Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk lanceert app om voor maximale participatie te gaan: “Willen minstens tien ideeën uitvoeren”

Door middel van de app kan je heel makkelijk voorstellen doen. (Collage RB)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De aftrap van de campagne richting 13 oktober is gegeven. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) gaat de komende weken op pad om te horen van de Kortrijkzanen wat er moet veranderen in hun straat of buurt. Het is natuurlijk onmogelijk om alle 80.000 Kortrijkzanen te pakken te krijgen. Daarom lanceert TBSK een app waarmee elke Kortrijkzaan binnen de minuut zijn idee voor de buurt kan doorsturen naar de partij.

Op maandag 2 september stelde TBSK 41 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober voor. Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe kan rekenen op een sterk team van ervaren politici tot talentvolle jongeren. Onder het motto ‘Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen’ zette Vandenberghe de eerste programmapunten uiteen. TBSK wil dat alle Kortrijkzanen het initiatief krijgen én nemen om samen te bouwen aan een groene, veilige, zorgzame, plezante en propere stad.

Participatie als codewoord

Het team hecht veel belang aan inspraak door de Kortrijkzanen, getuige, onder andere, Kortrijk Spreekt, het Burgerbudget en het Digitaal Referendum. De AR-app (augmented reality, red.) is een manier om participatie te stimuleren. Elke Kortrijkzaan met een gsm kan na het downloaden van de app meteen aan de slag in zijn buurt.

“De komende weken gaan we volop op pad met ons team om onze vijf speerpunten voor Kortrijk toe te lichten”, zegt lijsttrekker Ruth Vandenberghe. “Samen met elke Kortrijkzaan willen we werken aan een groene, veilige, zorgzame, plezante en propere stad. Ik weet uit ervaring dat elke Kortrijkzaan boordevol ideeën zit over de straat of de buurt waarin hij of zij woont. Die ideeën willen we capteren door heel wat huisbezoeken te doen.”

“Maar we kunnen natuurlijk niet alle 80.000 Kortrijkzanen bereiken op die manier. Met behulp van deze AR-app kan dat wel! Elke Kortrijkzaan kan de app downloaden en er meteen mee aan de slag gaan. In minder dan een minuut kan je je idee met ons delen.”

Pokémon GO

Met behulp van de TSBK-app kan je een virtuele laag over de camera van je telefoon leggen. Je kan kiezen uit achttien digitale objecten onderverdeeld in de vijf categorieën die de speerpunten van de TBSK-campagne vormen. Met een simpele swipe tover je een boom, snelheidsdrempel, basketbalring of een parkeerplaats op je scherm, waarna je een foto neemt met de digitale laag eroverheen. Die wordt dan verzonden naar de TBSK-database.

“Iedereen kent de AR-technologie nog van Pokémon GO”, neemt Arthur Vandenbulcke, vierde plek op de lijst, ons mee terug naar 2016. “De TBSK-app gebruikt diezelfde technologie om een digitale laag over de realiteit te toveren. De app is gebruiksvriendelijk ontworpen zodat iedereen, ongeacht hun digitale vaardigheden, hem kan gebruiken. Met slechts een paar tikken op je smartphone kunnen inwoners hun straat transformeren en hun ideeën uploaden naar onze database.”

Toonbeeld Kortrijks talent

Jasper Feyaerts en Vital De Wachter zijn twee jonge game-ontwikkelaars die de TBSK-app in twee maanden tijd ontwikkelden. Ze zijn nog maar sinds deze zomer van de schoolbanken gerold. Ze studeerden af aan Digital Arts & Entertainment (DAE), de game-opleiding van HOWEST die al meermaals tot beste ter wereld werd verkozen. Hun bedrijf Hyper Vyper richtten ze tijdens hun studies op en ze werken sindsdien vanuit de Kortrijkse co-creatiehub Hangar K, waar ook de Flanders Game Hub gevestigd is.

Jasper (links) en Vital (rechts) van Hyper Vyper. (gf)
Jasper (links) en Vital (rechts) van Hyper Vyper. (gf)

Ze zijn daarmee volgens de partij een perfect voorbeeld van het potentieel dat DAE en bij uitbreiding de gamesector heeft op de ontwikkeling van de stad. Twee talentvolle, jonge gasten die vanuit Oostende (Vital, red.) en Nieuwrode (Jasper, red.) komen studeren in Kortrijk. En die bovendien na hun studies als jonge ondernemers blijven plakken.

“Het potentieel van de Kortrijkse gamesector moest absoluut aan bod komen in onze campagne” -Arthur Vandenbulcke

“Vanuit mijn rol bij UNWRAP (Kortrijks game-event, red.) weet ik heel goed wat de impact van DAE HOWEST en de gamesector op Kortrijk kan zijn”, gaat Vandenbulcke verder. “De gamesector kan een groeimotor worden voor de Kortrijkse regio zoals het vlas dat, met enige zin voor overdrijving, ooit geweest is in de 19e eeuw. Dit potentieel moest absoluut aan bod komen in onze campagne. Vandaar mijn idee om deze app te laten ontwikkelen. Rik Leenknegt van Flanders Game Hub bracht me in contact met Jasper en Vital van Hyper Vyper en die leverden fantastisch werk af.”

De app is vanaf woensdag 4 september beschikbaar in zowel de App Store (Apple) als de Play Store (Android) onder de naam ‘TBSK’. De app is ook bruikbaar buiten Kortrijk, maar is enkel op Kortrijks grondgebied volledig functioneel. Buiten Kortrijk kan je de app gebruiken, maar je kan de foto niet doorsturen naar TBSK. “We nodigen iedereen uit om de straat op te trekken met de smartphone in de hand en ons hun suggesties voor hun straat of buurt te bezorgen. We streven ernaar minstens 10 ideeën uit te voeren”, beëindigt Ruth Vandenberghe de oproep tot participatie.