Sander Loones behaalt in Koksijde de absolute meerderheid met zijn lijst Samen met Sander: “Echt fenomenaal”

Sander Loones klinkt op zijn overwinning. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na dertig jaar komt er weer vernieuwing in Koksijde-Oostduinkerke. De lijst ‘Samen Met Sander’ behaalt zonder een kartel te hebben gevormd met een andere partij de absolute meerderheid. Kopman Sander Loones krijgt een sterk mandaat van de inwoners om burgemeester te worden.

Een opgetogen Sander Loone reageert: “Wat een fantastisch resultaat! Dat we de grootste zouden worden, daar hebben we keihard voor gewerkt met onze ganse groep. Maar dat we de absolute meerderheid zouden halen? Dat is toch echt fenomenaal! Dank aan al onze inwoners en alle kiezers voor de steun! Leve Koksijde-Oostduinkerke!”

Loones koos ervoor om onder de naam ‘Samen’ naar de kiezer te trekken. “Want dat is wat onze gemeente nodig heeft. Politiek die niet van bovenuit oplegt, maar die start bij wat er écht leeft op straat. De ziel van onze gemeente terug versterken en opnieuw meer ambiance brengen. Dat gaan we de komende jaren voluit doen! Kiezen voor ‘Samen’, dat moeten we ook tussen partijen doen. Ik nodig daarom graag ‘De Nieuwe Lijst’ uit om de bestuursmeerderheid te komen versterken. Hun inhoudelijke verhaal, stijl en aanpak sluiten perfect aan op de onze en op wat onze gemeente nodig heeft. Samen staan we sterker!”

Opkomst

Wat Loones ook heeft geleerd uit deze gemeenteraadsverkiezingen is dat de opkomst in bepaalde wijken van zijn gemeente nogal stevig verschilt. Zo is de opkomst in zijn eigen gemeente Oostduinkerke hoog, maar de eerste verkiezingsresultaten die binnenliepen kwamen uit een kiesbureau waar de opkomst veel lager lag. Dat gaf initieel een hogere score aan voor de lijst Team 8670, met kandidaat-burgemeester Stéphanie Anseeuw van Lijst Burgemeester, die in zee was gegaan met Koksijde Vooruit. Daar vielen de resultaten uiteindelijk tegen, hoewel Stéphanie en haar team al vroeg op post waren om de kiezers bij de ingang van het stemlokaal Hazebeek nog op de valreep te overtuigen. Ze moeten zich tevreden stellen met 10 zetels, terwijl de partij van Loones er 14 binnenrijfde.

Over de hele lijn scoorden alle kandidaten van Samen met Sander bijzonder goed. Lijstduwer Rita Gantois, die eerder uit de politiek was gestapt, maar zich uiteindelijk toch had laten overhalen, was blij verrast dat ze nooit eerder zoveel stemmen had gehaald. “Nooit eerder heb ik zoveel voorkeurstemmen gehaald; het waren er maar liefst 1507”, zegt ze blij verrast. Ook Kirke Hillewaere die De Nieuwe Lijst trok, was tevreden. Na het overlijden van haar mama, voormalig schepen Dorine Geersens, liet ze zich overtuigen om in het voetspoor van haar moeder te treden, die de initiatiefneemster van De Nieuwe Lijst was geweest. “Mama zou best trots zijn op onze prestatie”, verzekert Kirke. “We zijn opgekomen met 17 kandidaten, en liefst hadden we één zetel meer gehad dan de drie die we nu hebben. Maar ik ben ook opgelucht. Sander Loones reikt ons de hand om mee te besturen, hoewel hij het met zijn verpletterende resultaten niet echt nodig heeft. Maar we willen zeker graag mee besturen, en ik ga graag het gesprek met hem aan!”

Sander Loones verzekert dat hij onmiddellijk aan de slag wil, en dat hij samen met huidig burgemeester Marc Vanden Bussche al de overdracht zal voorbereiden. “We willen de 10 speerpunten van ons programma vanaf de eerste dag gerealiseerd zien, en de dynamiek van onderuit beginnen opstarten. Dat betekent ook dat we vanaf de eerste dag de mensen overal bij willen betrekken.”