Stemmenkampioen Dirk Verwilst buitenspel gezet in Tielt: CD&V–Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit bundelen hun krachten

Dirk Verwilst (links) heeft het initiatiefrecht. Luc Vannieuwenhuyze wil nu samen met twee andere partijen de krachten bundelen, zonder Verwilst. © WMe by Wouter Meeus
Redactie KW

CD&V–Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit bundelen hun krachten voor een nieuwe coalite in Tielt. Dat laten ze weten via een intentieverklaring. Op die manier wordt Dirk Verwilst, stemmenkampioen van de grootste lijst Team Burgemeester buitenspel gezet.

“De drie partijen zijn ingegaan op de uitnodiging van uittredend burgemeester van Meulebeke, Dirk Verwilst, die op 13 oktober nipt de grootste partij werd na een spannende verkiezingsdag”, klinkt het in de verklaring van CD&V–Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit. Deze verklaring werd ondertekend door Luc Vannieuwenhuyze (lijsttrekker cd&v-Lijst Burger), Pascale Baert (lijsttrekker Iedereen Telt), Simon Bekaert, (lijsttrekker Vooruit), Joris Meganck (voorzitter cd&v Tielt), Bram De Rammelaere (voorzitter Iedereen Telt) en Birger De Coninck (voorzitter Vooruit Tielt). “Als grootste partij heeft hij het initiatiefrecht om te onderzoeken of een samenwerking mogelijk is. Uit de gesprekken blijkt echter dat een dergelijke samenwerking om verschillende redenen niet mogelijk is.”

Voor CD&V-Lijst voor de Burger vertrekt een politieke samenwerking vanuit vertrouwen. “Dergelijk vertrouwen bestaat er niet in de intenties van Team Burgemeester. Dit kwam duidelijk tot uiting in de contacten en gesprekken zowel voor als na de verkiezingen. De lijsttrekker van Team Burgemeester komt niet verder dan de boutade dat iedereen de pagina moet omslaan. Daarin vindt CD&V-Lijst voor de Burger niet de intentie om op een verbindende manier te willen werken aan dit broodnodige vertrouwen en de Tieltenaar en Meulebekenaar echt samen te willen brengen.”

Onwerkbaar

Iedereen Telt ziet weinig in een krappe meerderheid van 16 raadsleden, waarin iedereen uiteindelijk “burgemeester” is. “De uitdagingen die gepaard gaan met de fusie van de twee gemeenten zijn te groot om te werken op het tempo van de traagste. Het idee dat elk raadslid de macht zou hebben om elk dossier stil te leggen, wordt door de partij als onwerkbaar beschouwd.”

Ideologisch moeilijk

Vooruit heeft bedenkingen bij een samenwerking waarin ze wiskundig gezien niet noodzakelijk is en vreest dat ze in zo’n situatie onvoldoende invloed zou hebben op het beleid. “Bovendien ligt een samenwerking ideologisch moeilijk, nu Team Burgemeester tijdens de campagne meermaals duidelijk maakte een samenwerking met het Vlaams Belang niet uit te sluiten.”

Initiatiefrecht tot 28 oktober

Daarnaast ziet geen van de betrokken partijen een mogelijkheid om bij een samenwerking met Team Burgemeester een evenwichtige vertegenwoordiging vanuit zowel Tielt als Meulebeke te bewerkstelligen. Team Burgemeester kan deze eenvoudigweg niet realiseren. Om deze redenen hebben CD&V–Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit besloten samen met elkaar in zee te zullen gaan. Het initiatiefrecht van de heer Verwilst loopt af op 28 oktober, waarna de drie partijen CD&V-Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit inhoudelijke besprekingen zullen voeren om dan spoedig tot een coalitie- en bestuursakkoord te komen.

Als deze drie partijen effectief een coalitie vormen dan hebben ze 18 van de 31 zetels en lijkt Luc Vannieuwenhuyze de burgemeester te worden. Dan is hij de man met de meeste stemmen van de grootste partij uit de coalitie.

Ondertussen heeft Dirk Verwilst gereageerd op de situatie, dat kan je hier nalezen.