Ruime belangstelling voor lijsttrekkersdebat in Ichtegem

Vlnr. Femke Derudder, Frederiek Vermeulen, Patrik Wellekens, Lieven Cobbaert en Dieter Debacker. © Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Ruim 300 geïnteresseerden kwamen luisteren naar het debat tussen de lijsttrekkers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens een eerste ronde mocht elke lijsttrekker een van de speerpunten van zijn of haar partij toelichten, waarna de andere deelnemers hun visie hierover gaven en de startspreker nog even kort kon repliceren. Moderator Koen Neuvroen hield de touwtjes en de timing strak in handen, wat verschillende keren zorgde voor een afgebroken betoog.

Huidig burgemeester en lijsttrekker voor Team burgemeester Lieven Cobbaert beet de spits af. Voor zijn partij is kwaliteitsvolle kinderopvang voor kinderen van 0 tot 2 jaar – die dus niet terecht kunnen in de BKO’s – belangrijk. Investeren in infrastructuur en dan de uitbating van de eigenlijke kinderopvang in concessie geven is hierbij de insteek.

Voor W.I.T. staat de dorpskernvernieuwing van Ichtegem hoog op het prioriteitenlijstje. Zij vonden hiervoor enkel bijval bij coalitiepartner Team burgemeester, de oppositie blijft dit een prestigeproject noemen, alhoewel cd&v8480 duidelijk toch ook enkele dure ideeën in de koker heeft zitten.

Nieuwkomer in de politiek Femke Derudder (Vooruit) vindt dat er meer overlegmomenten – ze noemde het zelfs ‘volksvergaderingen’ – moeten komen zodat de inwoners zich meer verbonden kunnen voelen met wat er uiteindelijk door het gemeentebestuur wordt beslist en uitgevoerd.

cd&v8480, bij monde van Frederiek Vermeulen gaat dan weer resoluut voor de 3 V’s: Verzorgd, Veilig, Verenigingen. De gemeente moet properder worden, de mensen moeten er zich veilig kunnen voelen én er moet meer aandacht gaan naar sport- en socio-culturele verenigingen.

Patrik Wellekens, lijsttrekker van Vlaams Belang, bleek niet echt een partijstandpunt te willen verdedigen, maar wel de problematiek van de wijk Vijver.

Na de pauze volgde een ronde met vragen vanuit het publiek, waarbij het opvallend was dat alle partijen het over sommige zaken roerend eens waren met elkaar. Dat gold ook voor de vraag met wie men eventueel in een coalitie wil stappen na de verkiezingen: Vlaams Belang komt duidelijk niet in aanmerking.