N-VA Zwevegem stelt volledige lijst voor, met kandidaat van 80 jaar: “Het is belangrijk dat senioren ook een stem krijgen”

De kandidaten van N-VA voor de komende verkiezingen. © Vicky Van Muylder
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

N-VA Zwevegem is klaar met hun lijst en programma. De lijst telt 15 vrouwen en 14 mannen uit de verschillende deelgemeenten. De jongste kandidaat is 23 jaar oud, terwijl de meest ervaren kandidaat 80 levensjaren op de teller heeft staan. N-VA wil dat elke Zwevegemnaar zich terug thuis voelt in de gemeente.

“Onze oudste kandidaat is inderdaad 80 jaar. We vinden het belangrijk dat onze senioren vertegenwoordigd worden. We hebben in deze razendsnelle maatschappij te vaak de neiging hen uit het oog te verliezen, hoewel ze een enorme maatschappelijke meerwaarde en ervaring kunnen leveren”, begint plaatselijk voorzitter Arthur Buckens. Tegelijk heeft men ook twee twintigers in hun top-10.

Alle namen

Eerder werd reeds bekend gemaakt dat Wim Monteyne de lijst zou trekken, gevolgd door Kaat Defoirdt (O), Arthur Buckens (Z), Sofie Vermeulen (Z) en op de vijfde plaats Pedro Dumont (H). Verder vinden we Gerry Seynaeve (Z), Carine Roosens (Z), Dries Van Tieghem (SD), Filip Dhont (Z), Tom Verkest (O), Christiane Deprez (Z), Jill Claerhout (SD), Barbara Opsommer (Z), Irina Devos (Z), Vincent Colpaert (Z), Vicky Van Muylder (Z), Nathalie Vanoutryve (Z), Jorgen Deman (O), Ann Vanbossele (Z), Frieda Cremers (Z), Jan Stockman (M), Pascale Dejaegher (Zwevegem), Evelyne Vermeulen (Z), Eddy Galle (Z), Blanca Rigole (Z), Arne Haerhout (H), Judith Vancauwenberghe (Z), Erwin Bossuyt (Z) en lijstduwer Eddy Defoor (O).

Volgens Wim Monteyne liggen er enkele belangrijke uitdagingen op tafel. “Denken we maar aan de toekomstvisie voor het kanaal Bossuit-Kortrijk, duurzaam ondernemen of ons stedenbouwkundig beleid, zaken die veel verder strekken dan één legislatuur. We moeten jongeren warm maken om zich te engageren voor de toekomst van onze gemeente.”

“We moeten jongeren warm maken om zich te engageren voor de toekomst van onze gemeente”

Volgens Arthur Buckens zijn veel mensen vervreemd in hun eigen gemeente. “We merkten de voorbije legislatuur dat door de politieke onenigheden en het onsamenhangend beleid van Team Burgemeester en CD&V, vele Zwevegemnaren zijn afgehaakt of zijn vervreemd van hun eigen gemeente. Velen zien zaken veranderen, waarvoor men ooit in Zwevegem kwam wonen. Wij willen dat elke Zwevegemnaar zich opnieuw herkent in zijn gemeente en er zich thuis voelt. De drie bouwstenen daartoe zijn een leefbare, een welvarende en een warme thuis. We willen beleid voeren met en tussen de Zwevegemnaar.”

Bouwwoede

De N-VA schreef een lijvig programma uit waarin men vooral een rem wil zetten op de bouwwoede. “Onze gemeente kende de laatste jaren een flinke groeispurt, maar de mobiliteitsinfrastructuur en de gemeentelijke voorzieningen werden vaak onvoldoende aangepast. Het is tijd voor een realistisch ruimtelijk beleid met een duidelijke visie op slimme verdichting.”, zegt Wim Monteyne. “We willen de gebieden afbakenen waar nog meergezinswoningen kunnen gebouwd worden. Vier bouwlagen is op de meeste plaatsen ruim voldoende. Verder willen we de dorpsaanblik van Moen, Heestert, Sint-Denijs en Otegem beschermen met een specifiek stedenbouwkundig beleid.”

Men wil ook optimaal gebruik maken van de bestaande bebouwde ruimte door meer in te zetten op de (her)ontwikkeling van verlaten of verouderde sites en onderbenutte terreinen. “Ruimte voor bedrijvigheid moet behouden blijven. Grote bedrijvensites (Bekaert e.a.) worden geen woongebied. Bij bouwprojecten wordt ook een voldoende grote parkeernorm voor zowel wagens als fietsen opgelegd of aangehouden en open ruimte blijft open ruimte.”

Deelgemeenten

Ook wil N-VA Zwevegem meer aandacht voor de deelgemeenten. “Het behouden van het authentieke dorpsgevoel moet hierbij hand in hand gaan met een verfrissende vernieuwing van de centra. Verder willen we alle mogelijke praktische ondersteuning en de nodige financiële inspanningen leveren om in de deelgemeenten de kerneconomie te behouden zoals een bakker of een slager. We willen ook de doortocht in Heestert verkeersveiliger maken door o.a. het verplaatsen van oversteekplaatsen of het heraanleggen van voetpaden”, besluit Wim Monteyne.