Liesbeth Gellinck onverwachts voorzitter gemeenteraad: “Ik was trots en dankbaar om zo’n mooie kans te krijgen”
Drie jaar geleden werd Liesbeth Gellinck verkozen als gemeenteraadslid in Oostkamp en kort daarna werd ze gevraagd om de taak van voorzitter van de gemeenteraad op zich te nemen. Een taak die erbij kwam bovenop haar gezin en professionele loopbaan.
Liesbeth Gellinck (49) is gehuwd met Koen Ganne en is de moeder van Ayla, Sam en Ybe. Ze studeerde plantkunde aan de Universiteit Gent en werkte na die opleiding als projectleider bij de Vlaamse overheid. Ondertussen heeft ze een evenwicht in haar leven bereikt en verdeelt ze haar tijd tussen haar werk, haar politieke loopbaan en haar gezin.
“Mijn gezin weet dat ik het niet kan laten mij te engageren voor anderen, of dat nu is als vrijwilliger bij Tope, voor het organiseren van een wandeling of in mijn politiek engagement. Toch probeer ik als moderne vrouw mijn tijd goed te verdelen, want ik hou veel van mijn gezin en familie. Ze weten dat ze altijd op mij kunnen rekenen, en omgekeerd.”
“Als projectleider bij de overheid kan ik vrije dagen opnemen om een deel van mijn taak in te vullen en heb ik een flexibele werkregeling. Ik probeer wel mijn politiek mandaat en mijn werk van elkaar te scheiden op inhoudelijk vlak. Als vrouw in de politiek moet je vaak extra je best doen: voor die diverse rollen – moeder, vrouw, vriendin, werknemer, vrijwilliger en voorzitter van de gemeenteraad – heb je de nodige energie en tijd nodig en wat extra lef en doorzettingsvermogen om als creatieve duizendpoot niet in een overvolle agenda te verzanden.”
Vertrouwen
Voor Liesbeth waren dit de derde gemeenteraadsverkiezingen. Ze kon in 2018 de teleurstelling van de beide vorige keren achter zich laten om een nieuwe stap in haar politieke carrière te zetten. “Ik heb er lang naar uitgekeken om mijn talent ter beschikking te stellen van mijn gemeente. Ik kijk helemaal niet met bitterheid terug op de vorige periodes, omdat ik ook toen mijn bescheiden rol kon spelen op inhoudelijk vlak. Al geeft het uiteraard veel meer voldoening om via mijn huidige rol in de gemeenteraad volop de verwachtingen die mijn kiezers naar mij toe uiten in te kunnen vullen.”
Ik heb er lang naar uitgekeken om mijn talent ter beschikking te stellen van mijn gemeente
Toen burgemeester Jan de Keyser haar opbelde met de vraag om voorzitter te worden, heeft ze geen moment geaarzeld. “Die rol is op me op het lijf geschreven en al had ik de vraag niet verwacht, ik was trots en dankbaar om zo’n mooie kans te krijgen. In ons gezin overleggen we doorgaans over grote stappen in ons leven, zodat we rekening kunnen houden met elkaar.”
“Dat ik direct ja zei, betekent dan ook dat het een heel authentiek verlangen was om in die heel speciale rol mijn talent en energie voor ‘ons Oostkamp’ in te zetten. Dat ik hiervoor het vertrouwen kreeg van onze gedreven burgemeester en talentvolle schepenen, zegt veel over hun lef om over partijen heen samen te werken. Het roerde mij diep toen ik op de eerste vergadering ook van alle gemeenteraadsleden het vertrouwen kreeg om als voorzitter aangesteld te worden. Ik neem dat vertrouwen mee om elke dag mijn uiterste best te doen om er voor hen allen te zijn als een neutraal aanspreekpunt.”
Ze besluit: “Het zou mooi zijn wanneer we ons ambitieus beleidsplan kunnen neerzetten met accent op klimaat in een sociaal, warm, Oostkamp waar iedereen zich thuis mag voelen. Wanneer ook alle raadsleden over drie jaar vinden dat ik het als voorzitter goed heb gedaan, kan ik dankbaar terugblikken op zes jaar gedreven werking.”
(Geert Stubbe)
Verkiezingen 2018: drie jaar later
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier