Martijn De Maesschalck jongste kandidaat provincieraadslijst: “Wij als jongeren krijgen te vaak de rekening gepresenteerd”

Martijn De Maesschalck geflankeerd aan zijn linkerzijde door lijsttrekker Michiel Descheemaeker en rechts lijstduwer Wouter Vermeersch. © GV
Gerda Verbeke

Vlaams Belang stelde donderdag de lijst voor omtrent de provincieraadsverkiezingen voor de kieskring Kortrijk-Roeselare-Tielt. De negentienjarige Anzegemse rechtenstudent Martijn De Maesschalck zal met zijn zesde plaats de jongste op de lijst te vinden zijn naast lijsttrekker Michiel Descheemaeker en lijstduwer Wouter Vermeersch.

Dat De Maesschalck een bezige bij is, blijkt ook uit zijn engagement voor de UGent: “Volgend jaar zal ik ook zetelen in de Sociale raad van de universiteit van Gent. Ik wil zo dicht mogelijk betrokken zijn bij mijn generatie en oor hebben voor hun problemen”, aldus de Anzegemnaar, die recent ook aankondigde met een lijst te willen opkomen voor de lokale verkiezingen. “Ik heb het gevoel dat er vaak niet aan langetermijndenken gedaan wordt en wij als jongeren uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen.”

Frisse wind

De jonge student heeft ondertussen al campagne-ervaring, want in juni was hij reeds de jongste kandidaat op de lijst voor het federaal parlement in West-Vlaanderen. Descheemaeker is alvast blij met het jeugdig geweld: “Met het Vlaams Belang geloven we dat de jeugd de toekomst heeft. Hoe beter kan je dit tonen dan jongeren ook de kans te geven. En de provincie kan zeker en vast een frisse wind gebruiken!”

Met de afschaffing van de opkomstplicht worden de verkiezingen belangrijker dan ooit. “Ik ben vastberaden om als jonge gast mijn leeftijdsgenoten te motiveren om te gaan stemmen”, stelt De Maesschalck strijdvaardig. “Het is weldegelijk van groot belang en een privilege.”

Dat het een drukke anderhalve maand belooft te worden, schrikt De Maesschalck niet af. “Campagne voeren en tussen de mensen zijn, geeft altijd veel energie. Het zal zeer druk worden met twee campagnes, maar ik heb er heel veel zin in.”