“Van Quickenborne en De Clerck samen op campagne blijft een raar beeld”: Kandidaat-burgemeesters Axel Ronse en Ruth Vandenberghe in debat
“De stad is er onmiskenbaar een pak op vooruitgegaan”, klinkt het unisono bij Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk) en Axel Ronse (N-VA). Beide schepenen zetelden de voorbije zes jaar samen in het stadsbestuur en zijn trots op wat de stadscoalitie verwezenlijkt heeft. Maar over hoe het vanaf 2025 verder moet met de Guldensporenstad, daar zijn beide kandidaat-burgemeesters het niet volledig over eens.
Sinds 2013 besturen N-VA, Vooruit en Team Burgemeester onafgebroken in Kortrijk onder de noemer van de ‘stadscoalitie’. Nu Team Burgemeester samen met CD&V naar de kiezer trekt als ‘Stadslijst voor Kortrijk’, lijkt het liedje van de stadscoalitie uitgezongen. Gesterkt door het resultaat van zijn partij in juni (met 24,4% de grootste van Kortrijk, red.), werpt Axel Ronse (N-VA) zich nu resoluut op als kandidaat-burgemeester. Hij neemt het op tegen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk), die maar wat graag een vervolg wil breien aan haar drie jaar als (waarnemend) burgemeester.”
Hoe vinden jullie dat de stadscoalitie er het de voorbije twaalf en vooral de laatste zes jaar van af heeft gebracht?
Vandenberghe: “We hebben gewoon heel sterk werk geleverd. We hebben de kaap gerond van 80.000 inwoners, 10.000 ondernemingen en nog eens 16.000 studenten. Kortrijk is terug ‘hot’ en dat is te danken aan de vele vernieuwingsprojecten in de stad en deelgemeenten. Daarnaast hebben we de corona- en energiecrisis zeer goed gemanaged en hebben we een besparingsoperatie kunnen doen zonder de Kortrijkzaan te treffen. Persoonlijk ben ik dan vooral trots op projecten zoals het burgerbudget.”
Ronse: “In 2012 was de stad wat in slaap gewiegd door het beleid van CD&V. Sindsdien hebben we de stad als coalitie heel mooi vernieuwd. Daarnaast hebben we de budgetten onder controle en hebben we geïnvesteerd in de deelgemeenten. Kortrijkzanen zijn terug trots op hun stad, maar nu is het opnieuw tijd om na het vele vernieuwen te focussen op de dagelijkse issues.”
Jullie zijn beide kandidaat-burgemeester. Waarom zou de Kortrijkzaan op jullie stemmen en wat is concreet het verschil tussen jullie beiden als politicus?
Ronse: “Ik ga met niet opwerpen als ‘el sympatico’ en wil me niet toeleggen op enkel de grote projecten. Wel wil ik terug naar de kerntaken zoals veiligheid, netheid, zorg en bereikbaarheid. Geen beleid meer van mooie renders, wel een beleid waar mensen dagelijks de impact van ondervinden. Ruth is een goede vriendin, maar focust vooral op vernieuwing en niet op de kerntaken. Bovendien heb ik als parlementslid tentakels in Brussel en kan ik daar zaken in een stroomversnelling brengen voor Kortrijk.”
Vandenberghe: “Burgemeester zijn van Kortrijk en de 80.000 inwoners, is een voltijdse job. Dat kan je niet combineren met een mandaat als parlementslid. De Kortrijkzaan heeft nood aan iemand die zich 100% focust op Kortrijk. Met Vincent hebben we ook die tentakels in Brussel. Mensen omschrijven me soms als ‘een vrouw van het volk’, dat vind ik een mooi compliment en vat ook goed samen wat het verschil is. Ik ben geboren en getogen in Kortrijk, what you see is what you get. Geen luchtkastelen beloven maar aan eerlijke politiek doen. Betrokken en kordaat. Luisteren naar de concrete noden van de mensen maar ambitieus blijven voor de stad.”
Ronse: “Het is te vaak een goednieuwsshow bij Team Burgemeester. Wij met N-VA durven de zaken te benoemen, dat is het verschil. Daarnaast wikte en woog Van Quickenborne nog steeds het beleid toen Ruth burgemeester was. (Bijvoorbeeld met het detentiehuis, red.)”
En qua partij. Wat is het verschil tussen N-VA en Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk?
Vandenberghe: “De term partij is voorbijgestreefd, we zijn een stadslijst met 41 kandidaten die het beste voorhebben met Kortrijk. We zijn niet beïnvloed door een ideologie of de hoge piefen in Brussel. Gemeentepolitiek draait meer rond mensen en een project per stad. Dat is een groot verschil met N-VA en de andere partijen.”
En welke impact kan de ‘fusie’ met CD&V hebben?
Ronse: “Een historische fout, vooral van CD&V. Ik reik de hand naar al hun voormalige kiezers om bij ons thuis te komen voor een centrumrechtsbeleid. Heel wat CD&V’ers staan nu puur op die lijst om hun eigen hachje te redden. Bovendien is ook onze lijst divers, maar we werken wel onder dezelfde vlag en de kiezer weet op welke ideologie ze stemmen.”
Vandenberghe: “Wel, ik kan alleen maar getuigen dat we goed samenwerken. We scharen ons achter het idee dat iedereen ondernemerschap kan tonen, in de brede zin van het woord. En er is niks mis met verschillende meningen binnen één lijst. Vroeger kon je ook panacheren (stemmen op verschillende personen van andere partijen, red.), dat is nu ook een beetje zo.”
Ronse: “Ik blijf het raar vinden om mensen als Vincent Van Quickenborne en Felix De Clerck samen campagne te zien voeren. Het is niet meer dan een kunstmatige fusie om de grootste partij te blijven.”
Vlaams Belang maakt ook kans om de grootste te worden.
Vandenberghe: “We zijn beleefd. Als ze ons uitnodigen, gaan we luisteren. Maar samenwerken met Wouter Vermeersch (lijsttrekker, red.) is een no-go. Hij heeft zijn eigen partij niet in de hand, laat staan een volledig stadsbestuur.”
Ronse: “Ik heb vertrouwen in de Kortrijkzaan. Vlaams Belang was op 9 juni overal de grootste in West-Vlaanderen, behalve in Kortrijk. De Kortrijkzaan doorprikt de ideeën van die man. Samen besturen is ‘no passeran’.
En dan nog een retorische vraag: wat met PVDA?
Vandenberghe: “Ook resoluut nee.”
Ronse: “Ook onbegonnen werk. Ze durven de lijsttrekker niet eens op debat te sturen. Laat staan dat er mee te besturen valt. Ook de ideeën van Groen baren me zorgen. Hen wil ik ook koste wat het kost vermijden.”
Tot slot. Los van de persoonlijke ambities. Waarop mikken jullie 13 oktober?
Ronse: “Het is onmogelijk om er percentages op te plakken. Alleen al door het afschaffen van de opkomstplicht. Een kapitale fout. We moeten de mensen oproepen om aan hun burgerplicht te voldoen en te gaan stemmen.
Vandenberghe: “Klopt, het worden de meest onvoorspelbare verkiezingen sinds lang in Kortrijk.” (Jules Fremaut en Rémi Bruggeman)
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier