RESPECT wordt tweede grootste partij in Middelkerke: “We zijn in onze opzet geslaagd, maar nu wacht heel moeilijke politieke situatie”

De kiezer heeft het de politieke partijen niet gemakkelijk gemaakt in Middelkerke, zo beseft ook Frederick Spaey. © IV
Redactie KW

De Middelkerkse kiezers, die met 63,6% opdaagden, hebben de politieke kaarten in de badstad op een bijzondere manier geschud. Lijst Dedecker blijft de grootste maar verliest zijn absolute meerderheid en moet de komende 14 dagen dus op zoek naar een coalitiepartner. RESPECT wordt de 2de politieke macht met 11 zetels. “We zijn met 3 partijen samen naar de kiezer getrokken en dat is ook de manier waarop we rond de onderhandelingstafel zullen zitten”, zegt lijsttrekker Frederick Spaey.

In april 2024 raakte bekend dat Open Vld, CD&V en GROEN met de gezamenlijke lijst RESPECT naar de kiezer zouden trekken op 13 oktober. En dat ondanks dat CD&V de voorbije 6 jaar meebestuurde met LDD. “We kunnen ons niet vinden in de manier van communiceren, de opvliegendheid en het bijna dictatoriale gedrag van een deel van het gemeentebestuur”, zei Tom Houthoofdt, voorzitter van CD&V Middelkerke, bij de aankondiging van het nieuwe politieke project.

Zondag kon RESPECT 37,3% van de Middelkerkse kiezers, die met 63,6% opdaagden, voor zich winnen. Dat resulteert in 11 zetels. Advocaat en Open Vld-gemeenteraadslid Frederick Spaey uit Lombardsijde trok de lijst en behaalde een sterke score van 1.418 voorkeurstemmen. Opvallend conclusie: in de top 15 van alle Middelkerkse kandidaten staan 11 namen van RESPECT-kandidaten. De overige 4 zijn burgemeester Jean-Marie Dedecker, schepen Dirk Gilliaert die in april 2024 overstapte van CD&V naar LDD en schepenen Henk Dierendonck (LDD) en Natacha Lejaeghere.

“We zijn zeker tevreden. Het resultaat is waar we op gehoopt hadden. We hadden vooraf steeds gezegd dat het onze bedoeling was om de absolute meerderheid van LDD te breken. Daar zijn we in geslaagd. De samenwerking met onze 3 partijen deed ons groeien naar 11 zetels. Het enige minpunt is dat we op dit moment niet aan zet zijn en afhangen van anderen. Als we het initiatiefrecht gehad zouden hebben, dan zou het nu een stuk eenvoudiger geweest zijn. Nu zitten we echt in een complexe politieke situatie”, reageert Spaey.

Coalitie

Zie je een mogelijk voor een coalitie tussen jullie partij en LDD? “Wij gaan op alle uitnodigingen voor gesprekken in, behalve als dat van Vlaams Belang komt. Voor ons gaat het over de inhoud en niet over de postjes. Er zullen een aantal zware knopen doorgehakt moeten worden.” RESPECT verschilt immers ernstig in mening rond grote dossiers die Jean-Marie Dedecker de komende 6 jaar wil realiseren. Dan denken we onder meer aan de ontsluitingsweg Recht naar Zee, de bouw van een woontoren op het Rauschenbergplein en de bouw van een nieuw administratief centrum met gemeentehuis.

Ook de financiële situatie van Middelkerke was één van de thema’s die uitgebreid aan bod kwam tijdens de campagne. “Het huidige bestuur zou beschaamd moeten zijn dat zij van Middelkerke dé schuldenkampioen van heel Vlaanderen hebben gemaakt. De schuldenlast per inwoner bedraagt maar liefst 4.692,00 euro per inwoner. In 2019 bedroeg deze schuld slechts 2.200,00 euro per inwoner. Bovendien hebben zij de algemene belastingdruk nog sterk verhoogd. De grondbelasting (= onroerende voorheffing) werd met 10 procent verhoogd. Diverse andere taksen en belastingen zijn ook verhoogd. Door dit wanbeleid zullen de mogelijkheden om veel nieuw beleid te voeren beperkt zijn. De Middelkerkenaar zal nog vele jaren moeten boeten voor zes jaar van peperdure prestigeprojecten”, verklaarde Spaey daarover voor de verkiezingen.

Geruchten

Voor Spaey is het uitgesloten dat Dedecker een akkoord zou sluiten met één van de 3 partijen uit RESPECT. “We zijn samen naar de kiezer gegaan en door hen beloond. Dit is ook de manier waarop we rond de onderhandelingstafel zullen zitten.” Vrezen jullie niet dat LDD aast op één van jullie verkozenen die de overstap zou maken? “Die geruchten doen de ronde maar ik heb het volste vertrouwen in onze mensen dat zij dit niet zullen doen. Ik maak mij daar niet zoveel zorgen in.”

Hoe schat de RESPECT-kopman de kansen in dat er een coalitie komt tussen LDD en Vlaams Belang? “Ik denk dat Jean-Marie Dedecker daar toe in staat is. De vraag is wel of hij zijn mensen daarvan zal kunnen overtuigen. De meerderheid met 13 op 25 zetels blijft dan heel nipt natuurlijk.”