Samen Gistel stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor: “We willen opnieuw kunnen meebesturen”

De kartellijst Samen Gistel stelde z’n 23 kandidaten voor voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Samen Gistel, een lijst gevormd door oppositiepartijen CD&V, Groen en enkele onafhankelijken, heeft de volledige kieslijst voorgesteld. Daarbij enkele opvallende vaststellingen.

Dat CD&V, bij de vorige verkiezingen uit het bestuur gewipt, en mede-oppositiepartij Groen samen naar de kiezer gingen trekken, was al duidelijk begin dit jaar. “We vonden elkaar op de oppositiebanken”, klinkt het. Voormalig schepen Annie Cool (63), en al 35 jaar politiek actief, werd toen ook als lijsttrekker voorgesteld. Met Bas Vermeulen (27), Andy Versyck (41) en Sofie Asaert (46) was het klavertje vier al duidelijk tijdens de nieuwjaarswensen. Nu kwamen daar nog eens negentien namen bij.

Negen kandidaten zijn volledig nieuw op het Gistelse stembiljet: naast Asaert nog Jonas Staelens (26), Ilse Dereepere (33), Lotte Verhelle (20), Wouter Stael (25), Mirdynn Markey (26), Claudia Ipskamps (47), Lisa Vermeersch (29) en Nathalie Ghyselbrecht (35). Kanttekening bij Dereepere: zij kwam in 2018 op in Ichtegem, maar is dus verhuisd naar Gistel. “Negen kandidaten zijn jonger dan 35 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van onze lijst 43,5 jaar is”, weet campagneleider Marc Monstrey. Verder telt de lijst aardig wat ervaring met Donata Tournoy (59), ex-burgemeester Bart Halewyck (62), gewezen schepen en OCMW-voorzitter Luc Ghyselbrecht (69), Peter Decoster (55), Kathleen Bruneel (52) en fractieleider Arnold Stael (55) als lijstduwer. Chris Schmitt (50), Kimberly Maenhoudt (34), Bert Rommelaere (41), Liliane Decorte (71) en Anuschka Dildick (59) maken de lijst compleet.

Enquête

Schmitt zetelt momenteel als onafhankelijke in het Bijzonder Comité Sociale Dienst na zijn vertrek bij Vooruit. En Maenhoudt maakt dus haar comeback, nadat ze eind 2022 de gemeenteraad verliet om zich onder meer op haar gezin te focussen. Zes kandidaten zijn afkomstig uit deelgemeenten Snaaskerke, Moere en Zevekote. Ook opvallend: behalve een vrouwelijke lijsttrekker hebben we twaalf vrouwen tegenover elf mannen op de lijst. Veertien kandidaten zijn van CD&V-signatuur, zes van Groen en drie onafhankelijken. Annie Cool maakt de opzet van Samen Gistel duidelijk: “We willen opnieuw meebesturen. Naast het afnemen van een enquête en opmaak van ons programma, zullen we nu aan huisbezoeken beginnen en in dialoog gaan met de Gistelnaars.”

“De komst van een nieuw zwembad is voor ons prioriteit”

In één adem stelde Samen Gistel ook het verkiezingsprogramma voor. “We lanceerden een enquête bij de bevolking en kregen meer dan 200 antwoorden terug”, aldus medecampagneleider Johan Lippens. “Daaruit blijkt dat 81 procent vindt dat de bouw van een nieuw zwembad, samen met de buurgemeenten onderzocht moet worden. De komst van een nieuw zwembad is voor ons dan ook prioriteit”, zegt Lippens. “We gaan ook voor een integraal mobiliteits- en verkeerscirculatieplan om zwaar verkeer uit de kernen weg te houden, en verplaatsingen voor fietsers, wandelaars en minder mobiele personen zo vlot mogelijk te maken. 51 procent van de respondenten vindt dat er meer fiets- en wandelpaden mogen komen. Ook de dienstverlening van De Lijn naar Oostende, Brugge en Torhout moet onder de loep genomen worden, met aandacht voor de deelgemeenten.”

Ook de zone 30 komt aan bod. In ander steden en gemeenten, zoals Oostende, staat het verkeersitem eveneens hoog op de agenda. “68 procent vindt de huidige zone 30 in het stadscentrum een goeie zaak en vragen zelfs een uitbreiding. Maar tegelijk dringen ze aan op een betere organisatie tussen de zone 50, zone 30 en fietsstraten, én betere verkeershandhaving”, geeft Johan Lippens nog mee.

Openbaar groen

Samen Gistel pleit ook voor meer kinderopvang en een uitgebouwd jeugdbeleid. Staat ook in het programma: investeren in detailhandel in zowel Gistel als deelgemeenten. “Zo denken we aan stedelijke subsidies en ondersteuning van starters en pop-ups of kortetermijnprojecten.”

De ondersteuning van landbouw ontbreekt niet, net als zorg dragen voor openbaar groen. “Hoewel Gistel een landelijke stad is, hebben we weinig openbaar groen”, klinkt het nog. “Bij openbare werken moeten we de impact op openbaar groen en waterhuishouding beter kunnen inschatten en opvolgen. Tenslotte gaan we voor een bomenplan met verdere beplanting in alle deelgemeenten en met ontwikkeling van speelnatuur.” De partij wil in elke deelgemeente een hondenloopweide realiseren. In het programma van Samen Gistel wordt verder nog aandacht besteed aan cultuur, inclusie, sociaal beleid en wonen.