Van zwemmen in open lucht tot een permanent bemande politiepost, dit staat er de komende zes jaar gepland in Roeselare
CD&V-Lijst burgemeester, Vooruit en Lokaal Liberaal besturen ook de komende zes jaar samen in Roeselare. ‘Rust, Ambitie en Samen’ prijkt als titel boven het bestuursakkoord 2024-2030. “De Roeselarenaar koos voor zekerheid en we zullen ons geloof in die Roeselarenaar tonen met een degelijk programma.”
Volgens burgemeester Kris Declercq is de keuze om met dezelfde ploeg verder te gaan na rijp beraad genomen. “We hebben de voorbije zes jaar het lef gehad om ons team te vernieuwen en de kiezer heeft dat gewaardeerd en het is nu belangrijk om die mensen te laten verder werken.”
“We beginnen aan deze nieuwe legislatuur met de nodige bescheidenheid, geloof in eerlijkheid en met aandacht voor de vele vragen en bezorgdheden van de Roeselarenaar”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V-Lijst Burgemeester). “Na zes jaar van grote investeringen in openbaar domein, patrimonium en groen is het tijd om terug te keren naar onze kerntaken. Eén daarvan is veiligheid. De mensen moeten zich weer veilig voelen rondom hun huis en ze moeten op een veilige manier thuis geraken.”
De stadscoalitie bestaat uit acht schepenen: Nathalie Muylle, Matthijs Samyn, Bart Wenes, Francis Debruyne, Mieke Vanbrussel, Stefaan Van Coillie, Michèle Hostekint, Piet Delrue en burgemeester Kris Declercq. Tom Vandenkendelaere wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.
In mensen investeren
“Na de grote en belangrijke investeringen de voorbije jaren in vernieuwende, vergroenende en stadsversterkende projecten, willen we nu nog meer investeren in de mensen. We willen wonen in een mooie en veilige stad waar we kunnen leren, ontmoeten, genieten, voor elkaar zorgen, rusten en initiatief nemen”, aldus de burgemeester. “We koesteren de ziel van onze stad, waar we elkaar aanspreken, houden van traditie en open staan voor nieuwe kansen.” De bestuursploeg legde daartoe reeds diverse prioriteiten vast volgens drie krachtlijnen: rust, ambitie en samen voor Roeselare.
Veiligheid wordt dus een belangrijk item de komende jaren. “We gaan voor een uitbreiding van het politiekorps met (wijk)agenten te voet op straat en op de fiets, met private bewakingsdiensten waar nodig. Met nultolerantie voor drugsmisdrijven, verkeerssnelheid in schoolomgeving, vandalisme en bestrijden van overlast met overlastkorps. De politiepost in het station wordt 7/7 en 24/24 bereikbaar voor aangiftes.”
Ze willen ook een warme stad. “Met betaalbaar wonen voor iedereen, ook voor alleenwoners en eenoudergezinnen”, klinkt het. “Er komt een dagcentrum voor mensen met een (jong)dementieproblematiek. Er komt een nieuwbouw voor het DC Jeun Ten Elsberge. En we willen een aanpak voor daklozen op Midwest-niveau met mogelijkheid tot robuust Roeselare.”
Ook mobiliteit krijgt weer een centrale rol de komende zes jaar. “De veiligheid van onze fietsers en voetgangers is onze grootste zorg. We willen de bereikbaarheid van onze stad voor mobiele en minder mobiele inwoners, scholen en onze handelaars verbeteren”, aldus Piet Delrue die schepen voor mobiliteit wordt. “Met extra veilige fietspaden. De rotonde aan de Meensesteenweg wordt aangepakt. Er komt een mobiliteitsstudie voor het centrum van de stad en zetten nog meer in op intelligente variabele verkeersborden. We doen ook aan handhaving voor e-steps.”
Om een proper Roeselare te krijgen komt er cameracontrole met identificatie voor sluikstorten en hogere boetes voor zwerfvuil. Financieel gaan ze voor een eerlijk financieel beleid met schuldafbouw.
Mooi en groen
Er komt ook een nieuw ruimtelijk ‘Beleidsplan RSL’ met een evenwicht tussen groeien, bloeien, wonen en ruimte voor ondernemen en rust- en natuurzones. “Na de 100.000 bomen van de afgelopen legislatuur tellen we verder naar de 200.000”, aldus schepen Michèle Hostekint. “Er komt een groene bomengordel en er is de verdere aanleg van het Bergmolenbos en Krommebeekbos. We maken ook de groene verbinding tussen het Sterrebos en Bergmolenbos. We werken aan de een kunstensite op de site De Spil en verder is er nog de ontwikkeling van de noordelijke stationsomgeving.”
Roeselare is een stad van ondernemers en dat moet ook de komende jaren het geval zijn. “Dat doen we met aantrekkelijke winkelevents, hippe horeca en nieuwe winkelconcepten”, stelt burgemeester Kris Declercq. “Daarom komt er een vernieuwd handels-, evenementen – en citymarketing-management in een ‘handels- en toerismehub RSL’. We bestrijden de leegstand en kijken om de Expohallen aan te pakken.”
Om de stad te doen bruisen staan er nog enkele andere initiatieven op stapel. Zo moet zwemmen in open lucht mogelijk zijn. Komt er een uitkijktoren en bezoekerscentrum industrieel erfgoed aan de Kop van het Kanaal. Is er naast Kunstuur straks ook Rodenbachuur en Koersuur. De regels voor evenementen en verenigingen moeten simpeler. Die laatste worden ook meer ondersteund.
Integratie
Tot slot is er ‘samen voor Roeselare’. “Oltegoare Roeselare is een werkwoord. We geloven in de kracht van onze wijken, de rijkdom van onze verenigingen en de toekomst van onze Roeselaarse jongeren en zilveren generatie. Iedereen telt mee en spreekt mee, maar doet ook mee, in elke wijk en deelgemeente.”
Daarom wordt er grondig werk gemaakt van integratie. “Nieuwkomers hebben rechten en plichten. Daarom hebben we verschillende initiatieven zoals taalbuddy’s, versterkte toeleiding en controle op activering naar de arbeidsmarkt, een inburgeringscursus en versterkte deelname aan het verenigingsleven.”
Het Overkop-huis wordt verder uitgebouwd. Er komt een speelbos. En het uitgaans- en concertaanbod moet hipper. Daarnaast mag digitalisering de klassieke wijze van dienstverlening niet vervangen. In Beitem komt er een nieuw dierenasiel. De wijken worden versterkt met het verder zetten van burgerbegroting en wijkparticipatie.
Site Jonckerspark
Ook de deelgemeenten krijgen de nodige aandacht tot slot. In Beitem is er de heraanleg voor een veilige Meensesteenweg. In Beveren wordt er werk gemaakt van de invulling van site Jonckerspark. In Oekene komt er een vergroend gemeenteplein met ruimte voor evenementen. De Sint-Eloois-Winkelsestraat wordt heraangelegd. In Rumbeke tot slot is er de heraanleg van de Moorseelsesteenweg en de komst van een belevingsmarkt.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier