Vooruit Tielt-Meulebeke heeft volledige lijst klaar: “Mix van ervaring, vernieuwing en enkele comebacks”

De 31 kandidaten op de lijst van Vooruit Tielt-Meulebeke voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. © WMe
Redactie KW

Dat Simon Bekaert en Annick Duyck respectievelijk de eerste en tweede plaats op de lijst van de socialisten bekleden wisten we al, maar maandagavond maakte Vooruit Tielt-Meulebeke de volledige lijst met 31 kandidaten bekend. En daar zitten enkele verrassingen bij. Tegelijk lichtte de partij ook al een tipje van de sluier over het programma. Zo willen ze dat het Meulebeekse zwembad gerenoveerd wordt van zodra er in Tielt een nieuw staat.

“We zijn enorm fier met de 31 Vooruit-kandidaten uit Tielt en Meulebeke”, stellen voorzitters Birger De Coninck en Rik Priem. ‘We zijn ook trots dat we op eigen kracht naar de kiezer trekken, zonder kartel of andere politieke manoeuvres. 21 kandidaten komen uit Tielt en tien uit Meulebeke, evenwichtig verspreid over de lijst. Mooi is ook dat we een grote diversiteit qua leeftijd hebben. Zo telt onze lijst met Kobe Deconinck, Donjeta Shala, Joy Vanmellaerts, Melleke Debel en Kamelya Safraoui vijf twintigers in de top-15. Al zijn zij niet de enige nieuwe gezichten. We zijn erg blij ook Annick Duyck (die op de tweede plaats staat), Vicky Beggia, Marc Ameye, Ann De Bruyne en Daphne Priem te mogen verwelkomen.”

Ervaring

Voor de lijstduwersgroep koos Vooruit voor ervaring. Helemaal onderaan staat gewezen schepen en (nog steeds praktiserend) dokter Guido Mehuys. Gewezen commissaris Guido Demeyer staat op de voorlaatste plaats en voormalig Tielts schepen Margot Baekelandt duwt ook mee van op plaats 29. Ook John Van Hollebeke, Daisy Sabbe en Vic Verbrugge brengen veel ervaring mee. Tot slot is er ook een groep kandidaten die een comeback in de politiek maakt. Huidig voorzitter Birger De Coninck maakt een volledige terugkeer en staat op de derde plaats. Ook recent gepensioneerd Aarseels postbode Didier Van Nieuwenhuyse is terug van weggeweest. Hij verhuisde na de verkiezingen van 2006 naar Ieper, maar drie jaar geleden kwam hij weer in Tielt wonen. Al die tijd bleef hij zijn ronde doen in Aarsele. Ook Frank Vandekerckhove, die tot 2000 in Tielt politiek actief was, staat weer op de lijst, net als Piet Dejonghe van WTC Tielt Sportief.

Op één lijn

Inhoudelijk zit de Vooruit-ploeg naar eigen zeggen op één lijn. “We willen geen privatisering van onze zorg en geen afbouw van kinder- en vakantieopvang. Integendeel, ons rusthuis moet vernieuwd worden en de kinder- en vakantieopvang moet uitbreiden. En de stilstand moet stoppen: na twee jaar staan we nergens met ons zwembad. Uit onze ABC-bevraging blijkt dat er in Tielt zo snel mogelijk een nieuw zwembad moet komen en dat we het Meulebeekse zwembad op Ter Borcht best renoveren als er in Tielt weer één is, want ook in Meulebeke is het zwembad erg belangrijk.” (SV)

Volledige lijst

1. Simon BEKAERT, 46 jaar, Tielt.

Bekend Tielts advocaat met groot rechtvaardigheidsgevoel, in de voetsporen van zijn vader Paul Bekaert. Gehuwd en vader van drie jonge kinderen. Gewezen schepen en huidig fractieleider van Vooruit in de gemeenteraad.

2. Annick DUYCK, 49 jaar, Meulebeke.

Hoofdverpleegkundige in het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt. Voorzitster van de Meulebeekse afdeling van het Rode Kruis en als echtgenote van een zelfstandig ondernemer ook co-voorzitster van Markant Meulebeke. Nieuw gezicht.

3. Birger DE CONINCK, 48 jaar, Tielt.

Leraar geschiedenis in De Bron. Single en vader van drie jongvolwassen kinderen. Gewezen schepen en huidig gemeenteraadslid in Tielt. Sinds 2022 opnieuw voorzitter van Vooruit Tielt.

4. Rik PRIEM, 67 jaar, Meulebeke.

Gehuwd, twee volwassen zonen en vijf kleinkinderen. Gepensioneerd en gewezen voetballer. Al 30 jaar gemeenteraadslid in Meulebeke en sinds 2020 schepen van Sociale Zaken. Trok met zijn partij Meulebeke uit de onbestuurbaarheid. Nog steeds actief in het voetbal, bij wielertoeristenclub De Morgenvrienden en als voorzitter van de vinkenmaatschappij RVA.

5. Didier VAN NIEUWENHUYSE, 60 jaar, Tielt.

Jarenlang postbode in Aarsele. Recent gepensioneerd. Al 24 jaar voorzitter van de Tieltse wandelclub Watewystappers en nog steeds voorzitter van ACOD West-Vlaanderen sector post. Ondervoorzitter Vooruit Tielt sinds 2022 en bestuurslid van S-Plus Tielt. Verhuisde in 2006 naar Ieper en kwam drie jaar geleden terug naar Tielt wonen, al bleef hij al die tijd z’n vertrouwde postronde doen in Aarsele.

6. Vicky BEGGIA, 51 jaar, Meulebeke.

Afkomstig uit Tielt. Gehuwd met fotograaf Tom De Witte en moeder van twee jongvolwassen zonen. Meer dan 20 jaar onderwijzeres in het eerste leerjaar in een basisschool in Harelbeke. Nieuw gezicht.

7. Marc AMEYE, 68 jaar, Tielt.

Samenwonend met Myriam Persyn en vader van één volwassen zoon. Gewezen kok met diverse gastronomische onderscheidingen, o.a. Toque Blanche bij 33 Masterchefs Belgium. Tieltse volksmens en zoon van Gaston Ameye, de geestelijke vader van de Tieltse Europafeesten. Nieuw gezicht.

8. Kobe DECONINCK, 25 jaar, Tielt.

Ongehuwd en cohousend met twee vrienden. Kleinzoon van Erwin Blondeel, gewezen voorzitter Vooruit Tielt. Afgestudeerd als politiek wetenschapper en EU studies aan de UGent. Sinds dit jaar aan de slag als dossierbeheerder bij Solidaris in Kortrijk. Hobby’s: voetballen bij caféploeg ’t Fonteintje, festivals en padellen. Nieuw gezicht.

9. Donjeta SHALA, 21 jaar, Tielt.

Student Farmaceutische Wetenschappen aan de UGent. Jongste Tieltse kandidaat op de lijst met Kosovaarse roots. Groeide op in de wijk Dierdonk en woont nu sinds drie jaar met haar ouders in de Europawijk. Liep school in De Bron. Wil als jongere meewerken aan een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Nieuw gezicht.

10. Joy VANMELLAERTS, 29 jaar, Meulebeke.

Single. Nam deel aan Bake Off Vlaanderen en bakt met Joy’s Bakery ook op bestelling. Was Miss Tattoo in 2019 en neemt op 7 september deel aan de finale van ‘Miss Grace Benelux’. Nieuw gezicht.

11. Ann DE BRUYNE, 59 jaar, Tielt.

Single en moeder van één volwassen dochter. Verpleegkundige in Beernem en zingend als koorlid in de vrije tijd. Nieuw gezicht.

12. Melissa ‘Melleke’ DEBEL, 29 jaar, Tielt.

Samenwonend. Officieel Melissa, maar gekend als ‘Melleke’. Werkt als kapster in Meulebeke. Houdt van lopen, fietsen en fitness. Gek op haar 8-jarig metekindje. Nieuw gezicht.

13. Vic VERBRUGGE, 45 jaar, Tielt.

Gescheiden. Vader van Staf (16) en Nelle (14). Leraar wiskunde in Izegem. Zoon van de vorige zomer overleden oud-schepen Luc Verbrugge. Voorzitter van de Tieltse Molenlandvissers en lid van ‘De Kring’, de Meulebeekse supportersclub van Club Brugge. Gewezen gemeenteraadslid.

14. Sandra DEPLA, 51 jaar, Meulebeke.

Gehuwd en één dochter. Twintig jaar lang actief als thuisverpleegkundige bij de toenmalige Bond Moyson, maar sinds kort verkoopster bij Artex Fashion in Emelgem. Houdt van wandelen met hondje Finn.

15. Kamelya SAFRAOUI, 26 jaar, Tielt.

Student Rechten aan de VUB. Volgde Latijn-Wetenschappen in de Bron in Tielt en heeft al een diploma rechtspraktijk op zak. Heeft Marokkaanse roots en woont nog bij haar ouders. Houdt van hiking, volleybal en schaken. Nieuw gezicht.

16. Frank VANDEKERCKHOVE, 68 jaar, Tielt.

Gescheiden, vader van drie volwassen dochters. Gepensioneerd ambtenaar bij Financiën en gekend progressief Tieltenaar. Stapte ooit 83 dagen van Tielt naar Rome. Lid van wandelclub Watewystappers en medewerker van de Tieltse voedselbank. Noemt zichzelf sociaaldemocraat wiens familiale roots teruggaan tot de stichters van de toenmalige Belgische Werkliedenpartij (BWP). Keert na 24 jaar terug op de lijst.

17. Daisy SABBE, 62 jaar, Meulebeke.

Gehuwd. Al 42 jaar verzorgende, nu bij i-mens, vroeger bij Bond Moyson. Staat nu voor de 7e keer op de Meulebeekse Vooruit-lijst en is lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst van het OCMW in Meulebeke.

18. Sabine VERBEKEN, 57 jaar, Aarsele.

Ongehuwd. Was meer dan 30 jaar arbeidster in Balta in Wielsbeke, maar is sinds begin dit jaar aan de slag in het woonzorgcentrum in Dentergem. Dochter van oud-schepen Astère Verbeken uit Aarsele.

19. Eddy VANSTEENKISTE, 54 jaar, Meulebeke.

Gehuwd en vader van twee zonen. Werkt als hoofdmagazijnier in Heule en is afgevaardigde van het ABVV. Vinkenzetter, wandelaar en sportliefhebber. Wil zijn sociaal vakbondsengagement ook in de lokale politiek inzetten.

20. Daphne PRIEM, 32 jaar, Tielt.

Gehuwd met Lander Van Eeghem en mama van Fleur en Seppe. Consulente in een Tielts uitzendkantoor. Als jonge mama lid van het oudercomité van basisschool Heilige Familie in Tielt en bij voetbalclub VV Tielt.

21. Nancy DE BUYSERE, 56 jaar, Tielt.

Samenwonend en moeder van drie volwassen dochters. Pleegouder op de wijk Hoogserlei in Tielt. Vangt o.a. ook baby’s op in een crisissituatie.

22. Luc WERBROUCK, 69 jaar, Meulebeke.

Gehuwd en vader van één zoon. Gepensioneerd postbode en penningmeester van Vooruit Meulebeke. Houdt van tuinieren en is al jarenlang actief bij Vooruit Meulebeke.

23. Marc DUPONT, 68 jaar, Tielt.

Gehuwd en vader van drie volwassen kinderen. Gepensioneerd directeur basisonderwijs. Secretaris-penningmeester van seniorenvereniging S-Plus Tielt en het Humanistisch Verbond in Tielt. Lid van de Tieltse Ouderenadviesraad.

24. Dirk AVERHALS, 67 jaar, Aarsele.

Gehuwd en vader van twee volwassen kinderen. Gepensioneerd kaderlid in de banksector en dus geknipt als penningmeester van Vooruit Tielt.

25. Marie-Rose DE BRUYNE, 67 jaar, Meulebeke.

Afkomstig uit Tielt. Gehuwd en moeder van drie volwassen zonen, onder wie de bekende bakker Bjorn uit Tielt. Gepensioneerd. Medewerker van de 1 mei-koers.

26. Rita SCHATTEMAN, 67 jaar, Tielt.

Gehuwd met Thierry Blancke, één dochter. Gepensioneerd arbeidster. Grote steunpilaar voor de 1 mei-koers in Tielt. Zelf jarenlang voorzitster van WTC Tielt Sportief, de wielertoeristenclub gekend als Batavia.

27. Piet DEJONGHE, 65 jaar, Tielt.

Gehuwd en vader van twee volwassen zonen (Harrie en Guus). Gepensioneerd medewerker van Tieltse bouwfirma Van Hulle. Fervent fietser en jarenlang lid en bestuurslid van WTC Tielt Sportief. Vorig jaar schreef hij een boek over de geschiedenis van de club naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. Piet was al actief bij Vooruit in Tielt, maar keert net als Frank Vandekerckhove na 24 jaar terug.

28. John VAN HOLLEBEKE, 75 jaar, Tielt.

Gehuwd en vader van twee volwassen kinderen. Gepensioneerd Belgacom-medewerker. Als voormalig gemeenteraadslid en coördinator van groepsaankopen mazout blijft hij één van de bekendste Vooruit-gezichten in Tielt.

29. Margot BAEKELANDT, 64 jaar, Tielt.

Gehuwd en moeder van twee volwassen zonen. Gepensioneerd loketbediende bij Bond Moyson. Jarenlang coördinator van de Tieltse Turnkring Atlas en gewezen schepen.

30. Guido DEMEYER, 70 jaar, Meulebeke.

Gehuwd en vader van twee volwassen kinderen. Gepensioneerd politiecommissaris. Gemeenteraadslid in Meulebeke en voorzitter van de Meulebeekse seniorenvereniging S-Plus.

31. Guido MEHUYS, 71 jaar, Tielt.

Gehuwd, twee volwassen dochters en drie kleinkinderen. Nog steeds actief als huisarts in Tielt. Schepen tot 2018 en vandaag lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst van het OCMW in Tielt. Voorzitter van het 1 mei-comité en VZW De Volharding.