Vooruit zet dierenwelzijn voorop: Fabrice Goffin op barricade voor viervoeters en poezen

John Crombez en Fabrice Goffin. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Met 9 voorstellen rond dierenwelzijn en een apart deel van het verkiezingsprogramma wil Vooruit Plus van Oostende de diervriendelijkste stad van Vlaanderen maken. Trekker daarvoor wordt Fabrice Goffin.

“Er zijn in Oostende meer dan 11.000 huisdieren. We krijgen ook zeehonden op bezoek en hebben paardenkoetsen. De dierenrechten moeten gerespecteerd worden”, zegt Fabrice Goffin. De voorzitter van het Blauw Kruis van de Kust staat op de lijst van Vooruit Plus en werkte met hen een reeks voorstellen uit om het dierenwelzijn te verhogen. “We stellen vast dat er bij het Blauw Kruis verwaarloosde en mishandelde dieren worden binnengebracht en dat daar voor de daders/eigenaars geen gevolgen zijn. De burgemeester zou in zo’n gevallen een verbod op dieren moeten kunnen opleggen. Er moet ook een meldpunt komen voor gif.”

Stem voor de dieren

“Als je dierenwelzijn ernstig neemt, dan moeten dieren ook een stem krijgen en dat wil ik doen”, zegt Goffin. Tot zijn voorstellen behoren ook een proefproject voor een dierenpas waarbij eigenaars info bijhouden. Dat zou handig zijn als de dieren moeten verzorgd worden of in geval van verwaarlozing. “Men zou ook moeten kunnen weigeren dat mensen dieren houden.” Andere voorstellen gaan over een ethisch certificaat voor dierenartsen en de oprichting van een centrum voor dierenwelzijn. Daarin zouden beschikbare dierenartsen, een aanbod van lessen, tijdelijke opvang, infoloket en voedselbedeling een onderkomen krijgen. “Oostendenaars zijn dierenliefhebbers en dat willen we weerspiegelt zien in het beleid.” Ruimte voor huisdieren in woonzorgcentra en een volwaardige dierenbegraafplaats zijn andere voorstellen. Vooruit Plus wil verder een beter zwerfkattenbeleid met een punt op elke wijk.

Vuurwerk

Lijsttrekker John Crombez: “Vaak wordt van dierenwelzijn in lokale verkiezingen geen punt gemaakt. Het is een bewuste keuze om daar ons eerste reeks voorstellen te doen. We pleiten met Vooruit ook voor om de Vurige Maandagen weer in te voeren. Vuurwerken zijn voor dieren geen pretje, maar er zijn heel veel alternatieven om dat te doen zonder grote impact voor de dieren. Denken we aan laser- of droneshows en geluidsarm vuurwerk.”