Vlaams Belang Nieuwpoort stelt zijn kandidaten voor: “Nadruk op veiligheid, mobiliteit en sociale voorzieningen”

Op de foto zien we staand van links naar rechts: Roland Heyman, Ronny Van de Voorde, Sammy Rooms en Eric Delaey. Zittend: Rita Van Delsen, Frieda De Greef, Liliane Kiekens en Rosette Deschamps. © PG
Redactie KW

Met een lijst van acht kandidaten, gelijk verdeeld tussen vier dames en vier heren, is Vlaams Belang vastberaden om haar stempel te drukken op de lokale politiek. “Onze lijst is rond”, zegt voorzitter en lijsttrekker Ronny Van de Voorde met zichtbare voldoening. Als voorzitter van de lokale afdeling heeft hij de verantwoordelijkheid genomen om de lijst samen te stellen.

Naast Ronny zelf, staan ook Roland Heyman, Eric Delaey en Sammy Rooms op de lijst. Bij de dames vinden we Rita Van Delsen, Frieda De Greef, Liliane Kiekens en Rosette Deschamps, die eerder al hoge ogen gooide tijdens de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. “Rosette behaalde toen 3.796 voorkeurstemmen in kanton Nieuwpoort. Dat is een knappe prestatie waar we trots op zijn”, voegt Ronny toe.

Van vakbond tot politiek

Ronny zelf is niet van Nieuwpoort afkomstig, hij verhuisde enkele jaren geleden naar hier vanuit het Gentse. “Ik heb een vakbondscarrière gehad en ben ook actief geweest bij Solidariteit voor het Gezin”, legt hij uit. “Mijn sociale vaardigheden en ervaring met mensen zijn de redenen waarom Johan Vanblaere me vroeg om op de lijst te staan van Vlaams Belang. Toen Johan in november 2022 stopte, hebben we met het bestuur beslist om verder te doen. Het is de tweede keer dat ik meedoe, de eerste keer behaalde ik 93 voorkeurstemmen.”

Bij de vorige parlementsverkiezingen bleek Vlaams Belang de grootste partij in Nieuwpoort te zijn, met een opmerkelijke stijging van 5,27%. Deze toename weerspiegelt een groeiende ontevredenheid onder de bevolking en een verschuiving naar rechts in het politieke landschap van Nieuwpoort. “Er zijn er die zeggen dat we bij de gemeenteraadsverkiezingen meerdere zetels zullen halen”, zegt Ronny. “Maar je moet voorzichtig zijn, bij gemeenteraadsverkiezingen is het altijd een vraagteken.”

Lokale speerpunten: veiligheid, mobiliteit en sociale voorzieningen

Vlaams Belang Nieuwpoort legt sterk de nadruk op lokale problemen die direct impact hebben op de bevolking. “Veiligheid staat voorop”, benadrukt Ronny. “De voetpaden in de Stuiverswijk liggen er slecht bij en mensen vallen. Dat moet beter. En dan heb je nog de verkeerssituatie, bijvoorbeeld in de Pieter Deswarte laan. Het lijkt soms wel of Francorchamps daar ’s avonds begint, zo snel wordt er gereden.” Bijgevolg richt de partij zich op mobiliteit, met de ambitie om een beter mobiliteitsplan te ontwikkelen dat zowel voetgangers, fietsers als automobilisten tegemoetkomt.

Ook sociaal beleid is een speerpunt, met nadruk op betaalbare huisvesting en ondersteuning voor lokale ondernemingen. Ronny benadrukt echter dat sommige zaken, zoals het afschaffen van personenbelastingen, moeilijk te realiseren zullen zijn. “Maar we moeten wel eerlijk blijven, je mag mensen niet overbelasten. De tweedeverblijvers betalen 1.100 euro extra belasting, plus nog eens de gewone belastingen. Dat kan niet, je mag die mensen niet uitmelken”, zegt Ronny beslist.

Met een duidelijke focus op de noden van de lokale bevolking, hoopt Vlaams Belang Nieuwpoort een stevige voet aan de grond te krijgen in de gemeentepolitiek. “Of we daadwerkelijk de verwachtingen zullen overtreffen, zal 13 oktober uitwijzen”, besluit Ronny Van de Voorde.

(PG)