begrenzen en de kwaliteit controleren zowel bij privéverhuur als bij sociale woningen.”
De O-Mens
De O-Mens pleit voor praktijktesten en tussenkomst van Woonspring bij langdurige leegstand. Yves Miroir: “We willen fors inzetten op socialewoningbouw. In de eerste drie jaar van het komende bestuur realiseren we 400 (ver)nieuwbouwprojecten voor verschillende gezinsvormen en alleenstaanden. Dit als een hoeksteen van het armoedebeleidsplan.”
“Er moeten ook betaalbare studentenkamers komen om hoger onderwijs naar Oostende te trekken en te behouden. Bij het opmaken van RUP’s moet een deel voor sociale woningen worden voorbestemd. We willen de kwaliteit van woningen verbeteren en discriminatie op de privéhuurmarkt tegengaan door praktijktesten.”
“We hervormen het beleid rond leegstand en voeren een streng maar menselijk leegstandsbeleid. Leegstandscoaches helpen eigenaars en bij langdurige leegstand neemt de stad het beheer over met Woonsprong.”
Trots op Oostende
Trots op Oostende wil meer evenwicht rond vakantiewoningen en een groter aanbod aan woningen door alternatieve woonvormen. Bart Tommelein: “De nieuwe woonmaatschappij werd een prioritaire partner in het woonbeleid.”
We willen alternatieve woonvormen stimuleren
“We werken samen voort om ervoor te zorgen dat leegstaande sociale woningen minimaal leegstaan, dat ze gerenoveerd worden én dat er extra bijgebouwd wordt. Daarnaast zetten we in op nieuwe woonprojecten met betaalbare woningen. We willen ook het aanbod vergroten door alternatieve woonvormen te stimuleren. Denk maar aan cohousing, tiny houses, hamsterhuren, alternatief wonen voor jongeren…”
“Overal wint het verhuren van vakantiewoningen aan populariteit, ook in Oostende. Als we hier een evenwicht in kunnen vinden betekent dit dat er meer mogelijkheden zijn voor Oostendenaars. We zullen hiervoor een visie ontwikkelen.”
(EF)
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier