Simon Bekaert (Vooruit) wordt Vlaams parlementslid en zit straks mee aan de onderhandelingstafel voor nieuwe meerderheid in Tielt

Redactie KW

Simon Bekaert mag straks voor het eerst naar het Vlaams Parlement, als opvolger van Pablo Annys. Bovendien mag het Tieltse Vooruit-kopstuk straks mee aan de onderhandelingstafel zitten voor de vorming van een nieuwe Tieltse meerderheid met CD&V-Lijst voor de Burger en Iedereen Telt. “Wie met de gemeenteraadsverkiezingen voor Vooruit stemde, koos voor verandering. Daar willen we voor gaan ook.”

“Wij hadden de sleutels niet in handen”, benadrukt Bekaert meteen. Louter met Vooruit kon Team Burgemeester inderdaad geen coalitie vormen. Een samenwerking van Vooruit met Vlaams Belang is a priori uitgesloten, dus alleen door samen te werken met Iedereen Telt of met CD&V had Dirk Verwilst een meerderheid kunnen vormen. “Aangezien CD&V en Iedereen Telt zich aan elkaar vastklikten, was deze uitkomst eigenlijk het enige mogelijke scenario. Ik lees dat Verwilst het betreurt dat de burgers kozen voor verandering en dat niet zullen krijgen. Maar die verandering claimen is niet het alleenrecht van Team Burgemeester. Ook Iedereen Telt nam tijdens de campagne op bepaalde inhoudelijk punten wat afstand van het gevoerde beleid waar ze zes jaar deel van uitmaakten. En ook wie voor Vooruit stemde koos voor verandering. Daar gaan we voor zorgen.”

“Gewoon ‘business as usual’ en voortdoen alsof er niets gebeurd is? Dat is uitgesloten”

Hoe het schepencollege eruit zal zien in de nieuwe fusiestad is nog (lang) niet duidelijk. Het initiatiefrecht van Verwilst loopt pas af op 28 oktober. Cd&v-Lijst voor de Burger, Iedereen Telt en Vooruit laten weten dat ze dan starten met gesprekken om tot een coalitie- en bestuursakkoord te komen. Ook Bekaert zal mee aan tafel zitten. Maar schepen wordt hij sowieso niet. “Inhoudelijk moet er verandering komen. Dat kan ook niet anders. De verhoudingen en de situatie op zich zijn niet meer hetzelfde als zes jaar geleden. Gewoon ‘business as usual’ en voortdoen alsof er niets gebeurd is? Dat is uitgesloten. En daar willen we met Vooruit over waken ook. Vrijwillig in de oppositie gaan zitten? Dat gaan we niet doen. De voorbije zes jaar zijn we kritisch geweest, maar het is en blijft de meerderheid die de knopen doorhakt. De knip aan den bek hebben we niet weg gekregen omdat we daar vanuit de oppositie op hamerden. Wel omdat we, los van de politiek, een petitie met meer dan 2.000 handtekeningen hadden tegen de knip.”

Werk aan de winkel

Niet onbelangrijk is dat Vooruit zondag slechts drie zetels veroverde en dus de kleinste van de drie meerderheidspartijen is (CD&V haalde er 10 en Iedereen Telt 5). Aangezien Vooruit nu zowel in Tielt als Meulebeke twee zetels heeft is dat een verlies. “In Tielt-centrum haalden we zeventien procent. Dat is beter dan zes jaar geleden”, nuanceert Bekaert. “In het algemeen halen we zelfs 15 procent in Tielt. Maar de cijfers van de telbureaus in Meulebeke waren inderdaad minder. Daar zijn we duidelijk het slachtoffer geworden van de strijd tussen het team van Verwilst en zijn oud-partijgenoten die bij CD&V-Lijst voor de Burger stonden. Dat is alvast mijn analyse. De komende jaren is er met Vooruit zeker in Meulebeke dus nog werk aan de winkel.”

Geen schepen

Opmerkelijk detail is dat Bekaert, die ook provinciaal voorzitter is van Vooruit, donderdag te horen kreeg dat hij naar het Vlaams Parlement mag voor Vooruit. Hij mag Pablo Annys opvolgen, die in Brugge schepen wordt. Aangezien er bij Vooruit een cumulverbod geldt kan Annys dat ambt niet combineren met een zitje in het Vlaams Parlement. Hetzelfde geldt echter voor Bekaert. Als hij Vlaams Parlementslid wordt, zal hij in Tielt geen schepen zijn en vice versa. “Eigenlijk is dat een hypothetisch probleem aangezien de onderhandelingen nog niet gestart zijn”, zegt Bekaert. “Mijn hart ligt in Tielt en ik ben van plan om zeker als gemeenteraadslid te zetelen, maar ik ga straks inderdaad de stem van de Tieltenaars en de Meulebekenaars vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement. Uit mijn resultaat bij de provincieraadsverkiezingen blijkt dat de kiezers duidelijk mijn inzet bij de hogere overheden kunnen appreciëren. En die inzet zet ik graag verder als volksvertegenwoordiger.” Het is al geleden van Els De Rammelaere, die Kamerlid was tot 2010, dat Tielt nog een stem had in Brussel.