Kuurne ligt aan de voeten van Burg+ en Francis Benoit met absolute meerderheid: “Ben ervan aangedaan”

Francis Benoit sprak zijn partijleden toe. (Foto LOO)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Ook in Kuurne is er een absolute meerderheid. Huidig burgemeester Francis Benoit (Burg+) mag nog eens zes jaar de burgemeesterssjerp dragen en droeg een emotionele speech voor op het verkiezingscafé van de partij in het zaaltje van de Indoor tennis Leiemeers. De partij haalt 14 van de 23 zetels binnen en lanceert bovendien enkele nieuwe kandidaten. “We waren positief gestemd, maar niet zo positief”.

Francis Benoit nam het woord rond 18 uur in TC Leiemeers na een lastige campagne. De Kuurnse burgervader reageerde geëmotioneerd. “Ja, ik ben er inderdaad van aangedaan”, begon hij. “Maar dit zijn de vijfde verkiezingen dat we vooruit gaan!” Waarna er een eerste applaus volgde. “Dit waren emotionele en lastige verkiezingen. Mijn excuses dat ik lastig deed door m’n gezaag omwille van Edgaar (de kritiek van oppositiepartij Nieuw Kuurne, red.).”

“We hebben een sterke ploeg en hebben het fantastisch gedaan. We gingen alle straten van Kuurne af voor onze campagne en zetten ook in op sociale media. Dit resultaat had ik nooit verhoopt. Ik ging blij zijn als we tien zetels haalden, maar we halen er godverdomme veertien!” Een nieuw applaus weergalmde door de zaal.

Party on

Nadat de burgervader even moest snikken, ging hij verder. “Ik bedank mijn familie die altijd achter me staat. Het was hard en ik wil hen bedanken. Ze zeiden me telkens dat ik moest relativeren en bleven er telkens voor me. Velen geloofden in het project Burg+! Ik had aanvankelijk stress vandaag door de lagere opkomst (wordt geschat op 62,3 %, red.), maar dat was niet nodig. Dit had niemand verwacht! Party on!” En dat deden de partijleden dan ook.

We namen Francis Benoit ook nog even apart. “Het is een emotionele dag voor me. We zijn in januari met Burg+ gestart en de mix van CD&V, Open VLD en enkele onafhankelijken moest gekneed worden. We hebben een mooie campagne gevoerd en kunnen bovendien drie nieuwe jonge gasten lanceren (D’Halluin Céline, Bouckaert Lawrence en Lannoo Lukas, red.).”

Genieten

Wat nu met de 14 zetels? “Laten we eerst genieten. Er kan nu alleszins geen coalitie tegen ons gevormd worden. Laat me dat later eens rustig analyseren. We willen verder sterk besturen. Ik ben trouwens verrast dat Vooruit-Groen van vier naar twee zetels gaat. N-VA gaat wel vooruit, dus het lijkt erop dat de kiezer in het algemeen tevreden is met het beleid.”

Had Benoit dan de absolute meerderheid verwacht? “Totaal niet! Dat was niet waarschijnlijk. Ik had gehoopt op twaalf zetels. Mochten het er minder dan tien geweest zijn, had ik zelfs overwogen om te stoppen met politiek. Dit is een hele ontlading, één van de mooiste dagen uit m’n leven.”

Overweldigend

De nieuwe jonge namen op de lijst reageren even enthousiast. “Dit is overweldigend”, zegt Lukas Lannoo. “We hebben het heel goed gedaan! Het was moeilijk om in te schatten, zeker gezien de afschaffing van de opkomstplicht. Dit is ver boven mijn verwachtingen.” Céline D’Halluin vult aan: “Dit is echt super onverwacht! Er zijn dan toch heel wat jongeren gaan stemmen.” D’Halluin haalt 522 voorkeursstemmen, Lannoo een mooie 472.

Huidig schepen Willem Vanwynsberghe onderstreept dat: “Het gevoel zit heel goed. Het is leuk om de bevestiging te zien en deze nieuwe jonge gezichten te kunnen lanceren. De toekomst is voor de jeugd. Het is tof als ze op een lijst kunnen staan, maar nog beter als ze in de gemeenteraad kunnen zetelen. Ik was zelf positief gestemd, maar niet zo positief. Ik ben heel content!”

Ook de huidige Kuurnse meerderheidspartijen reageerden op de grote overwinning van Burg+. Bram Deloof (N-VA): “Ik zit met een dubbel gevoel. We hebben onze vijfde zetel terug, maar het is nog koffiedik kijken wat onze rol wordt. We zijn zeker niet afgestraft!”

Annelies Vandenbussche (Vooruit-Groen): “Een ongelofelijke proficiat aan de burgemeester. De burger smaakt duidelijk de nieuwe lijst en we willen hem dan ook feliciteren. Een opdoffer voor ons, best onverwacht. Maar we kijken vooruit en een klein beetje achteruit, waarbij we trots zijn op onze verwezenlijkingen de afgelopen jaren. We gaan ons nu even beraadslagen en dan kijken we verder. De ploeg heeft zijn best gedaan, we zien op het niveau van de provincie dat de kiezer ons wel mag, maar op gemeentelijk niveau koos men voor het project van Burg+.”

Ten slotte laten we Tom Leece van oppositiepartij Nieuw Kuurne nog even aan het woord: “We blijven op de status quo. We hadden gehoopt op een extra zetel en deze is er jammer genoeg niet gekomen. We vinden de opkomst wel ontgoochelend.”