Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche ziet af van nieuwe ambtstermijn als burgemeester

Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vandaag pakt Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche uit met een verrassende mededeling. Hoewel hij zich de voorbije maanden sterk geëngageerd en gemotiveerd profileerde om zich opnieuw in de strijd te gooien voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, deelt hij vandaag mee dat hij verzaakt aan een nieuwe ambtsperiode als burgemeester.

Met zijn politieke loopbaan van 30 jaar heeft Marc Vanden Bussche (74) dan ook duidelijk een stempel gedrukt op zijn gemeente. “Gedurende de laatste 30 jaar hebben we, met onze gemeente Koksijde, grote sprongen voorwaarts gemaakt”, blikt hij terug. “De Koksijdenaars zijn fier op hun gemeente, op het iconische gemeentehuis met de bolvormige Kokpit, op Ten Bogaerde (de Duinenabdij ten tijde van Albrecht en Isabella), op de enige volwaardige gemeenschapsgolf van België Koksijde Golf ter Hille, op cultuurcentrum CasinoKoksijde, het Duinenhuis en zoveel meer.”

“Koksijde heeft er nog nooit zo sterk voor gestaan als vandaag, met op veel gebieden een toonaangevende rol. Dit geldt zeker zo voor ons veiligheidsbeleid (in de schoot van politie Westkust) en ons drinkwaterbeleid (van Aquaduin). Ook met ons fietsbeleid, de dienstverlening van onze gemeentediensten, de ondersteuning van onze talrijke verenigingen en ons sport- en cultuurbeleid scheren we hoge toppen. We waren de eerste onroerenderfgoedgemeente in Vlaanderen dankzij ons uniek systeem van 4-sterrenwoningen waardoor deze voor de volgende generatie bewaard worden.”

Rijk gemeentelijk patrimonium

“Koksijde heeft 30 jaar de ‘zero-taks’ op het inkomen gehandhaafd. Toch behielden we ons rijke gemeentelijk patrimonium, een berg van zilver, dat goed moet beheerd worden. Dit allemaal zou niet mogelijk geweest zijn zonder de steun en het vertrouwen dat u mij telkens heeft gegeven. Het was een grote eer voor mij om 30 jaar te dienen als uw burgemeester. Alhoewel ik de intentie had om mij opnieuw verkiesbaar te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 13/10/2024, nam ik het besluit om daarvan af te zien. Ik geef de fakkel door aan de volgende generatie. Voor onze lijst ‘Team 8670’ is dat Stéphanie Anseeuw die ik ten volle ondersteun.”

De burgemeester besluit: “Mijn grootste dank gaat uit naar elke medewerker van de gemeente, de gemeenteraadsleden en vooral de leden van het schepencollege en de gemeentesecretarissen met wie ik nauw heb samengewerkt om Koksijde op de kaart te zetten door er elke dag opnieuw voor te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat onze geliefde badplaats een mooie toekomst tegemoet gaat. Lang leve Koksijde, daar waar mijn huis staat.”