“Ik ga niet akkoord met onze voorzitter”: opschudding tijdens politiek debat in Houthulst als Vlaams Belanger plots podium betreedt

De plek van Jackie Vercamer bleef eerst leeg, maar na de pauze stond daar plots Dieter Bintein (rechts). Hij ging dan mee in debat met de andere lijsttrekkers. © TOGH/Kurt Desplenter
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Zoals aangekondigd geen Vlaams Belang-lijsttrekker Jackie Vercamer op het politiek debat in Merkem donderdagavond. Zijn plek op het podium bleef dus leeg, maar na de pauze stond daar plots Dieter Bintein. De man staat op plaats 11 van de lokale VB-lijst en ging dan mee in debat met de andere lijsttrekkers… Al was dat niet naar de zin van de vrouw van Vercamer. “Die man heeft niets met ons te maken, hij is een fantast”, klonk het vanuit het publiek.

Het venijn zat hem dus in de staart van het veelbesproken debat. Vlaams Belang zou niet deelnemen nadat ophef was ontstaan door een veelbesproken interview van lijsttrekker Jackie Vercamer. Zijn spreekgestoelte bleef leeg waardoor de organisatoren van de Landelijke Gilde (Florens Kesteloot en Maxim Staelens) enkel de drie andere lijsttrekkers konden presenteren: Jeroen Vandromme (Lijst Burgemeester), Olivia Masselin (Vooruit) en Filip Vanhevel (N-VA).

Maar na de pauze stond er dus plots wél iemand achter het spreekgestoelte van Vlaams Belang: Dieter Bintein, die op de elfde plaats staat op de lijst van Vlaams Belang Houthulst. “Ik ben bestuurslid voor Vlaams Belang en ga niet akkoord met onze voorzitter”, zei Bintein. “Ik vind het niet kunnen dat Vlaams Belang niet vertegenwoordigd is bij dit debat.”

Moskee

Hij pleitte er bij de vragen uit het publiek voor dat sociale woningen alleen naar de “eigen mensen” mogen gaan, dat Vlaams Belang een christelijke partij is en geen enkele kerk wil sluiten “en zeker niet om er een moskee van te maken” en dat de snelheid weer van 70 km per naar 90 per uur kan gebracht worden “door gewoon een verkeersbord te plaatsen.”

Na een vraag over openbare toiletten die moeten komen aan de Fabriekeput, stond plots een vrouw recht. “Ik ben de vrouw van Jackie Vercamer. De man die daar staat heeft niets met ons te maken”, wees ze naar Dieter Bintein. “Die man is een fantast en zet van alles op Facebook die niet strookt met de waarheid”, zei ze in de micro. “Ik nodig dan iedereen uit die hoger staat dan ik om hier te komen staan”, reageerde Dieter Bintein. Waarna de man op het podium bleef en het debat gewoon verder ging.

Masterplan

Naast de ophef na de pauze, is ook het eerste deel van het debat een verslag waard. Om te beginnen mocht iedere lijsttrekker zich voorstellen, vervolgens legden de organisatoren een aantal stellingen en vragen voor. Op de vraag of jonge boeren nog een toekomst hebben in Houthulst zei iedereen volmondig ja, maar moesten ze toegeven dat een lokaal bestuur weinig aan het landbouwbeleid kan veranderen. “Als lokaal bestuur kan je enkel ondersteunen waar het kan om dossiers in orde te krijgen voor vergunningen”, zei Olivia Masselin.

Interessanter was de vraag waar ze het budget aan willen spenderen en waar ze op willen besparen. Burgemeester Jeroen Vandromme onthulde dat er in de volgende legislatuur maar ruimte is van 2 miljoen euro per jaar om te investeren. “Van bovenaf opgelegd moeten we de komende jaren heel wat huizen aansluiten op gescheiden riolering, vooral in buitengebied. Dat is ook de ideale gelegenheid om de weginfrastructuur up to date te brengen. Er is ook nood aan nieuwe jeugdlokalen voor KAJ Jonkershove en KSA Merkem.”

Filip Vanhevel zou investeren in goed onderhouden wegen en fietspaden. “Nu is dat knip- en plakwerk. Is er een masterplan? Wij willen een masterplan voor de heraanleg en onderhoud van wegen. Besparen willen we doen op prestigeprojecten zoals de vrijetijdscampus. Dat er een uitbreiding moest komen van de sporthal, daarmee gingen we akkoord, maar moest dat zo prestigieus?”

Zwemvijver

De buitenschoolse kinderopvang van Houthulst verhuist naar nieuwbouw in de scholen, dus komt het BKO-gebouw vrij. Oliva Masselin stelde voor om dat de muziekschool onder te brengen. Jeroen Vandromme ging nog een stap verder: “Ik zou het nog willen uitbreiden met opleidingen woord en beeld zodat we een volwaardige Academie kunnen uitbouwen.” Voor de jeugd kwam Vanhevel dan weer met een opmerkelijk voorstel: “Ik pleit voor de aanleg van een zwemvijver. Er is ruimte genoeg in Houthulst en behalve de zee is er weinig aanbod in West-Vlaanderen voor openlucht waterrecreatie. Bij het toekomstige bufferbekken zijn er misschien mogelijkheden.”

Na de stellingen mochten de lijsttrekkers vragen aan elkaar stellen. Jeroen Vandromme legde Olivia Masselin voor dat in het programma van Vooruit staat om niet meer te investeren in de Knokkebrug. Nochtans zat ze in het schepencollege toen de beslissingen werden genomen. “De uitkijktoren was een mooi project in het begin, en is steeds duurder en kleiner geworden. Het is niet dat we uitkijktoren niet willen, we willen er gewoon niet méér middelen in investeren.”

Kandidaat-burgemeester

Filip Vanhevel had dan weer gehoord dat oud-burgemeester Joris Hindryckx (Lijst burgemeester) tijdens zijn campagne openlijk zegt dat hij gaat voor de burgemeesterssjerp. “Uw lijst heeft dus meer dan één kandidaat-burgemeester. Stel dat Joris meer stemmen haalt dan u, wat dan? Gaat u dan gewoon schepen worden?”, vroeg hij aan Jeroen Vandromme.

“De regels zijn duidelijk”, antwoordde Vandromme. “Iedereen is potentieel kandidaat-burgemeester. Als je daar niet tegen kan, dan moet je niet meedoen. Ik zal mij schikken naar wat de kiezer beslist, maar zeg hier duidelijk: ik wil burgemeester worden. Mocht dat niet lukken en ik haal wel genoeg stemmen, dan word ik schepen.”