N-VA likt wonden na zetelverlies in Roeselare: “Dit hadden we niet verwacht”

© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Bij N-VA had men vooraf gehoopt om een zetel extra te hebben. Uiteindelijk hebben ze er eentje minder. Een onverwachte uitkomst. “We hopen toch te kunnen tonen aan Kris Declercq dat we een goede coalitiepartner kunnen zijn voor een rechtser beleid in Roeselare”, aldus Dieter Carron.

N-VA eindigt op zes zetels, dat is eentje minder dan in 2018. “We zijn ontgoocheld”, opent Dieter Carron vanop Schiervelde, waar ze zondagavond verzamelen met de militanten. “We hadden zelf gedacht om een zetel vooruit te gaan. We gingen ervan uit dat CD&V drie à vier zetels zou verliezen en dat het gesternte, met de goede resultaten in juni, positief stond. Dat is niet gebleken. Kris Declercq blijft enorm populair. Bovendien heeft hij de laatste weken enorm sterk ingezet op punten zoals veiligheid, iets waar wij al lang mee bezig zijn. Daar heeft hij veel mee rechtgetrokken.”

Rechtser beleid

“We hadden dus ook gehoopt dat een coalitie zonder ons niet mogelijk was. Dat is nu niet zo. De huidige bestuursmeerderheid kan verder doen, maar we hopen toch dat deze verkiezingsuitslag aantoont dat een rechtser beleid nodig is en dat wij daarvoor de ideale partner zijn.”

De oorzaak? “We weten niet hoe het komt. Misschien dat de mensen toch niet zo ontevreden zijn over de mobiliteit. Of dat ze zich al neergelegd hebben bij de te hoge belastingen? We zullen dit alvast analyseren. Nu eerst een goede pint drinken samen met de militanten die zich enorm hebben ingezet!”