Nog geen klacht bij Raad voor Verkiezingsbetwistingen over mogelijke fraude met volmachten in Veurne

Aftredend burgemeester Peter Roose zou stemmen geronseld hebben. (Foto MVQ)

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft nog geen klachten ontvangen over mogelijke fraude met volmachten in Veurne. Dat meldt de voorzitter van de Raad, professor Herman Matthijs. Ook in Alken, Turnhout en Ninove voert het parket een onderzoek.

Bij het parket zijn niet alleen in Ninove, maar ook in Veurne, Turnhout en Alken klachten binnengekomen over het ronselen van volmachten. Dat is sinds deze lokale verkiezingen strafbaar. Los van het strafrechtelijk onderzoek kunnen kandidaten ook een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. In het uiterste geval kan dat orgaan de stembusgang nietig verklaren.

“Maar tot vandaag hebben we nog geen klachten ontvangen”, zegt professor Herman Matthijs, voorzitter van de Raad. “Enkel kandidaten kunnen een klacht indienen, burgers kunnen dat niet. Dat komt omdat alleen kandidaten schade ondervinden door mogelijke fraude”, legt hij uit. Komt er effectief een klacht, dan heeft de Raad 35 dagen de tijd om een onderzoek te voeren.

Bij de installatie van de gemeenteraden – op 5 december of op 1 januari voor fusiegemeenten – kunnen kandidaten opnieuw een klacht indienen. “Dat gaat niet zozeer over het verkiezingsproces, maar meer over de voordrachtsaktes van het bestuur. Een kandidaat kan bijvoorbeeld een klacht indienen omdat een kandidaat-schepen ondertussen niet meer in de gemeente woont”, zegt Matthijs.