Twee eenmanspartijen duiken op in Tielt: “De kans dat we verkozen worden is uiteraard heel klein, maar je weet nooit”

Marc Bruggeman uit Tielt richtte een eenmanspartij op. © WME
Redactie KW

Op 13 oktober liggen er in de Tieltse en Meulebeekse stemhokjes geen zes lijsten, maar acht. De grote zes krijgen namelijk het gezelschap van twee éénmanspartijtjes. Het gaat om ‘Het Verenigd Front Tegen Corruptie en Bullshit’ van Marc Bruggeman en ‘Weg File en Belasting’ van Pieterjan Debyser. We gingen praten met de twee nieuwkomers.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn beide partijen opgericht omwille van enkele heel specifieke redenen. Zo wil geboren en getogen Tieltenaar Marc Bruggeman (59), die tot voor kort werkte als zaalwachter bij de stad, in de eerste plaats aankaarten dat er ‘te veel mensen met een te hoog en dus te duur diploma’ werken bij het stadbestuur. Pieterjan Debyser (30) neemt dan weer de files in de stad op de korrel, al is zijn lijst eigenlijk vooral het resultaat van een last-minute uitdaging die hij zichzelf stelde. Pas vorige week vrijdag om 17 uur, op de dag voordat de lijsten ingediend moesten worden, ging hij van deur tot deur om handtekeningen te verzamelen. Tot z’n eigen verbazing had hij er relatief snel honderd.

Geen antipartij

“Het VFTCB is geen antipartij”, benadrukt Marc Bruggeman meteen. “Maar de bullshit moet stoppen. Bij veel gemeentebesturen is het organogram scheef gegroeid omdat er veel te veel leidinggevenden met hoge diploma’s aangeworven worden. En die kosten geld. Geld dat veel beter gebruikt zou kunnen worden om meer ‘boots on the ground’ te krijgen. Liever zie ik meer kinderverzorgsters, meer mensen bij technische dienst en meer rechtstreekse inspraak in het beleid. Geld moet gaan naar meer zorg en meer menselijkheid. Niet naar meer masters en meer bureaucratie.”

Marc liet vierhonderd opvallende affiches drukken, waarop hij te zien is met een witgeverfd gezicht en een blauwe bol op z’n voorhoofd. “Ik ben een kleine vis en je moet wat uit de band proberen te springen, niet? Die blauwe bol verwijst naar het derde oog uit het hindoeïsme, waarmee ik wil zeggen dat je verder moet durven kijken dan je neus lang is. Anderzijds maak ik me ook geen illusies. De kans dat ik verkozen word is erg klein, maar je weet uiteraard nooit. Ik wou heel graag mijn visie op de gang van zaken in Tielt laten horen. En dat doel heb ik nu eigenlijk al deels bereikt.”

Last-minute ideetje

Pieterjan Debyser van ‘Weg File en Belastingen’ heeft geen affiches. Hij draagt privacy hoog in het vaandel en wil ook z’n foto liever niet online of in de krant zien verschijnen. Wel volgt hij al jaren de lokale politiek in Tielt. “’Weg File en Belastingen’ was nogal een last-minute ideetje”, vertelt hij. “Iedereen die dat wil kan met een eigen lijst naar de kiezer trekken en ik besloot om dat uit nieuwsgierigheid eens in de praktijk te testen. Ik koos een duidelijke naam en vrijdag om 17 uur ben ik van deur tot deur getrokken om handtekeningen. Om 22 uur had ik er 75. Omdat ik de mensen die al getekend hadden niet wou teleurstellen ben ik zaterdagvoormiddag opnieuw de baan op gegaan om de 25 resterende te verzamelen. Tot mijn eigen verbazing is dat ook gelukt. Al viel tijdens die deur-aan-deur-bezoeken meteen op dat veel mensen ontevreden waren over de politiek.”

De jonge Tieltenaar neemt vooral het verkeer in Tielt op de korrel. “Sinds de invoering van het mobiliteitsplan zijn de files alleen maar gegroeid. Heel concreet stel ik voor dat de stad eens rond de tafel gaat zitten met het Agentschap Wegen en Verkeer om de afslagstrook richting de Wingensesteenweg te verlengen. Dat zou al een groot verschil maken. Anderzijds vind ik ook dat het mogelijk moet zijn om, mits een doordacht financieel beleid, de aanvullende personenbelasting weer naar beneden te krijgen, zelfs met de bouw van een nieuw zwembad. Per slot van rekening heeft de fusie 13 miljoen euro opgeleverd. En een nieuw zwembad kost ongeveer evenveel.” Net als Marc maakt Pieterjan zich overigens geen illusies over z’n kansen. “Het zou fantastisch zijn om verder te raken, maar we moeten realistisch blijven.” (SV)