Politiek debat met vijf spelers in plaats van zes kan op grote publieke opkomst rekenen in Kortemark

Cc De Beuk liep volledig vol voor het politiek debat. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Woensdagavond 2 oktober waren alle zitjes in cc De Beuk gevuld voor het zesjaarlijkse debat der Kortemarkse politieke tenoren. Alhoewel, één tenor ontbrak op het strijdtoneel en werd niet vervangen.

Rita Tyvaert (Eerlijk en Bezorgd) gaf verstek wegens ziekte en wou zich laten vervangen door haar kersverse lijstduwer Mark Pollentier. Hij zetelde tijdens de laatste legislatuur oorspronkelijk voor N-VA, maar sinds 2020 nam hij als onafhankelijk raadslid plaats in het halfrond. De jeugdraad die de debatavond organiseerde, besloot om het debat dan maar met vijf lijsttrekkers verder te zetten. Iets wat zeker niet naar de zin was van Eerlijk en Bezorgd, waarop Pollentier misnoegd de zaal verliet. De leden van de jeugdraad kwamen nochtans voor het debat met een compromis over de brug om Pollentier toch te laten deelnemen tijdens het algemene deel tot aan de themaronde.

Het debat met Kurt Meuleman (Vlaams Belang), Veerle Vanslembrouck (N-VA), Tim Deweerdt (CONTENT), Stefaan Vercooren (ZEKER 8610) en Karolien Damman (CD&V) werd in goede banen geleid door wetstraatjournalist Johny Vansevenant, die de lijsttrekkers vragen voorschotelde rond milieu, landbouw, jeugd, huisvesting… en daarbij zelf nu en dan eens cassant uit de hoek kwam. De afwezigen hadden zeker geen ongelijk, want ook via streaming kon het debat thuis meegevolgd worden.

Sereen verloop

Grote discussies waren er niet, bijwijlen vaak lof uit oppositiehoek naar coalitiepartners CD&V en ZEKER 8610. Het leeuwendeel van de vragen uit het publiek kwamen overwegend van sympathisanten van politieke partijen en er werden dus geen vragen gesteld over bijvoorbeeld een eventuele fusie in de toekomst.

Vanuit N-VA-hoek werden enkele vragen afgevuurd naar de Heer Demeulenaere van Vlaams Belang, waarbij de nieuwkomer gevraagd werd naar zijn dossierkennis en of hij kon beloven ook aanwezig te zijn op de gemeenteraad, ook indien hij géén zitje zou bemachtigen.

Als de één niet op de hoogte is van dossiers, dan is de ander dat niet wat betreft de juiste namen van de lijsttrekkers, want Demeulenaere blijkt Meuleman te heten. Een ander vroeg dan weer of hij twee vragen mocht stellen, terwijl dat er eigenlijk al drie waren. Met de nodige – soms ongewilde humor – werd het debat soms ook wel een beetje pijnlijk grappig.

Op het einde van dit serene debat – tijdens de gemeenteraad is het vaak anders – kreeg elke partij nog één minuut het woord. Waar iedere lijsttrekker een papieren lijstje afhaspelde met de beloftes voor de komende zes jaar of de vraag aan de aanwezigen om nog eens hun programma te lezen, doopte burgemeester Damman met enkele oneliners de CD&V om tot Constistent, Deuredoen & Verantwoordelijk, en kreeg veel bijval uit de zaal met de uitsmijter Damman bereikbaar voor alleman. Altijd slim trouwens om plaats te nemen naast de moderator, want die eindigen steeds met wie naast hen zit.

Oranjeblauw

Het is nu uitkijken naar 13 oktober, want de kans dat oranjeblauw ook deure doet, lijkt toch heel groot. Benieuwd of Vlaams Belang een zitje scoort en of de andere oppositiezitjes van CONTENT, N-VA en Eerlijk en Bezorgd dan wel stijgen, dalen of gelijk blijven. Alleszins toch steeds een toporganisatie van de Kortemarkse jeugdraad, je zou het haast jammer vinden dat de verkiezingen maar zesjaarlijks plaatsvinden.