Vreugde en verdriet bij kopstukken Anthony Dumarey en Peter Velle: “Positivisme heeft gewonnen”

Anthony Dumarey viert de overwinning met zijn achterban. We zien v.l.n.r. Jonathan Borguet, Stefaan Reynaert, Anthony Dumarey, Inge Damme, Kristof Declerck en Maxim Wybouw. © Dieter Dewulf
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Anthony Dumarey werd zondagavond met zijn team als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen onthaald. Meer nog, zijn lijst Voor Oudenburg behaalde met 48,7 procent en 12 van de 21 zetels de absolute meerderheid. Uitdager Peter Velle van CD&V+ bijt in het zand.

Het resultaat van Anthony Dumarey, die het meest voorkeurstemmen achter zijn naam kreeg, is op zijn minst opvallend te noemen. In 2023 nam hij nog ontslag als burgemeester, nadat hij in opspraak kwam in een vastgoedaffaire. “We hadden uiteraard gehoopt de grootste partij te worden. Het is heel duidelijk dat Oudenburg tevreden is over wat we hier de voorbije zes jaar gerealiseerd hebben. We zorgden voor een goed doorgedreven beleid en gaven onze stad een gedaanteverwisseling”, zegt een gelukkige lijsttrekker. “Het positivisme heeft gewonnen in Oudenburg, en daar ben ik superdankbaar voor. Dit resultaat hebben we ook te danken aan de mooie groep op onze lijst. We zullen samen evalueren en overleggen hoe het verder moet”, reageert Dumarey.

Nieuwkomers

Uitdager Peter Velle van CD&V+ is ontgoocheld. “De lijst Voor Oudenburg behaalt de absolute meerderheid. Hoe ik dit verklaar? Wel, Anthony Dumarey en Romina Vanhooren spreken allebei een heel ander publiek aan en hebben elk hun eigen campagne, als twee kandidaat-burgemeesters, gevoerd. Het schandaal is voor de partij een godsgeschenk geweest. Moesten wij als CD&V+ het rapport gelekt hebben? Neen, we hielden ons aan de wet. Maar dat betekent dat de informatie hierrond niet beschikbaar was voor de kiezer”, zegt Velle. “Ik kan alleen besluiten dat mensen de leiders krijgen die ze verdienen.”

“Wij zijn met acht zetels de tweede grootste partij. Vooruit en N-VA worden niet beloond voor zes jaar mee besturen”, analyseert Peter Velle, die toch blij is met zijn verkozenen. “De top 21 van voorkeurstemmen wordt ingenomen door liefst 13 mensen van CD&V+. Verder dook niemand van onze kandidaten onder de 400 stemmen en dat is bij ons ongezien. Met Fien Sabbe en Karl Roose krijgt CD&V+ twee fenomenale nieuwkomers in de gemeenteraad. Samen met Sofie Sanders, Lore Appels, Stefanie Van Eeghem, Chantal van Litsenburgh en Gudrun de Vlam vormen we een fractie waar de vrouwen de sterkhouders zijn en ook dat is bijzonder mooi.”