Stedelijke sportraad wil nieuw sportcomplex op locatie oude tribune: “Sportstadion heeft facelift nodig”

Sportraadvoorzitter Patrick Bostoen bij de oude, versleten tribune op het stedelijk sportstadion Benny Vansteelant. © JS
Johan Sabbe

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen lanceert de stedelijke sportraad een visietekst waarin het adviesorgaan aangeeft hoe het sportlandschap er zou moeten uitzien in de nabije en de verre toekomst. Met prioritair twee projecten: de ingebruikname van een nieuw zwembad én de bouw van een modern sportcomplex op de plaats van de oude tribune op het sportstadion Benny Vansteelant.

De visienota, die negen bladzijden telt en degelijk onderbouwd is, is het werkstuk van de Raad van Sportambassadeurs met Ivan Rabaut, Sissi Callewaert, Herwig Reynaert, Iris Goddyn, Liesbet Werbrouck, Bart Schepens, Jürgen Boterberge en voorzitter Patrick Bostoen. Uiteraard hebben de sportclubs voor de nodige insteken en suggesties gezorgd.

Zwembad is dringend

Voorzitter Patrick Bostoen (62) uit de Sint-Rembertlaan is blij met de intenties van het stadsbestuur om op de site van de voormalige meubelfabriek Thor een nieuw zwembad te bouwen, maar spoort de stad aan om haast te maken. “We vrezen met de sportraad dat dit dossier momenteel in vage plannen blijft steken, daar waar er dringend concrete plannen opgemaakt moeten worden”, zegt hij. “Het mag niet de bedoeling zijn om de bouw van het zwembad pas tegen het einde van de legislatuur op te starten. Neen, het zou tegen 2030 operationeel moeten zijn, want het oude zwembad voldoet al lang niet meer aan de hedendaagse vereisten. Ik schat dat een nieuw zwembad 12 tot 15 miljoen euro zal kosten, dus moet er gekeken worden met wie er samengewerkt kan worden, welke subsidies er mogelijk zijn, enzovoort. Dat moet niet morgen gebeuren, maar vandaag. De tijd dringt. We stellen een zwembad voor van 25 meter lang, met acht banen, een instructiebad met beweegbare bodem en een kinderbad. Plus: een cafetaria die ook gebruikt kan worden door andere projecten op de site Thor. Daarbij denken we niet alleen aan projecten voor de sport, maar ook voor de jeugd en de cultuur.”

Groot sportcomplex

Een tweede speerpunt van de visietekst betreft het stedelijk sportstadion Benny Vansteelant. “Dat sportstadion heeft een grondige facelift nodig”, vervolgt Patrick. “We zijn uiteraard blij met de huidige renovatie van de atletiekbaan in kunststof, maar daar mag het in geen geval bij blijven. De oude tribune is totaal passé, vertoont betonrot en bevat veel te weinig kleedkamers, die bovendien primitief zijn. Ze dient samen met de houten kantine die er zich naast bevindt, afgebroken te worden. We stellen voor om op de ruimte die op deze wijze vrijkomt, een groot, multifunctioneel sportcomplex met twee of drie etages te bouwen. Afhankelijk van wat er met de huidige brandweerkazerne zal gebeuren, zouden er omheen beachvolleybalvelden en padelterreinen kunnen komen. In een mooie, groene omgeving.”

Hoe dat nieuwe sportcomplex er volgens de sportraad zou moeten uitzien? Patrick: “Het zou een grote, moderne sportzaal moeten bevatten, net als een geïntegreerde cafetaria met zicht op zowel de atletiekbaan als de sportzaal, voldoende kleedkamers, bergruimte voor de gebruikers van de in- en outdooraccommodatie, een zaal voor dans en turnen, een vergaderlokaal en een kleine tribune. We beseffen dat zoiets centen zal kosten, maar het is investeren in de toekomst. En in het welzijn van de bevolking. Er wordt te gemakkelijk vergeten hoe belangrijk sport is voor de fysieke en mentale gezondheid van de mens.”

Dure studiebureaus

Het wensenlijstje van de sportraad is nog een stuk langer en bevat onder meer ook de aanleg van een derde voetbalveld in kunstgras. Maar het besef is er dat niet alles tegelijkertijd kan: de bomen groeien niet tot aan de hemel.

“Er draait veel rond geld”, windt Patrick er geen doekjes om. “We zijn niet naïef. Maar door een visie op termijn te ontwikkelen, kun je de uitgaven inplannen. En die langetermijnvisie ontbreekt al te vaak. Plus: lokale besturen hebben de neiging om dure studiebureaus onder de arm te nemen om hun plannen te laten uitwerken, daar waar ze voorbijgaan aan de expertise die er in de eigen stad is. We adviseren de politici om meer in dialoog te treden met de mensen die dagelijks en rechtstreeks betrokken zijn bij het sportgebeuren. Dat is veel beter dat zich te laten leiden door externen die weinig of geen voeling hebben met de lokale situatie.”

Wat de nabije en verdere toekomst betreft, blijft Patrick op dezelfde spijker kloppen. “De stad moet een duidelijke visie ontwikkelen die aangeeft waar Torhout op het vlak van sport en beweging naartoe wil”, zegt hij. “De kansen die de uitbouw van de site Thor en de ruime omgeving biedt op het vlak van sport en ontspanning mogen niet verloren gaan.”