Ophef over kandidaat op Vlaams Belang-lijst in Knokke-Heist: “Waren niet op de hoogte van haar uitspraken”

De feiten dateren van meer dan 14 jaar geleden: “Voor haar is het een afgesloten hoofdstuk.” © GF
Redactie KW

In Knokke-Heist is ophef ontstaan over één van de kandidaten op de lijst van Vlaams Belang. Marleen Govaerts kwam in 2010 in opspraak na uitlatingen over het concentratiekamp in Auschwitz en werd beschuldigd van negationisme. “In Auschwitz is niets te zien, alleen een lege barak. Er zijn overigens veel ergere oorlogsmisdaden gebeurd”, zei ze toen. Nu staat ze op de tweede plaats op de lijst van Vlaams Belang tot afschuw van het Joods Forum.

Voor de kiem van de ophef keren we een hele tijd terug in de tijd. In 2010 diende het Forum der Joodse Organisaties een klacht in tegen Marleen Govaerts, op dat moment gemeenteraadslid in Sint-Truiden. Het voormalig Vlaams Belang-Kamerlid maakte toen bezwaar over de toekenning van fondsen voor een schoolbezoek aan Auschwitz. “In Auschwitz is niets te zien, alleen een lege barak. Er zijn overigens veel ergere oorlogsmisdaden gebeurd”, zei ze toen. “Stalin was een veel grotere moordenaar en in het Midden-Oosten gebeuren tienmaal ergere dingen. Het heeft geen zin om subsidies te geven voor een dergelijke uitstap.” Ze was er zelf naartoe geweest met haar kinderen en verklaarde verder dat dit bezoek haar niets deed. Ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding diende klacht in.

Opnieuw op lijst

Vandaag, ruim 14 jaar later, staat ze op de tweede plaats van de lijst van Vlaams Belang in Knokke-Heist. Tot afschuw van het Joods Forum. Regine Sluszny van het Joods Forum verklaarde het volgende aan Joods Actueel: “Ik neem met afschuw kennis van het feit dat het Vlaams Belang opnieuw een persoon met een geschiedenis van negationisme op de lijst zet. Dat is weerzinwekkend en kan er bij mij, als Holocaustoverlevende echt niet in. Dit toont opnieuw een totaal gebrek aan respect voor de Joodse gemeenschap en ondergraaft ons samenlevingsmodel.”

Marleen Govaerts zelf wenst niet te reageren. Philip Claeys, lijsttrekker van Vlaams Belang in Knokke-Heist, doet dat wel. “Eerlijk? We waren niet op de hoogte van de uitspraken die Marleen destijds deed”, zegt Claeys. “We hebben deze middag een gesprek gehad met haar waarin ze duidelijk maakt dat ze niet meer achter die uitspraken van toen staat en ze een blanco strafblad heeft. De klachten werden destijds geseponeerd. Voor haar is het een afgesloten hoofdstuk. Laat me duidelijk zijn: ik begrijp helemaal als mensen gechoqueerd zijn wanneer ze dergelijke uitspraken horen of lezen. Dat ben ik zelf ook en als partij nemen we zeker afstand van dergelijke uitlatingen. Het is absoluut niet waar wij als partij voor staan. Integendeel.” (MM)