PVDA Kortrijk voert actie voor betaalbaar wonen: “Geen paleisjes aan de Leie, maar betaalbaar wonen voor iedereen”
De Partij van de Arbeid (PVDA) Kortrijk heeft recent een actie gehouden om de groeiende wooncrisis in de stad aan te kaarten. Onder de slogan “Geen paleisjes aan de Leie, maar betaalbaar wonen voor iedereen” richtte de partij zich tegen de stijgende huur- en koopprijzen die Kortrijk steeds minder toegankelijk maken voor mensen met een bescheiden inkomen. Schepen van Wonen Wout Maddens (TBSK) reageert kritisch op de punten die de partij aanhaalt.
Kortrijk kent al enkele jaren de sterkste stijging van de huurprijzen in West-Vlaanderen, terwijl de koopprijzen sinds 2018 met maar liefst 43 procent zijn toegenomen, aldus de PVDA. De actie vond plaats aan het luxueuze Palaz’eau-project, een appartementencomplex aan de Leie, waar de prijzen oplopen tot € 540.000. Ook de nabijgelegen Loofsite, waar appartementen te koop zijn voor bedragen tot € 775.000 en voorzien van onder meer een geklimatiseerde wijnkelder, kwam onder vuur te liggen.
Lotte Tienpont, nummer twee op de lijst van PVDA Kortrijk, stelde in haar speech dat er nauwe banden zijn tussen projectontwikkelaars en lokale politici. “De bouwpromotoren lopen hand in hand met onze politici. Ze steken dat ook niet onder stoelen of banken. Overal waar luxeprojecten gebouwd worden, zie je op de spandoeken de kopstukken van de meerderheidspartijen. Een bedanking voor de bewezen diensten,” aldus Tienpont.
Voorstellen
PVDA stelt voor om een “Kortrijkse woonregel” in te voeren die bouwpromotoren verplicht om bij nieuwe projecten minstens een derde betaalbare woningen te realiseren, een derde sociale woningen en een derde vrije keuze. Daarnaast pleit de partij voor een begrenzing van huurprijzen, afhankelijk van factoren zoals het aantal slaapkamers, de kwaliteit en de ligging van de woning. Ook voor studentenkamers willen ze een maximumprijs invoeren, waarbij 80 procent van de nieuwe kamers basiskamers moet zijn.
Een ander belangrijk punt voor PVDA is het aanpakken van leegstand. De partij wil het leegstandsregister actualiseren en pleit voor een verhoging van de leegstandsheffing. Woningen die langer dan drie jaar leegstaan, zouden overgedragen moeten worden aan sociale huisvestingsmaatschappijen, die ze voor een periode van negen jaar kunnen verhuren.
Volgens Tienpont is er ten slotte dringend nood aan een andere visie op wonen: “Wij zeggen duidelijk: bouw betaalbare woningen in plaats van een zoveelste paleisje aan de Leie.”
Reactie van Wout Maddens, schepen van Wonen (TBSK)
Schepen van Wonen Wout Maddens reageerde op de actie van de PVDA en de voorstellen van de partij. Hij wees de kritiek op banden tussen politici en projectontwikkelaars van de hand. “PVDA verzint graag ideologische verhaaltjes bij gebrek aan economisch realisme. Tijdens kiescampagnes vragen partijen aan iedereen die ze kennen of ze mogen afficheren op privaatterrein. Iedereen doet dat, over de partijgrenzen heen. Bovendien hangen wij niet op peperdure commerciële billboards.”
Wat betreft de Kortrijkse woonregel noemt Maddens het voorstel onrealistisch. “Dergelijke regels toepassen op de volledige woonmarkt is economisch niet haalbaar. Dit zal uiteindelijk zorgen voor minder woonaanbod en hogere prijzen.”
Maddens benadrukt dat de stad een ambitieus woonplan heeft uitgerold, gericht op groei, betaalbaarheid, intergenerationeel wonen, kwaliteit en verbonden buurten. Tegen 2040 wil de stad 4000 extra woningen bouwen en het sociale woonaanbod verhogen van 9% naar 11%. Ook wordt het stadsverhuurkantoor Kokon uitgebreid om de private huurmarkt te versterken. Maddens: “Private ontwikkelaars zijn partners in het woonbeleid en geen baarlijke duivels. We hebben allesbehalve communistische dogma’s nodig om een dynamisch woonbeleid te voeren dat inzet op betaalbaarheid.”
Wat betreft de voorstellen van PVDA voor huurprijs- en kotprijsbeperkingen, reageerde Maddens dat zulke maatregelen niet werken en enkel leiden tot een daling van het huuraanbod.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier