Lieve Castryck (54) is trots op de steun die ze kreeg van de kiezer: “Schepenambt is hele uitdaging”

foto MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Spectaculaire veranderingen deden er zich niet voor bij de verkiezingen in Lo-Reninge. Alleen scoorde een onverwachte nieuwkomer opvallend goed: Lieve Castryck (54) stond als tweede op de lijst Dynamisch en sleepte 631 voorkeurstemmen in de wacht. Een knap resultaat tussen de ‘anciens’ zoals burgemeester Lode Morlion, Johan Matthys en Wout Cornette.

“Ik ben gevraagd geweest door de burgemeester”, vertelt Lieve. “Daar heb ik wel even moeten over nadenken. Na overleg met mijn partner heb ik besloten om mij kandidaat te stellen en er volledig voor te gaan, want politiek interesseert mij, en iets kunnen betekenen voor mijn eigen gemeente spreekt mij wel aan. Mijn ervaring uit mijn andere engagementen, professioneel én als vrijwilliger, komen goed van pas.”

“Waarom Dynamisch? Voor mij was dit een evidentie: de aanpak uit het verleden vond ik goed en er zijn veel mooie zaken gerealiseerd, altijd met aandacht voor het algemeen belang. Ik had het geluk om als vrouw op de tweede plaats van de lijst te staan. Wij zijn een klein bestuur wat maakt dat elke mandataris heel wat bevoegdheden krijgt. Die verdeling ging vrij vlot, en ik kreeg als bevoegdheden: voorzitter van het bijzonder comité – informatie, communicatie en inspraak – financiën – welzijn en sociale zaken – feestelijkheden. Als de burgemeester afwezig is, ben ik plaatsvervangend burgemeester.”

“Het schepenambt was een hele uitdaging voor mij. De werking van een bedrijf, dat ken ik, zeker vanuit mijn ervaring als accountant. De werking van een lokaal bestuur heeft zo haar eigenheden, dat was wel even aanpassen. Ook je plaats vinden als schepen ten opzichte van de administratie was even zoeken. Gelukkig kan ik rekenen op een vlotte samenwerking met de medewerkers van de administratie en de sociale dienst, de algemeen en financieel directeur, de burgemeester en alle leden van het college en de fractie. Ik moet niet alles zelf doen. Overleg en communicatie is hier het sleutelwoord.”

Maar er veranderde nog veel meer voor Lieve. “Toen ik verkozen werd, werkte ik voltijds als docent en opleidingshoofd van de bachelor accountancy-fiscaliteit aan de hogeschool Vives Kortrijk”, legt ze uit. “Al vlug bleek dat, als ik mijn mandaat goed wilde doen, ik voor een aanpassing moest zorgen. Met toch een beetje pijn in het hart heb ik mijn mandaat van opleidingshoofd afgestaan en nu geef ik nog halftijds les. Deze combinatie is soms wel een uitdaging, maar het lukt. Ik vind het fijn dat ik kan blijven lesgeven, zo kan ik mijn mandaat ook in alle onafhankelijkheid uitoefenen.”

Belangrijke taak

“Op het thuisfront was iedereen blij voor mij toen ik schepen werd. Ze weten dat ik mij altijd voluit engageer voor het algemeen belang en er dan volledig voor ga. Dat ik ook de steun kreeg van de kiezer maakt hen heel trots. Als stadsbestuur hebben wij een belangrijke taak om burgers te ondersteunen, niet alleen voor administratieve zaken, maar bij al hun bezorgdheden. Wij kunnen initiatieven die burgers of verenigingen zelf aanbrengen, ondersteunen. We moeten niet altijd zelf het warm water willen uitvinden, maar een partner zijn.”

(MVQ)