Kurt Ravyts overweegt comeback in de gemeentepolitiek: “Overtuigd dat het nog beter kan”

Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In 2012 kwam hij op met zijn onafhankelijke lijst ‘Nog Beter Zuienkerke’, maar Kurt Ravyts (53) verdween nadien weer onder de radar. Nu denkt hij aan een comeback in 2024. “Zo’n non-verkiezing als drie jaar geleden zie ik toch geen tweede keer gebeuren.”

Of hij dan zou opkomen onder de vlag van Vlaams Belang of opnieuw als onafhankelijke eenmanspartij, laat hij nog in het midden. “Mocht ik me in ‘24 opnieuw verkiesbaar stellen, want ik overweeg het wel degelijk, dan sta ik ook open voor een lokale lijst. Ik draag natuurlijk wel die politieke stempel; het wordt dus nog maar de vraag wie er met een Vlaams Belanger in zee zal willen gaan”, klinkt het openhartig.

Anderzijds ziet Kurt Ravyts ook nieuwe kansen. “Er zijn in Zuienkerke de laatste jaren wel wat nieuwe inwoners bijgekomen, en die inwijkelingen – die ook minder aan de traditionele politieke figuren gebonden zijn – brachten een frisse kijk mee. Ook sociale media spelen daarin een rol: het publieke debat leeft nu meer.”

‘Non-verkiezing’

Toen de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 voor Ravyts niet het verhoopte electorale succes brachten, liet burgemeester Alain De Vlieghe zich ontvallen dat hij te weinig onder de mensen was gekomen. “Alain is inderdaad een bereikbare burgemeester, die dicht bij de mensen staat. Dat is zeker een pluspunt. Voor mij ligt dat moeilijker: ik werk in Brussel. Toch zie ik zo’n non-verkiezing als drie jaar geleden geen tweede keer gebeuren. Misschien dat de Lijst Burgemeester, die het hier van oudsher goed heeft gedaan, tegen ‘24 trouwens wel uiteenvalt: zowel Alain als Jacques (Demeyere, red.) zullen dan tenslotte al tegen de 70 draaien.”

“Mocht ik me in ‘24 opnieuw verkiesbaar stellen, dan sta ik ook open voor een lokale lijst”

Kurt Ravyts ziet op dit moment een viertal heikele dossiers voor Zuienkerke. “Vooreerst is er het mobiliteitsprobleem. Ik hoop dat die omleidingsweg voor zwaar landbouwverkeer in 2022 gerealiseerd kan worden. Ten tweede is er de windturbinedreiging aan de Vagevuurwijk. Voor een plattelandsgemeente die zijn open ruimte als troef uitspeelt, is het jammer dat de deputatie nu een vergunning verleend heeft voor een mastodont van 180 meter hoog”, aldus Ravyts.

“En dan zijn er nog twee dossiers die typisch zijn voor Zuienkerke: de planologische grondruil voor de verkaveling in Nieuwmunster en het RUP voor 18 nieuwe sociale huurwoningen langs de Meetkerkestraat, die allebei geblokkeerd zitten. Misschien komt dat doordat hier een aantal politieke figuren al sinds mensenheugenis de dienst uitmaken, maar het valt op hoe traag alles in onze gemeente vooruitgaat. In zo’n kleine gemeenschap als Zuienkerke is het soms moeilijk om in het algemeen belang te handelen.”

Pragmatisch

Over het lot van een gemeente met maar 2.700 inwoners wil hij zich liever niet uitspreken. “Maar het valt dus af te wachten wat de volgende Vlaamse regering in 2024 zal beslissen over de fusie van gemeenten. Persoonlijk vind ik wel dat je zoiets pragmatisch moet bekijken”, klinkt het.

Kurt Ravyts ziet sowieso wel een rol weggelegd voor initiatieven alsNog Beter Zuienkerke in 2024. “Onze gemeente wordt niet slecht bestuurd, maar ik ben er inderdaad nog altijd van overtuigd dat het beter kan.”

(WK)