“Wees gerust, ik zal dezelfde Louis blijven”: Louis Vanderbeken (CD&V) volgt Claude Croes op als burgemeester

Louis Vanderbeken, samen met vriendin Jana Vandekerkhove, wordt de nieuwe burgemeester van Deerlijk. © Rik Devos
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

“Het is zo overweldigend. Het is nog niet helemaal binnengedrongen. Ik had dit geenszins verwacht”, stelt Louis Vanderbeken. Hij behaalde zondag 64 stemmen meer dan huidig burgemeester Claude Croes en wordt hierdoor de nieuwe burgervader van de gemeente. “Ik ga keihard mijn best doen en ga dezelfde Louis blijven.”

Lees ook: Claude Croes is straks niet langer ‘burgie’ van Deerlijk

Louis Vanderbeken wordt met zijn 28 lentes een van de jongste burgemeesters van het land.

Aanwezigheidspolitiek

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek. Het zat er blijkbaar al vroeg in”, verduidelijkt Louis. “Terwijl mijn klasgenoten er totaal niet wakker van lagen, volgde ik de politieke actualiteit op televisie. Ook de gemeentepolitiek heeft mij altijd getriggerd. Ik nam de programma’s van de grote politieke partijen door en heb, ondertussen vele jaren geleden, bij Jong CD&V Deerlijk aangeklopt om me te engageren en aan te sluiten. Eerst toetste ik eens af of het echt wel iets voor mij was maar na een korte proefperiode bleek dat we op dezelfde golflengte zaten.”

“Ik heb me achter de schermen ingewerkt en zowat vier jaar voor de vorige verkiezingen ben ik begonnen met mijn campagne. Ik volgde zo goed als alle zittingen van de gemeenteraad en was aanwezig op heel wat activiteiten in de gemeente: kermissen, optredens, theatervoorstellingen, initiatieven van sport- en socioculturele verenigingen… Die aanwezigheidspolitiek heb ik in de laatste maanden voor de grote verkiezingsdag nog wat opgedreven met honderden huisbezoeken.”

Volledige toewijding

“Een aanpak die mij, zo zou op 14 oktober 2018 blijken, geen windeieren heeft gelegd. Van op de tiende plaats behaalde ik 687 voorkeurstemmen. Na burgemeester Claude Croes, Bert Schelfhout en Regine Rooryck was ik eensklaps de vierde populairste politicus van Deerlijk. Ik was toen 22 jaar en werd de jongste schepen ooit. De jongste zes jaar was ik bevoegd voor sociale zaken, welzijn, kinderen en gezin, senioren, sociale economie, gelijke kansen, erediensten, feestelijkheden en ontvangsten. Allemaal zaken waardoor ik veel in contact kom met de mensen en daar hou ik van.”

“Ik verwachtte vooruitgang maar deze uitslag overtrof mijn stoutste verwachtingen”

“Ik heb hard gewerkt tijdens de bijna voorbije legislatuur. Schepen zijn was ook mijn enige professionele bezigheid. Daar heb ik bewust voor gekozen. Hierdoor kon ik dossierkennis opbouwen en ‘midden de mensen’ staan. Ik ben veel naar buiten gekomen, heb veel geluisterd naar vragen, opmerkingen en verzuchtingen, situaties zorgvuldig afgewogen en dan proberen navenant te handelen. En heb toch ook heel wat realisaties kunnen verwezenlijken waar ik als schepen mijn schouders heb onder gezet. Het lijstje is best lang.”

Dubbel gevoel

“Ik ben tijdens de voorbije campagne op dat elan doorgegaan. Het blijft altijd afwachten of de kiezer dezelfde mening is toegedaan. Ik vermoedde wel dat ik stappen vooruit ging zetten op het vlak van voorkeurstemmen, maar deze uitslag overtrof mijn stoutste verwachtingen. Met onze groep van CD&V Deerlijk behaalden we een fantastische score. We wonnen er drie zetels bij en veroverden weer de absolute meerderheid. Ik vind het ook heel positief dat er enkele jonge krachten zijn verkozen.”

“Uiteraard ben ik apetrots op mijn superscore van 1.638 voorkeurstemmen. En toch heerste er zondag een dubbel gevoel. Enerzijds ben ik supertevreden met de score van ons team en mijn schitterend persoonlijk resultaat maar anderzijds was de sfeer duidelijk geremd door de wat tegenvallende scores van enkele medekandidaten. En niet in het minst voor onze lijsttrekker, burgemeester en goede vriend Claude Croes. Het was geenszins aan de orde van de dag om euforisch te doen terwijl medekandidaten hun onverwachte teleurstelling aan het verbijten waren.”

Louis blijft Louis

“Maar bon, de teerlingen zijn geworpen en de klok kan niet meer teruggedraaid worden. De nieuwe gemeenteraad wordt al op donderdag 5 december geïnstalleerd. Enkele dagen voordien zal ik op mijn 28ste de eed afleggen als nieuwe burgemeester van Deerlijk. Totaal niet verwacht, maar ik zie het compleet zitten en ga mij helemaal smijten. Ik ga me verder inzetten voor het algemeen welzijn van onze dynamische gemeente: een zorgzame samenleving, respect voor onze verenigingen en vrijwilligers, veilige en toegankelijke voet- en fietspaden en gezonden financiën. Ik ga verder op de ingeslagen weg en wees gerust, ik ga dezelfde Louis blijven”, rondt Louis Vanderbeken af.

WVL_kiest_V