“Waarom van bedpartner wisselen als alles goed gaat?”: Kris Declercq gaat op zoek naar nieuwe coalitie in Roeselare

CD&V - lijst burgemeester is met zeventien zetels de grootste in Roeselare. Kris Declercq kan dus opnieuw aan de slag voor het maken van een nieuwe coalitie. Met Vooruit en Lokaal Liberaal? Of komt er toch nog een wissel. © stefaan beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Kris Declercq is met zijn CD&V lijst burgemeester opnieuw de grootste in Roeselare. Dat geeft hem het initiatiefrecht om een nieuwe meerderheid op poten te zetten. Deze week al staan er verschillende gesprekken op het programma voor een nieuwe coalitie. Daarbij gaat hij in gesprek met alle partijen, ook Vlaams Belang. De kans lijkt het grootste dat de huidige meerderheid, met ook nog Vooruit en Lokaal Liberaal, verder doet. Al weet je nooit wat er tijdens de onderhandelingen gebeurt. We zetten alvast even alle scenario’s op een rijtje.

Voor de verkiezingen was Kris Declercq alvast duidelijk en ook na de verkiezingsoverwinning benadrukte hij nog eens het sterke werk van de hele ploeg. Dus ook van Vooruit en Lokaal Liberaal. Zelf heeft hij het altijd over met drie in bed liggen en vooral waarom je zou veranderen als alles goed gaat. Om eraan toe te voegen dat niets zeker is. De burgemeester is alvast zo kies om met alle partijen te spreken. Daarna zou er snel witte rook moeten komen voor de nieuwe meerderheid die de komende zes jaar van de Rodenbachstad zal bepalen.

Scenario 1: alles blijft zoals het was

Het eerste scenario is wellicht het meest waarschijnlijke. Daarbij gaat de huidige meerderheid verder. Dat wil dus zeggen een samenwerking van CD&V-lijst burgemeester met Vooruit en Lokaal Liberaal. In percentage gingen de laatste twee partijen iets achteruit, maar ze behouden wel respectievelijk drie en twee zetels. Kris Declercq en zijn partij haalden zeventien zetels. Dat is er eentje minder dan zes jaar geleden, maar opgeteld heb je dan nog steeds een comfortabele meerderheid van 22 zetels (op 39). De verstandhouding onderling was opperbest te noemen de afgelopen bestuursperiode dus veel reden is er niet voor Declercq om te veranderen. Vooruit is er al vele jaren bij en Michèle Hostekint staat alvast open voor een verdere samenwerking. Hetzelfde horen we bij Piet Delrue van Lokaal Liberaal die zes jaar geleden ten koste van Groen in de meederheid kwam. Gezien de verhoudingen ongeveer gelijk blijven, zou ook de verdeling van mandaten ongeveer gelijk moeten zijn, met hier en daar een verschuiving. Bij een verdere samenwerking moeten er weinig veranderingen in het schepencollege verwacht worden.

Scenario 2: Enkel Vooruit als partner

In de theorie volstaat een samenwerking van Vooruit om een meerderheid te hebben. Samen hebben ze 20 zetels op 39. Al is die meerderheid wel erg krap. Zes jaar is lang en er kan heel wat gebeuren. Laat één iemand de beslissing nemen om als onafhankelijke verder te doen en de meerderheid komt in het gevaar. Er is bovendien ook geen reden om Lokaal Liberaal te laten vallen.

Scenario 3: N-VA krijgt een kans

Bij N-VA zouden ze niets liever willen dan mee te besturen. De ambitie werd meermaals en luidop uitgesproken voor de verkiezingen en daar verandert niets aan. Dieter Carron en co zijn ervan overtuigd dat zij de ideale partner zijn voor een rechtser Roeselare, verwijzend ook naar de goede score van het Vlaams Belang. Met de zes zetels van N-VA zou Kris Declercq een nog iets stevigere meerderheid hebben, al is er natuurlijk meteen een andere verhouding in vergelijking met Vooruit en Lokaal Liberaal die een kleiner deel uitmaken van de meerderheid. De manier van campagne voeren kan wel een doorn in het oog zijn voor N-VA. De afgelopen weken werd sterk de nadruk gelegd op de vele negatieve zaken, een lastercampagne klonk het zelfs. Niet meteen een goede basis om aan het gesprek te beginnen. Ook al is Kris Declercq niet rancuneus.

Scenario 4: Groen komt ten dans

Om de meerderheid nog wat te versterken wordt de huidige bestuursmeerderheid versterkt met de zetel van Groen. Zo staan ze even sterk als de afgelopen zes jaar. Weinig waarschijnlijk, want dan heb je vier partijen die elk hun deel van de koek moeten hebben bij de onderhandelingen. Bovendien zit Groen niet meteen in de meest positieve flow. Zie ook het interview met Bert Wouters hiernaast. Hij is al uitgenodigd voor de koffie, maar beseft ook dat een rol van betekenis spelen eerder klein is. We zetten er geen geld op in.

Scenario 5: Het cordon wordt gebroken

Immanuel De Reuse hoopte meteen na de bekendmaking van de uitslag dat ‘de democratische hygiëne’ gerespecteerd zou worden. Dat de twee partijen die de meeste stemmen kregen ook effectief konden samenwerken.

Mochten CD&V en Vlaams Belang samenwerken, dan is er een ruime meerderheid van 27 zetels. “De laatste maanden hebben aangetoond dat we heel wat overeenkomstige punten hebben”, aldus Immanuel De Reuse. De VB-kopman zal dan ook uitgenodigd worden voor een gesprek, maar het water tussen de twee blijft te diep.

Kort samengevat. Het signaal van de kiezer ten spijt, dixit Immanuel De Reuse. Een samenwerking met het Vlaams Belang zal niet gebeuren in Roeselare.

Scenario 6: Allen samen tegen CD&V

In theorie kan er ook een meerderheid gevormd worden met Vlaams Belang, N-VA en bijvoorbeeld ook nog Vooruit, maar bijna alle partijen spraken zich al uit tegen een samenwerking met de partij van Immanuel De Reuse. Dit scenario is dus onmogelijk te noemen.