Jeremy Vandoorne, ‘Xavier’ van ROX, op N-VA lijst bij komende verkiezingen: “Ik zou graag meewerken aan de toekomst van deze stad”

Jeremy Vandoorne bij z’n kast vol ROX-herinneringen. (foto Kristof Desmet)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Onlangs maakte N-VA Menen-Lauwe-Rekkem haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober bekend. Daarop viel vooral de vierde plek op de lijst op: Jeremy Vandoorne. De Lauwenaar speelde de rol van Xavier in de populaire Ketnet-reeks ROX en werd zo de held van verschillende generaties kinderen. Hij heeft ook een duidelijke visie voor Menen.

“ROX. Alles of niks!” Jeremy zal het misschien al tot vervelens toe gehoord hebben sinds hij in 2010 te horen kreeg dat hij een van de drie gezichten van ROX zou worden. “Onlangs nog zong een groep twintigers het lied toen ze me herkenden. Zij waren zes jaar oud toen de serie uitkwam. Dan besef je dat je toch wat ouder wordt”, lacht Jeremy Vandoorne.

ROX-kast

Wat ten huize Vandoorne meteen opvalt, is de ROX-kast, een herinnering aan zijn periode bij Studio 100. “Ik kreeg geregeld wel eens iets mee als er iets van ROX op de markt kwam. Qua merchandising is het ook een van de meest succesvolle reeksen van Studio 100. Ik gaf het geleidelijk allemaal weg, tot ik een paar jaar geleden eens op zolder de rest terugvond. Toen ik mijn ROX-kast in elkaar wou steken, heb ik die producten waar ik zelf opsta nog aan driemaal de prijs opnieuw moeten kopen (lacht).”

En dan nog te zeggen dat Vandoorne destijds eigenlijk heel toevallig de rol kreeg. “Ik stond als kind al graag op het podium en was al Mister Belgium Personality geworden, maar dacht dat ik het als West-Vlaming toch niet ging halen. Toen ik later hoorde dat iemand anders uit de regio zich ook had ingeschreven, stuurde ik toch nog iets in. De deadline was al verstreken, maar ik mocht toch nog meedoen, en ging dan nog meteen naar de laatste ronde. Ik herinner me dat telefoontje van Studio 100 nog goed. Ik wist meteen hoe laat het was. Mijn hartslag zat zeker tegen de 200.”

Veel interesses

Jeremy vermoedt dat hij het werd doordat zijn uiterlijk en ook wel persoonlijkheid wel passen bij Xavier: een stoere, sportieve bink met een klein hartje. Een goedlachse joker ook. Zo geloofde zijn moeder het aanvankelijk niet dat hij de rol had, doordat het waarschijnlijk niet de eerste keer zou zijn dat hij haar probeerde te foppen. But there is more than meets the eye. Vandoorne is namelijk allesbehalve oppervlakkig, hij heeft veel interesses: “Mij kan je evengoed op vrijdagavond op een veld terugvinden. Ik kan uren naar de sterren kijken met mijn telescoop of sterrenkijker.”

Ook tussen het volk zal je Vandoorne vaak terugvinden. Hij is praatgraag en houdt ervan om onder de mensen te zijn. De keuze voor de politiek met de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dan ook niet moeilijk. “Ik heb journalistiek gestudeerd in Mechelen, dus er is zeker een interesse in economie en politiek. Verschillende partijen vroegen me in 2018 om op de lijst te staan, maar ik koos voor Open Vld. Ik heb de politiek zo meteen leren kennen, ook op de soms minder leuke manier.”

“Er was mij namelijk een top 5-plek beloofd, maar ik werd uiteindelijk op de zestiende plaats gezet. Die top 5-plaats was mij beloofd om me over de streep te trekken. Ik ben iemand met een duidelijke visie en mening en had graag in de gemeenteraad gezeteld. Later ben ik wel ondervoorzitter geworden, maar ik vond dat er iets schortte met de communicatie binnen de partij. Zowel intern als extern.”

“Ik werk in de communicatiesector (projectleider evenementen bij stad Roeselare, tv-presentator bij AVS Televisie en presentator diverse evenementen, red.), dus mij moet je echt niets vertellen over communicatie. Zeker toen er beslist werd om voor een kartel te gaan met Vooruit, en dat ik zelf niet over die plannen ben bevraagd of erbij betrokken was, maakte ik mijn keuze om bij N-VA te gaan.”

Gemeenteraadslid

En vandaar dus de weloverwogen keuze. Vader Johan Vandoorne prijkt trouwens op de 29ste plek op de lijst. “N-VA heeft mij een mooi voorstel gedaan omdat ze mij meewilden als één van de koplopers en ze zijn van hun woord geweest. Het zou geweldig zijn, mocht ik een plaats krijgen in de gemeenteraad en mogen meewerken aan de toekomst van de stad Menen.”

En hoe poogt N-VA Menen-Lauwe-Rekkem dat te doen? “Het is belangrijk om realistisch te zijn en om de pijnpunten te benoemen. Ik denk dat wij dat wel doen met ons programma.”

In ‘zijn’ Lauwe benoemt Vandoorne de zone 30 als een pijnpunt. “Die moet terug naar de tekentafel”, klinkt het. “In het algemeen kan de communicatie vanuit het stadsbestuur ook veel beter. Politici in Menen moeten niet in een ivoren toren zitten, maar zouden tussen de mensen moeten gaan staan en luisteren.” Properheid en grenscriminaliteit zijn ten slotte ook nog persoonlijke speerpunten.”