Lijsttrekker Dinneweth (VB) was dé verrassing van de verkiezingen in Wielsbeke: “Politiek heeft impact op leven”
Op 14 oktober lagen de gemeenteraadsverkiezingen 3 jaar achter ons. Tijd voor een terugblik. CD&V veroverde in Wielsbeke de absolute meerderheid, maar tot grote verbazing van zijn eigen lijsttrekker veroverde Vlaams Belang een zetel. “In 2024 willen we het cordon sanitaire doorbreken”, klinkt het nu.
De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 draaiden in Wielsbeke uit op een strijd tussen CD&V, N-VA en U. Het kartel CD&V/N-VA dat samen in de meerderheid zetelde splitte en oppositiepartij U. wilde alles uit de kan halen. Daarnaast wilden ook Vlaams Belang met drie mensen op de lijst en eenmanspartij Onafhankelijk Alter.natief een zetel halen. Uiteindelijk kwam CD&V alleen aan de macht.
Vlaams Belang verraste door haar doelstelling waar te maken. Lijsttrekker Filip Dinneweth blikt terug op die dag. “Eigenlijk herinner ik me niet veel meer van die dag. Nadat twee stembureaus geteld waren, bleek dat we een zetel zouden halen. Vanaf dat moment heerste pure euforie, want het was niet gemakkelijk om mensen te vinden voor onze lijst. We kozen weer om onder de naam Vlaams Belang op te komen, wat ons bijna 10 procent van de stemmen opleverde”, blikt hij terug. In 2012 kwam Dinneweth met zijn partij Wielsbeke A.N.D.E.R.S. immers 7 stemmen te kort om een zetel te kunnen bezetten. Zes jaar daarvoor kon hij wel een zetel halen, toen onder de naam Vlaams Belang.
Een dag of twee voor de gemeenteraad loop ik al zenuwachtig – Filip Dinneweth, Vlaams Belang
Op 14 oktober 2018 veranderde het leven van Filip Dinneweth opnieuw. Voor het eerst in 6 jaar zetelde hij weer in de gemeenteraad. “Het heeft toch wel een impact op mijn leven gehad. Er komt toch wat stress bij kijken. Een dag of twee voor de gemeenteraad loop ik al zenuwachtig en ik heb twee dagen nodig om het te laten bezinken. Ik wil vechten voor mijn kiezers en dat op de gemeenteraad. Dat verdienen ze natuurlijk.”
Meer gematigde aanpak
Ondertussen nam hij wel afscheid van zijn verkiezingscompagnon Kurt Malysse. “Een verschil in visie dreef ons uit elkaar. Later kwam ik weer terecht bij Dirk Demaertelaere, voorzitter van het toenmalige Wielsbeke A.N.D.E.R.S. Hij is nu ondervoorzitter van de partij. Samen met hem zoomen we kritischer in op verschillende thema’s. Wij willen ook onze mening geven over verkeersveiligheid, gemeentefinanciën, milieu en economie”, geeft hij aan. “Zo komt het voorstel om op 7 kruispunten de voorrang-van-rechtsregel af te schaffen. Dat wordt nu gedragen door de voltallige oppositie.”
Dinneweth en Demaertelaere kozen voor een meer gematigde aanpak. “We denken dat we op sociale media en op de gemeenteraad ons laten gelden als een waardige, constructieve partner, die op meer wil inzetten dan de allochtonenkwestie. Uitspraken als ‘iedereen terug naar zijn land’ zijn niet meer aan ons besteedt. Op die manier willen we in 2024 als één van de eerste in Vlaanderen het cordon sanitaire doorbreken. Dat is onze ultieme doelstelling.” Dinneweth en Demaertelaere zijn 64 en 66. Ze beseffen dat verjonging aan de orde is. Ook onze voorzitter Pascal Tijtgat is van die mening. “Met Hannelore De Smet is alvast één nieuwe jonge kracht bij ons aangesloten. Nu moeten we op zoek gaan naar nog andere mensen met frisse ideeën. Daar hebben we nog drie jaar de tijd voor.” (NVR)
Verkiezingen 2018: drie jaar later
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier